Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βουτιά» σχεδόν 3% στο πετρέλαιο λόγω δυσοίωνων προβλέψεων ανισορροπίας - Στα 47,05 δολ. το Brent

«Βουτιά» σχεδόν 3% στο πετρέλαιο λόγω δυσοίωνων προβλέψεων ανισορροπίας - Στα 47,05 δολ. το Brent
Οι αναλυτές αναμένουν, ότι αύριο Τετάρτη 14/9 θα ανακοινωθεί η συσσώρευση επιπλέον 4,5 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα
«Βουτιά» σχεδόν 3% κατέγραψαν την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά από μια σειρά αποθαρρυντικών - για τους επενδυτές, όχι τους καταναλωτές - εκτιμήσεων για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης «μαύρου χρυσού».
Συγκεκριμένα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προέβλεψε, ότι μια σημαντική επιβράδυνση της ζήτησης, σε συνδυασμό με τη διόγκωση των παγκοσμίων αποθεμάτων και την αύξηση της παραγωγής, πετρελαίου, θα διατηρήσει το μεγάλο ημερήσιο πλεόνασμα «μαύρου χρυσού» τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο 2017.
Προ μηνός, ο IEA είχε εμφανιστεί περισσότερο αισιόδοξος, προβλέποντας την εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης στο πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2016 και τον ταχύ περιορισμό των πετρελαϊκών αποθεμάτων.
Οι νέες προβλέψεις του IEA ακολουθούν τις χθεσινές δυσοίωνες προβλέψεις του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC, σύμφωνα με το οποίο το πλεόνασμα παραγωγής θα διευρυνθεί - αντί να μειωθεί - το 2017, μεταξύ άλλων λόγω της ανακάλυψης νέων μεγάλων κοιτασμάτων σε εξαγωγικές πετρελαιο-παραγωγικές χώρες που δεν είναι μέλη του, αλλά και λόγω της μεγαλύτερης της αναμενόμενης προσαρμοστικότητας που επέδειξαν οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ απέναντι στην τεράστια υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου.
Οι αναλυτές αναμένουν, ότι αύριο θα ανακοινωθεί η συσσώρευση επιπλέον 4,5 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Άνοδο 2,63% ή 1,27 δολαρίων ΗΠΑ κατέγραψε η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου (ΣΜΕ, future) Νοεμβρίου 2016 επί του αργού πετρελαίου διεθνούς αναφοράς Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων UK ICE Futures Europe του Λονδίνου, για να υποχωρήσει στα 47,05 δολάρια ανά βαρέλι, με ελάχιστη τιμή ημέρας τα 46,96 δολάρια.
Απώλειες 3,02% ή 1,40 δολαρίων παρουσίασε η τιμή του future Οκτωβρίου 2016 επί του αργού πετρελαίου αναφοράς των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX, για να κατέλθει στα 44,89 δολάρια ανά βαρέλι, με μέγιστη τιμή ενδοσυνεδριακά τα 46,13 δολάρια.
Μέχρι στιγμής το 2016, η τιμή του Brent παρουσιάζει άνοδο 7,47%, με την τιμή του WTI να εμφανίζει μικρότερα αντίστοιχα κέρδη 4,74%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης