Τελευταία Νέα
Διεθνή

Taliban oil: Η άγνωστη ιστορία της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν για το πετρέλαιο

Taliban oil: Η άγνωστη ιστορία της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν για το πετρέλαιο
Το κόστος του project έφτανε τα 10 δισ. δολ., ωστόσο τα αποτελέσματα θα ήταν ευεργετικά
Μία άγνωστη για πολλούς ιστορία φέρνει στο φως το ντοκιμαντέρ του Al-Jazeera με τίτλο «Taliban Oil», που σημαίνει «Το Πετρέλαιο των Ταλιμπάν».
Πίσω στο μακρινό 1990, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν του βορείου Αφγανιστάν συναντήθηκε με στελέχη της Unocal Corporation στο Τέξας, προκειμένου να συζητηθεί η κατασκευή ενός αγωγού πετρελαίου 1.700 χιλιόμετρων, ο οποίος θα μετέφερε το εμπόρευμα από την Κασπία σε Ινδία, Τουρκμενιστάν και Πακιστάν.
Το κόστος του project έφτανε τα 10 δισ. δολ., ωστόσο τα αποτελέσματα θα ήταν ευεργετικά, καθώς εκτός από τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ταλιμπάν και Ουάσιγκτον, θα διαθέτονταν στην αφγανική κυβέρνηση – και όχι μόνο – πολλά δισ. δολαρίων, τα οποία θα βοηθούσαν στην ανακατασκευή της διαλυμένης από τον πόλεμο χώρας.
Ωστόσο, η φούντωση του πολέμου και τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή του Αφγανιστάν δεν επέτρεψαν ποτέ την εκκίνηση του έργου, καθώς η κοινωνία ήταν ακόμα διχασμένη μετά και την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα, το 1989, η οποία άφησε πίσω της ένα κενό εξουσίας που όλοι ήθελαν να αναλάβουν.
Το 1997, μία αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν συζήτησε και πάλι με την Ουάσιγκτον και την Unocal Corporation την πιθανότητα υλοποίησης του σημαντικού έργου, χωρίς όμως να υπάρχει αποτέλεσμα, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και αφγανικής κυβέρνησης στην περιοχή δεν είχαν παύσει.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της εταιρεία που μιλά στο ντοκιμαντέρ τονίζει πως ένας από τους Αμερικανούς που ενθάρρυναν την κατασκευή του αγωγού ήταν και ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Bill Clinton, ενώ λίγους μήνες αργότερα και ο αρχηγός της Al-Qaeda, Osama Bin Laden, προσπάθησε να κινητοποιήσει την υλοποίηση του έργου.
Η συνέχεια είναι πάνω – κάτω γνωστή…
Όλα ναυάγησαν μετά την μοιραία 11η Σεπτεμβρίου του 2001, με τις ΗΠΑ να κηρύττουν κι επίσημα μετά τις επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατών στο Αφγανιστάν…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης