Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal: Το τραπεζικό πρόβλημα της Γερμανίας δεν είναι μόνο η Deutsche Bank

Wall Street Journal: Το τραπεζικό πρόβλημα της Γερμανίας δεν είναι μόνο η Deutsche Bank
Τα γερμανικά τραπεζικά ιδρύματα είναι περισσότερα από ότι επιτρέπει η αγορά
Το τραπεζικό πρόβλημα της Γερμανίας δεν περιλαμβάνει μόνο την κατάσταση που επικρατεί στην Deutsche Bank, αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η Wall Street Journal.
Μάλιστα, όπως σχολιάζεται, η οικονομική και πολιτική ευημερία της χώρας δεν αντικατοπτρίζεται στο τραπεζικό της σύστημα.
Το δημοσίευμα θυμίζει και τις μαζικές περικοπές που ανακοίνωσε πρόσφατα η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Commerzbank, οι οποίες μάλιστα θα φτάσουν μέχρι και το 20% του συνολικού της προσωπικού.
Ειδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα τονίζει πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι ήδη κατακερματισμένο, αποδίδοντας μάλιστα αυτήν την κατάσταση στο νομικό πλαίσιο της Γερμανίας, το οποίο δεν διευκολύνει τις εξαγορές.
«Νομικοί περιορισμοί εμποδίζουν την εξαγορά των ταμιευτηρίων (Sparkassen) από μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες, όπως η Commerzbank ή η Deutsche Bank», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ τονίζεται πως το πρόβλημα είναι διαρθρωτικό και όχι τα επισφαλή δάνεια, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Εξηγώντας, πάρα πολλές τράπεζες αγωνίζονται στον ίδιο χώρο και όχι όλες με την ίδια αίσθηση της ανάγκης να ικανοποιούν τους μετόχους τους.
Εκτός από τις μεγάλες, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, γερμανικές τράπεζες, ο χάρτης της λιανικής τραπεζικής της Γερμανίας χαρακτηρίζεται από τις δημόσιες τράπεζες, τις Sparkassen και τις συνεταιριστικές τράπεζες, τις Volksbanken ή Raiffeisenbanken.
Στη συνέχεια, σε μία προσπάθεια να αναδείξει μία πτυχή της δυσλειτουργίας σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, το άρθρο παραθέτει τις αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων των γαλλικών τραπεζών, οι οποίες έφτασαν το 6,18% το 2015, όταν για τις γερμανικές ήταν μόλις 4,51%.
Η απόδοση για τις περιφερειακές γαλλικές τράπεζες ανήλθε στο 8,88%, ενώ για τις γερμανικές μόλις στο 2,65%, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.



Όπως γίνεται αντιληπτό από όλα τα παραπάνω, τα γερμανικά τραπεζικά ιδρύματα είναι περισσότερα από ότι επιτρέπει η εγχώρια αγορά.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Γερμανία είχε το 2014 τη χαμηλότερη αναλογία πληθυσμού ανά τράπεζα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, με 45.552 κατοίκους να αντιστοιχούν σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, όταν το αντίστοιχο νούμερο, για παράδειγμα, στην Ισπανία ήταν 205.593.

Το εξώφυλλο του δημοσιεύματος:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης