Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kerry (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Ζωτικής σημασίας η συμφωνία στη Συρία για κατάπαυση πυρός

tags :
Kerry (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Ζωτικής σημασίας η συμφωνία στη Συρία για κατάπαυση πυρός
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισα ότι η παρούσα κατάσταση στη Συρία αποτελεί ένα «πολύ τοξικό μείγμα συμφερόντων»
Στο γεγονός ότι η πρόσφατη κατάπαυση πυρός, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία της Συρίας να προχωρήσει σε μία πολιτική μετάβαση, αναφέρθηκε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, John Kerry, μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα (12/9) στο State Department.
Συγκεκριμένα, ο Kerry δήλωσε ότι η παρούσα κατάσταση που επικρατεί στη Συρία είναι ένα «πολύ τοξικό μείγμα συμφερόντων» που μπορεί να επιλυθεί μονάχα «βήμα προς βήμα», ενώ τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν τηρείται πλήρως, αποτελεί σίγουρα καλύτερη κατάσταση από την καθημερινότητα των τελευταίων ετών.
Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η κατάπαυση πυρός θα είναι εξίσου σημαντική και για την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους, καθώς πολλοί από αυτούς είναι αποκλεισμένοι σε εμπόλεμες ζώνες.
«Αυτή είναι μία ευκαιρία για τη Συρία, μία ευκαιρία για όλους του πολίτες που βρίσκονται υπό πολιορκία, και είναι και μία ευκαιρία για πολιτική και διπλωματική μετάβαση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.
Κατόπιν, κάλεσε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «αναμφίβολα» θα υπάρξουν αναφορές για παραβιάσεις την κατάπαυσης πυρός.
Επιπλέον, ο Kerry δήλωσε πως εφόσον η συμφωνία τηρηθεί για επτά συναπτές μέρες, εν συνεχεία αναμένονται να πραγματοποιηθούν κοινές αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ και Ρωσίας εναντίον τόσο του Ισλαμικού Κράτους, όσο και διαφόρων πυρήνων τρομοκρατίας, όπως την Αλ Κάιντα και την Αλ Νούστρα.
Εφόσον το εν λόγω σχέδιο τεθεί σε ισχύ, θα υπάρξει απαγόρευση προς τη συριακή κυβέρνηση να εκτελεί πτήσεις πάνω από περιοχές που είναι υπό κατοχή τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και της Αλ Νούσρα, προκειμένου να αποφευχθούν οι αλόγιστοι βομβαρδισμοί που συνήθως στοχεύουν αμάχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης