Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχωρεί κατά 3% το πετρέλαιο, καθώς δε διαφαίνεται συμφωνία στη Σύνοδο του ΟΠΕΚ

Υποχωρεί κατά 3% το πετρέλαιο, καθώς δε διαφαίνεται συμφωνία στη Σύνοδο του ΟΠΕΚ
Αν δεν επέλθει τελικά η συμφωνία, τότε η ολοένα αυξανόμενη παραγωγή θα βυθίσει και πάλι σε υπερπροσφορά την αγορά πετρελαίου
Ραγδαία υποχώρηση σημειώνει αυτήν την ώρα ο «μαύρος χρυσός», με τις φήμες για μη επίτευξη συμφωνίας για «πάγωμα» ή μείωση της παραγωγής στην αυριανή (30/11) Σύνοδο του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Κρατών) να «θεριεύουν».
Αν δεν επέλθει τελικά η συμφωνία, τότε η ολοένα αυξανόμενη παραγωγή θα βυθίσει και πάλι σε υπερπροσφορά την αγορά πετρελαίου, κάτι που θα οδηγήσει σε μειωμένες τιμές.
Περί τις 15:15, το αργό υποχωρεί κατά 3,02% φτάνοντας στα 45,66 δολάρια, ενώ το Brent ακολουθεί στο -2,39% και τα 47,77 δολάρια ανά βαρέλι.

Goldman Sachs: Χωρίς συμφωνία στον ΟΠΕΚ το πετρέλαιο θα υποχωρήσει στα 45 δολ. το βαρέλι

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν εντατικές διαπραγματεύσεις την Τετάρτη -οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ για την οριστικοποίηση της συμφωνίας όσον αφορά στην μείωση της παραγωγής πετρελαίου- εκφράζει η Goldman Sachs.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, της αμερικανικές τράπεζας «οι τελευταίες ειδήσεις δείχνουν ότι ενώ υπάρχει ευρεία συμφωνία σχετικά με τη λογική μια περικοπής, οι πολιτικές σκοπιμότητες και οι διαπραγματεύσεις για τις ποσοστώσεις των χωρών κάνουν πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας».
Επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ για το ποιοι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής και κατά πόσο.
Όπως μεταδίδει το CNBC, επικαλούμενο εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, αν ο ΟΠΕΚ συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής στα 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα (από τα 33,82 εκατ. βαρέλια που ήταν τον Οκτώβριο), οι τιμές του αργού πιθανότατα θα αυξηθούν στα 50 δολ. ανά βαρέλι.
Τόσο η Goldman Sachs όσο και η Barclays έχουν δηλώσει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν γρήγορα πάνω από τα 50 δολ. ανά βαρέλι, εάν ο ΟΠΕΚ συμφωνήσει στη μείωση της παραγωγής.
«Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η προσδοκία μας για αύξηση των αποθεμάτων στο αργό για το πρώτο εξάμηνο του 2017 υποδηλώνει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν κατά μέσο όρο στα 45 δολ. ανά βαρέλι από το επόμενο καλοκαίρι» αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Fitch: Στα 45 δολάρια η μέση τιμή του πετρελαίου το 2017 - Στα 55 δολ. το 2018

Τα υψηλά αποθέματα και η δυνατότητα για την εκμετάλευση σχιστόλιθου από τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου το 2017, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα έρθει σταδιακά κατά τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, αναμένεται η προσφορά και η ζήτηση να είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένες το πρώτο εξάμηνοτου 2017.
Το ακόμη υψηλό εμπορικό απόθαμα μπορεί να καθυστερήσει οποιαδήποτε σημαντική ανταπόκριση των τιμών.
Ως εκ τούτου, διατηρεί σταθερή την παραδοχή βάσης, με το Brent και το αργό (WTI) να έχουν μια μέση τιμή στα 45 δολάρια το 2017.
Διατηρεί επίσης σταθερή την εκτίμηση για τα 55 δολάρια το βαρέλι το 2018 και τα 60 δολάρια το βαρέλι το 2019, επίπεδα που αντανακλούν την πεποίθηση ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιστρέψει το πετρέλαιο στην τιμή μακροχρόνιας ισορροπίας, ήτοι στα 65 δολάρια / βαρέλι.
Όπως διαπιστώνει η Fitch, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική πορεία των τιμών του πετρελαίου.
Οι πρωτοφανής περικοπές κεφαλαιουχικών δαπανών θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μια έντονη πτώση της παραγωγής, ενώ υπάρχει και πιθανότητα ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης να επιβραδύνει, αν η οικονομική ανάπτυξη απογοητεύσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης