Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το ιταλικό δημοψήφισμα - Οι τράπεζες και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

CNBC: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το ιταλικό δημοψήφισμα - Οι τράπεζες και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος - Έχει διαμηνύσει ότι θα παραιτηθεί εάν υπερισχύσει το «όχι»
Ως το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός της Ευρώπης -πιο σημαντικό και από το Brexit- έχουν χαρακτηρίσει οι αναλυτές το δημοψήφισμα της Ιταλίας για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή (4/12/2016).
Στο πλαίσιο αυτό το CNBC, παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε σχετικά με το δημοψήφισμα, την επίδραση του στις αγορές και τις ιταλικές τράπεζες, ενώ αναφέρεται και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Για τι ψηφίζουν οι Ιταλοί;

Οι Ιταλοί ψηφίζουν για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Matteo Renzi δίνει μάχη για να επικρατήσει το «ναι» προκειμένου να καταστεί πιο εύκολη η διακυβέρνηση της χώρας.
Οι μεταρρυθμίσεις, εφόσον εγκριθούν, θα αφαιρέσουν τη δύναμη από τη Γερουσία κάτι που σημαίνει ότι η εκάστοτε νόμοι θα απαιτούν μόνο την έγκριση της Κάτω Βουλής, σε αντίθεση με το σημερινό σύστημα που απαιτεί την έγκριση και από τα δύο σώματα.
Ωστόσο, ο Renzi έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος διαμηνύοντας ότι θα παραιτηθεί εάν δεν υπερισχύσει το «ναι».

Οι μεταρρυθμίσεις θα περάσουν ή θα απορριφθούν;

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το «όχι» θα υπερισχύσει του «ναι».
Εξάλλου, ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, ανέφερε σε note του ότι πιθανότατα οι πολίτες της Ιταλίας θα απορρίψουν τις μεταρρυθμίσεις.

Τι θα συμβεί μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος;

Ο Adolfo Laurenti, οικονομολόγος της J. Safra Sarasin, περιγράφει ως «αδιάφορο» το σενάριο για μετά το δημοψήφισμα.
«Ενώ η μεταρρύθμιση έχει κάποια εγγενή πλεονεκτήματα, η εγχώρια συζήτηση επικεντρώνεται στην προσπάθεια ανατροπής του πρωθυπουργού.
Την ίδια στιγμή, οι χρηματοπιστωτικές αγορές βλέπουν την ψηφοφορία ως δοκιμή της διάθεσης των πολιτικών για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων» κατέληξε ο ίδιος.
Εξάλλου, οι αναλυτές από την Barclays δημοσίευσαν ένα note όπου επιχείρησαν να προβλέψουν τι θα συμβεί μετά το δημοψήφισμα.
Αν η πλειοψηφία ψηφίσει «ναι», τότε η βρετανική τράπεζα αναμένει ότι ο Renzi θα παραμείνει πρωθυπουργός, ενώ στις αγορές αναμένεται να σημειωθεί τη Δευτέρα (5/12/2016) μια ανθεκτική αντίδραση με μικρή διακύμανση στα ιταλικά spreads.
Ωστόσο, εάν οι μεταρρυθμίσεις απορριφθούν, τότε η Barclays αναμένει ότι ο Renzi θα παραιτηθεί, το εκλογικό σύστημα θα τροποποιηθεί ώστε να αποφευχθεί μια αυτοδυναμία, θα γίνουν πρόωρες εκλογές στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2017, ενώ τα ιταλικά spreads θα έχουν κακές επιδόσεις στις συναλλαγές της επόμενης ημέρας.

Πόσο ευάλωτες είναι οι ιταλικές τράπεζες;

Σύμφωνα με το CNBC, οι ιταλικές τράπεζες είναι πολύ ευάλωτες.
Οι αξιωματούχοι και οι ανώτεροι τραπεζίτες -σύμφωνα με τα ΜΜΕ- προβλέπουν έως και 8 ιταλικές τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της κατάρρευσης, εάν χάσει ο Renzi στο δημοψήφισμα.
Η Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Asset Management, εκτιμά ότι το δημοψήφισμα στην Ιταλία θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα μία τραπεζική κρίση στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης