Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα - Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα - Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους
Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του να προτείνει στο διοικητικό του συμβούλιο μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης προς την Ελλάδα όσο πιο γρήγορα γίνεται
Σε ανακοίνωσή του σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 μετά το πέρας της συνεδρίασής του για την Ελλάδα, το Eurogroup καλωσόρισε την πρόοδο που έχει καταγραφεί προς την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των τεχνικών κλιμακών της Ελλάδος και των πιστωτών της (staff-level agreement) επί της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Επίσης, το Eurogroup καλωσόρισε τη συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2017, που προβλέπει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75%, ο οποίος θα επιτρέψει την εθνική εφαρμογή του προγράμματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Το Eurogroup υπενθύμισε, ότι η τελική συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα που θα επιτρέψουν την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, καθώς και μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας του κόστους, περιλαμβανομένων ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, «ανοίγματος» κλειστών επαγγελμάτων και αφαίρεσης των εμποδίων στην πραγματοποίηση επενδύσεων.
Όπως επεσήμανε το Eurogroup, είναι απαραίτητος ο διορισμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ελληνικού υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων (HCAP) πριν την εκπνοή του Ιανουαρίου 2017, ώστε αυτό να καταστεί πλήρως λειτουργικό μέχρι τότε.
Στην ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που θα πρέπει να επιτευχθεί από το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα, ενώ η δημοσιονομική τροχιά της Ελλάδος θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της Ε.Ε..
Για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με αυτές τις υποχρεώσεις με τρόπο βιώσιμο ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν με τους θεσμούς στη δημιουργία ενός μηχανισμού και δομικών μέτρων που θα εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων.
Το Eurogroup σήμερα συζήτησε εκ νέου περί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με στόχο την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές κεφαλαίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενέκρινε σήμερα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που συνθέτουν τη βάση των προτάσεων του ESM και την προεργασία του EWG, τα οποία θα εφαρμοστούν άμεσα από τον ESM.
Αυτά θα είναι τα ακόλουθα:
- Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών προς τον EFSF εντός της τρέχουσας (ίδιας) σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως 32,5 χρόνια.
- Η αποποίηση (waiver) της κλιμάκωσης του περιθωρίου επιτοκίου 200 μονάδων βάσης που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους στο πλαίσιο του 2ου ελληνικού μνημονίου για το 2017.
- Η χρήση στρατηγικής χρηματοδότησης από EFSF/ESM όσο επιτρέπουν οι συνθήκες στις αγορές, με στόχο τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για την Ελλάδα δίχως την πρόκληση επιπλέον κόστους σε χώρες που είχαν ενταχθεί σε μνημόνια. Αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί μέσω: α) Ανταλλαγής των back-to-back τίτλων των EFSF/ESM που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, β) Εισόδου του ESM σε πράξεις ανταλλαγής επιτοκιακών ροών (interest rate swaps) με στόχο τη μείωση του κινδύνου προσφοράς υψηλότερων επιτοκίων από την αγορά προς την Ελλάδα και γ) Εισαγωγής της έννοιας της συγχρηματοδότησης μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος (τρίτου) προγράμματος διάσωσης.
Σύμφωνα με το Eurogroup, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουν αξιόλογη θετική επίδραση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς και την Ελλάδα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους το συντομότερο δυνατόν, ούτως ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία των τεχνικών κλιμακών τους όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του να προτείνει στο διοικητικό του συμβούλιο μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης προς την Ελλάδα όσο πιο γρήγορα γίνεται, αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων στη βάση των θεσμοθετημένων πολιτικών του Ταμείου.
Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης και η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών θα ανοίξουν το δρόμο για τη διοίκηση του ESM να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης