Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι Τιτάνες της οικονομίας ανησυχούν για τα χαμηλά επιτόκια και την Deutsche Bank

Bloomberg: Οι Τιτάνες της οικονομίας ανησυχούν για τα χαμηλά επιτόκια και την Deutsche Bank
Ο πρόεδρος της Goldman Sachs αποκάλεσε τις κεντρικές τράπεζες αναποτελεσματικό καρτέλ
H Mary Callahan Erdoes, ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της JP Morgan, συνοψίζει τη διάθεση του κλάδου λέγοντας στους τραπεζίτες που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον ότι «δεν υπάρχει ενθουσιασμός» αλλά και ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ξανά και ξανά οι ομιλητές στην σύνοδο του IIF στην Ουάσιγκτον, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο (8/10/2016), κατήγγειλαν την αδυναμία των κεντρικών τραπεζών να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη καθώς επίσης και να περιορίσουν τις διαφαινόμενες επιπτώσεις του Brexit.
Μάλιστα, το κλίμα της ανησυχίας επιδεινώθηκε από το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Deutsche Bank.
Η αργή ανάπτυξη αφήνει λίγους λόγους στις επιχειρήσεις για επέκταση, τροφοδοτεί την απογοήτευση του κόσμου και οδηγεί σε ακραίες πολιτικές απόψεις και στον εθνικισμό, είπε η Erdoes.
Τα χαμηλά επιτόκια -αντί της καλύτερης δημοσιονομικής ώθησης- βάζουν «φόρο» σε ολόκληρο το σύστημα, επεσήμανε η ίδια.
«Είχαμε έναν πολύ έξυπνο οικονομολόγο της JP Morgan που μου έθεσε το εξής ερώτημα: Πώς μπορείτε να έχετε καπιταλισμό χωρίς κόστος κεφαλαίου;
Και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα» τόνισε η Erdoes.
Τα 1.600 οικονομικά στελέχη παρακολούθησαν συζητήσεις στο Ronald Reagan Building και το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, μεταξύ των μεγαλύτερων στόχων της κριτικής τους ήταν οι προσπάθειες τόνωσης.
Ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Gary Cohn, αποκάλεσε τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου ένα «αναποτελεσματικό καρτέλ», καθώς οι ενέργειες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία οδηγούν σε αρνητικά επιτόκια βλάπτοντας άλλους φορείς χάραξης πολιτικής.
Οι προοπτικές για χαμηλή ανάπτυξη είναι μακροπρόθεσμη, είπε ο ίδιος.
«Δεν βλέπω αυτή την αλλαγή», δήλωσε την Παρασκευή (7/10/2016) ο Cohn και πρόσθεσε «συνεχίζουμε να λέμε ότι πλησιάζουμε στο τέλος, αλλά δεν νομίζω ότι πλησιάζουμε στο τέλος».
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, συμφώνησε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει ένα πλεονέκτημα σε μια εποχή εξαιρετικά χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων».
Όπως είπε, οι επιχειρήσεις έχουν γίνει λιγότερο ριψοκίνδυνες.
«Καθώς κοιτάζουμε προς τα επόμενα πέντε χρόνια, νομίζω ότι ο ίδιος ο κόσμος της χαμηλής ανάπτυξης αυτοκαταστρέφεται» είπε ο El-Erian, είπε σε ένα πάνελ το Σάββατο (8/10/2016).
«Πολιτικά γίνεται όλο και πιο ακατάστατο» επηρεάζοντας την πολιτική των επιτοκίων και οδηγώντας σε αντιδράσεις όπως το Brexit.
Οι τραπεζίτες μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, James Gorman δήλωσε ότι αυστηρότεροι όροι που επιβλήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008, αν και απαραίτητοι, μπορεί να τώρα αποτελούν ακόμα ένα εμπόδιο για την οικονομία και οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν ένα τρόπο για να το ευημερήσουν.
«Αν θέλετε μεγαλύτερη ανάπτυξη, πρέπει να αφήσετε τις τράπεζες να κάνουν αυτό που κάνουν», είπε ο Gorman.
«Αυτή είναι μια βιομηχανία η οποία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Οι τράπεζες πρέπει συλλογικά να βελτιωθούν και να φτάσουν σε ένα standard, όχι της τελειότητας, αλλά του παγκόσμιου επαγγελματισμού» επεσήμανε ο ίδιος.

Ο τρόμος του Brexit

Η αναμενόμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να είναι επώδυνο και «τρομακτικό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Standard Chartered, Bill Winters στο συνέδριο.
«Φοβάμαι ότι δεν βλέπω τίποτα καλό εδώ», δήλωσε ο David Wright, πρόεδρος της Eurofi, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης την Πέμπτη (6/10/2016).
«Βλέπω μια σειρά από αποφάσεις δεύτερης και τρίτης κατηγορίας που πρέπει να ληφθούν.
Είναι κακό για το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό είναι σίγουρο.
Είναι κακό για την Ευρώπη, αυτό είναι σίγουρο» είπε χαρακτηριστικά.

H Deutsche Bank

Η Deutsche Bank είναι αντισυμβαλλόμενη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών.
Αν και ο γερμανικός κολοσσός δεν βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου, όλοι συζήτησαν τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της Deutsche Bank, αν η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετέχει οικονομικά, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και στις δικές τους επιχειρήσεις.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Deutsche Bank θα βρει το δρόμο της μέσα από αυτά τα προβλήματα» δήλωσε ο Winters σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
«Ο John Cryan κάνει τα σωστά πράγματα για να λειτουργήσει μέσα από μια δύσκολη κατάσταση.
Δεν λέω ότι πρόκειται να είναι εύκολο, αλλά φαίνεται να αναπτύσσεται μια σχέση με τη δική τους κυβέρνηση, που έχει ως αντικείμενο την επίλυση ανοιχτών θεμάτων τους» είπε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης