Τελευταία Νέα
Διεθνή

Knot (ΕΚΤ): Ως το 2020 η επίδραση του προγράμματος QE στην οικονομία

Knot (ΕΚΤ): Ως το 2020 η επίδραση του προγράμματος QE στην οικονομία
«Η νομισματική πολιτική δε μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της», υποστήριξε χαρακτηριστικά
Η επίδραση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διατηρηθεί ως το τέλος του 2020, λόγω της επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν, δήλωσε ο Klaas Knot, κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, υπαινισσόμενος ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Ο Knot φέρεται, σύμφωνα με το δίκτυο Bloomberg, να παρουσίασε ως ειλημμένη την απόφαση επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν, για περίπου 3 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, ήτοι μετά τον Μάρτιο του 2017, με τα έως τώρα δεδομένα.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της για υλοποίηση στρατηγικής επανεπένδυσης των ομολόγων τον Δεκέμβριο του 2015, τονίζοντας πως «θα συνεχιστεί για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο».
Παράλληλα, ο Knot υπογράμμισε την ανάγκη λήψης δημοσιονομικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ, κάτι που, άλλωστε, αποτελεί πάγια θέση της ΕΚΤ.
«Η νομισματική πολιτική δε μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της», υποστήριξε χαρακτηριστικά, ενώ προειδοποίησε: «Αν η επόμενη κρίση χτυπήσει προτού ανακάμψουμε από την προηγούμενη, το βάρος στήριξης της οικονομίας θα πέσει σε άλλους, καθώς η νομισματική πολιτική δε θα μπορεί να παίξει τον ρόλο σταθεροποίησης που διαδραμάτισε στο παρελθόν».
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές, ο Knot προσέθεσε πως αυτοί δε θα πρέπει να υποτιμούν το «βαθμό καινοτομίας» των κεντρικών τραπεζών, τονίζοντας πως «αν χρειαστεί να βρούμε εργαλεία, θα βρούμε εργαλεία».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης