Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Εάν η Merkel θέλει να βοηθήσει την Deutsche Bank έχει λίγες επιλογές

Bloomberg: Εάν η Merkel θέλει να βοηθήσει την Deutsche Bank έχει λίγες επιλογές
Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας έχουν καταγράψει απώλειες άνω του 50% κατά το 2016
Στην υπόθεση της Deutsche Bank αλλά και στο ενδεχόμενο παρέμβασης της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, τονίζοντας ότι εάν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel θέλει να βοηθήσει τον γερμανικό κολοσσό έχει λίγες επιλογές.
Οι μετοχές της Deutsche Bank έχουν καταγράψει απώλειες άνω του 50% το 2016, ωστόσο -όπως αναφέρεται- η προοπτική διάσωσης της είναι πολιτικά επιβλαβής για τη Merkel, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας της στις εκλογές του 2017.
Αν και η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για κρατική διάσωση της τράπεζας, ωστόσο αυτό δεν έχει περιορίσει τις σχετικές προσδοκίες.
Ο Andreas Utermann, Ανδρέας Utermann, επικεφαλής επενδύσεων της Allianz Global Investors, δήλωσε για παράδειγμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να επέμβει σε περίπτωση που η Deutsche Bank αντιμετώπιζε πραγματικό πρόβλημα.
Από την πλευρά του, ο John Cryan, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα αύξησης του κεφαλαίου αλλά ούτε και κρατικής υποστήριξης.
Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κρατική παρέμβαση σε τράπεζες επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που μια επιχειρήσει έχει αποτύχει ή ενδέχεται να αποτύχει.
Στο πλαίσιο αυτό, η κρατική υποστήριξη για βιώσιμες τράπεζες είναι στενά περιορισμένη.
Οπότε εάν η Merkel αποφασίσει να παρέμβει θα έχει πολύ λίγες επιλογές, τις οποίες παρουσιάσει το Bloomberg με τη μορφή ερωταπαντήσεων.

Τι πιστεύουν οι σύμμαχοι της Merkel;

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι βουλευτές από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Merkel δήλωσαν ότι αναμένουν από την κυβέρνηση να επέμβει σε περίπτωση που η Deutsche Bank βρεθεί σε κίνδυνο κατάρρευσης εξαιτίας ενός κεφαλαιακού ελλείμματος.
Σε αυτή την περίπτωση, το πολιτικό κόστος θα είναι πολύ μεγάλο, γι' αυτό και πρόκειται για ένα σενάριο που η κυβέρνηση θέλει να αποτύχει.
Κάποιοι βουλευτές ζητάνε περισσότερα από τον Cryan, όπως π.χ. η αναδιάρθρωση της τράπεζας ή περικοπές θέσεων εργασίας.

Μπορεί η Γερμανία να αποκτήσει μερίδιο στην Deutsche Bank;

Η απάντηση είναι μάλλον ναι, υποθέτοντας ότι θα αγοράσουν και οι ιδιώτες επενδυτές και κυβέρνηση θα πληρώσει το αντίστοιχο ποσοστό.
Η κοινοτική οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών (BRRD) ορίζει σε η κρατική ενίσχυση στρεβλώνει τον ανταγωνισμό ευνοώντας μια επιχείρηση έναντι κάποιων άλλων.
Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι οι ενέργειες της γερμανικής κυβέρνησης δεν επηρεάζουν τον ανταγωνισμό θα μπορούσε να της επιτραπεί η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Τι θα συμβεί αν χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα;

Αν απαιτείται έκτακτη στήριξη, η κυβέρνηση θα έχει τρεις βασικές επιλογές για να βοηθήσει μια βιώσιμη τράπεζα αλλά το κόστος είναι υψηλό.
Αυτές οι επιλογές επιτρέπονται μόνο για «την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας ενός κράτους μέλους και τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
Θα πρέπει να έχει προληπτικό και προσωρινό χαρακτήρα, ανάλογα με το πρόβλημα για το οποίο προορίζεται και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει παρελθόντα προβλήματα ή πιθανές ζημιές.

Τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση αποφάσισε να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο;

Και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που τίθενται από την BRRD.
Το πιο σημαντικό, είναι ότι η οδηγία επιτρέπει τέτοια υποστήριξη μόνον για την αντιμετώπιση ενός κεφαλαιακού ελλείμματος που προέκυψε στα stress tests ή από ισοδύναμη αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης