Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταδιακή αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. ευρώ μηνιαίως εξετάζει η ΕΚΤ

Σταδιακή αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. ευρώ μηνιαίως εξετάζει η ΕΚΤ
Όποια και αν είναι η απόφαση της ΕΚΤ για τη σταδιακή αποκλιμάκωση του QE, ο ισολογισμός της δεν πρόκειται να μειωθεί άμεσα, καθώς θα συνεχίσει να επανεπενδύει το ονομαστικό κεφάλαιο των ομολόγων που λήγουν
(upd) Τη σταδιακή μείωση της αξίας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει, σε κλιμάκια των 10 δισ. ευρώ μηνιαίως, φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, περιορίζοντας τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί πριν την επίσημη λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2017.
Το Bloomberg επικαλείται αξιωματούχους της ΕΚΤ, σχολιάζοντας ότι στους κόλπους της τον τελευταίο μήνα έχει αρχίσει να δημιουργείται μια άτυπη ομοφωνία, ότι οι μηνιαίες αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα του ευρώ θα πρέπει να αρχίσουν να ελαττώνονται.
Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείεται η χρονική παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στην πλήρη του αξία, που σήμερα ανέρχεται σε 80 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Αν η ΕΚΤ επιλέξει τη μηνιαία μείωση της αξίας του προγράμματος ποσοτικής της χαλάρωσης σε κλιμάκια των 10 δισ. ευρώ, αυτό θα θυμίζει την αντίστοιχη τακτική που ξεκίνησε να εφαρμόζει τον Δεκέμβριο του 2013 η Federal Reserve, όταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 μείωνε μηνιαίως κατά 10 δισ. δολάρια το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει αναταραχές στις αγορές.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η τελική απόφαση της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης, όμως θα επηρεαστεί και από την επιτυχία των προσπαθειών να αντιμετωπιστεί μια έλλειψη επιλέξιμων ομολόγων προς αγορά που πληρούν τις προδιαγραφές τις οποίες έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.
Όποια και αν είναι η απόφαση της ΕΚΤ για τη σταδιακή αποκλιμάκωση του προγράμματος ποσοτικής της χαλάρωσης, ο ισολογισμός της δεν πρόκειται να μειωθεί άμεσα, καθώς έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει το ονομαστικό κεφάλαιο των ομολόγων που λήγουν, διατηρώντας την νομισματική τόνωση μέχρι το τέλος του 2020 στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τον Ολλανδό κεντρικό τραπεζίτη, Klaas Knot.

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ διαψεύδει τα περί αποκλιμάκωσης της ποσοτικής χαλάρωσης

Σε διάψευση της είδησης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης προχώρησε εκπρόσωπος Τύπου της τράπεζας, στον απόηχο σχετικού δημοσιεύματος του αμερικανικού δικτύου Bloomberg.
Όπως ανέφερε και ο Mario Draghi, η ΕΚΤ δεν έχει συζητήσει αυτά τα ζητήματα, σημείωσε ο Michael Steen, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΕΚΤ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει αυτά τα ζητήματα, όπως είπε και ο Draghi στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, αλλά και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», έγραψε συγκεκριμένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης