Τελευταία Νέα
Διεθνή

EUObserver: Οι Ευρωπαίοι πιστωτές θέλουν ολοκλήρωση 2ης αξιολόγησης και ελάφρυνση μέχρι το τέλος 2016

EUObserver: Οι Ευρωπαίοι πιστωτές θέλουν ολοκλήρωση 2ης αξιολόγησης και ελάφρυνση μέχρι το τέλος 2016
Sapin στην EUObserver: Ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «εκλαμβάνεται θετικά ως πρόθεση [της κυβέρνησης] να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο [μεταρρυθμίσεων-ιδιωτικοποιήσεων], να ενισχύσει την ορμή της και να εξομαλύνει κάποιες δυσκολίες»
Σε ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της συμφωνίας βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, πριν την εκπνοή του 2016 προσβλέπουν οι πιστωτές της Ελλάδος, που ελπίζουν να τακτοποιήσουν αυτές τις εκκρεμότητες με την ελληνική κυβέρνηση σύντομα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο της ηλεκτρονικής ευρωπαϊκής εφημερίδος EUObserver σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου, στο οποίο υπενθυμίζεται, ότι η δεύτερη αξιολόγηση ξεκίνησε στο τέλος Οκτωβρίου του 2016 και εστιάζει στην αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και του συστήματος κοινωνικών παροχών, καθώς και στη δημοσιονομική τροχιά που θα ακολουθήσει η Ελλάδα στα ερχόμενα έτη.
Ως γνωστόν, στο ερχόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) πρόκειται να παρουσιάσει τα μέτρα που προτείνει για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του δυσβάσταχτου ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την EUObserver, η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης και των μέτρων βραχυπρόθεσμης «ανακούφισης» του ελληνικού χρέους είναι αλληλένδετα, επειδή ο συνδυασμός τους θα διαμορφώσει την έκταση στην οποία η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ξεκάθαρα, ότι θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο, γεγονός που το δεσμεύει εκ καταστικού να μη συμμετάσχει με νέα «γραμμή» χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.  
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είχαν συμφωνηθεί κατ' αρχήν τον Μάιο του 2016, με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να προσφέρουν «πίστωση χρόνου» μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους στους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδος για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ως προϋπόθεση συμμετοχής τους σε νέα διάσωση της χώρας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Michel Sapin, στην EUObserver, ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «εκλαμβάνεται θετικά ως πρόθεση [της κυβέρνησης] να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο [μεταρρυθμίσεων-ιδιωτικοποιήσεων], να ενισχύσει την ορμή της και να εξομαλύνει κάποιες δυσκολίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης