Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Δικαίωμα βέτο στα δάνεια από διμερείς πιστωτικές γραμμές ζητούν οι χώρες από το ΔΝΤ

tags :
Bloomberg: Δικαίωμα βέτο στα δάνεια από διμερείς πιστωτικές γραμμές ζητούν οι χώρες από το ΔΝΤ
Η υπό συζήτηση δικλείδα ασφαλείας θα δώσει στην πιστώτρια χώρα την επιλογή να αποσύρει τη στήριξή της από την πιστωτική γραμμή που χρησιμοποιείται
Το δικαίωμα αρνησικυρίας, δηλαδή βέτο, φέρονται να ζητούν οι χώρες που παρέχουν διμερείς πιστωτικές γραμμές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα δάνεια που προέρχονται από αυτές τις προληπτικές συμφωνίες.
Ειδικότερα, πηγές με καλή γνώση του ζητήματος, ανέφεραν στο πρακτορείο Bloomberg πως το ΔΝΤ βρίσκεται σε συνομιλίες με παραπάνω από 30 χώρες, που διέθεσαν στο Ταμείο 393 δισ. δολάρια το 2012 μέσω διμερών πιστωτικών γραμμών.
Το ΔΝΤ επιθυμεί να επεκτείνει ορισμένες από αυτές τις γραμμές, οι οποίες κανονικά λήγουν στα τέλη του 2016.
Ενόψει της ετήσιας συνεδρίαση του ΔΝΤ τον ερχόμενο Οκτώβριο, αναζητείται συναίνεση, ώστε να ανανεωθούν οι πιστωτικές γραμμές, υπό τον όρο ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα εγκρίνει μια διοικητική δομή που θα προβλέπει την έγκριση των πιστωτριών χωρών, προτού τα χρήματα αποδεσμευθούν.
Η υπό συζήτηση δικλείδα ασφαλείας θα δώσει στην πιστώτρια χώρα την επιλογή να αποσύρει τη στήριξή της από την πιστωτική γραμμή που χρησιμοποιείται, να εμποδίσει δηλαδή την παροχή διμερών δανείων.
Το ΔΝΤ, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να επιβλέπει το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα και να προωθεί τις ανοιχτές αγορές, έχει στη διάθεσή του περίπου 1,3 τρισ. δολάρια, τα οποία δανείζει σε χώρες που έχουν οικονομικά προβλήματα.
Το Ταμείο έχει τρεις πηγές κεφαλαίων.
Βασική πηγή είναι οι ποσοστώσεις που κάθε μέλος πρέπει να πληρώνει, ενώ έχει και πρόσβαση σε ένα κοινό ταμείο, που χρηματοδοτείται από πολλές χώρες.
Τέλος, τρίτη πηγή είναι οι διμερείς πιστωτικές γραμμές, που αν και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές από το Ταμείο, ως τελευταία γραμμή άμυνας για την παγκόσμια οικονομία.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, στον απόηχο παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, το ΔΝΤ αναζήτησε περισσότερα κεφάλαια για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες σε νέα δάνεια.
Το 2012, περισσότερες από 30 χώρες προχώρησαν στη διάθεση κονδυλίων μέσω διμερών πιστωτικών γραμμών, με επικεφαλής την Ιαπωνία, τη Γερμανία, την Κίνα και τη Γαλλία.
Η νέα διαδικασία για την έγκριση των δανείων θα είναι παρόμοια με τις διαδικασίες για τις "Νέες Συμφωνίες δανειοδότησης" (New Arrangements to Borrow - NAB), μια δεξαμενή κεφαλαίων 255 δισ. δολ. αναφέρει μια πηγή.
Ο εν λόγω κανονισμός προβλέπει ότι τα χρήματα μπορούν να εκταμιευθούν μόνο εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τις χώρες που αντιπροσωπεύουν το 85% των συνεισφορών για τα δάνεια.
Στη διαδικασία αυτή ηγείται η Γερμανία, η οποία θέλει επίσης το βάρος της χρηματοδότησης προς το ΔΝΤ να κατανεμηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό μεταξύ των 189 κρατών-μελών του Ταμείου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν στην ετήσια συνεδρίαση του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, τον επόμενο μήνα, αναφέρει το Bloomberg.
Αξίζει να αναφερθεί πως μόλις τον περασμένο μήνα, η ομάδα G20 δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τις διμερείς πιστωτικές γραμμές, ώστε να διατηρηθεί η ισχύουσα ικανότητα του ΔΝΤ να δανείζει.
Η Christine Lagarde, Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, χαιρέτισε την απόφαση της G20.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης