Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς κρατική διάσωση η Monte dei Paschi - Δεν συγκέντρωσε τα 5 δισ. από την ανταλλαγή χρέους-μετοχών

Προς κρατική διάσωση η Monte dei Paschi - Δεν συγκέντρωσε τα 5 δισ. από την ανταλλαγή χρέους-μετοχών
Νωρίτερα, η τράπεζα προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστότητα σε 4 μήνες
Προς κρατική διάσωση οδεύει ολοτάχως πλέον η Monte dei Paschi di Siena, καθώς η ιταλική τράπεζα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 5 δισ. ευρώ που χρειάζονταν μέσω της ανταλλαγής χρέους μετοχών.
Την είδηση έκαναν γνωστή στους Financial Times, υπό τον όρο της ανωνυμίας, τέσσερα άτομα που γνωρίζουν καλά το θέμα.
Επίσης, το Reuters μεταδίδει πως το Κατάρ ήταν απρόθυμο να επενδύσει στην ιταλική τράπεζα σαν βασικός μέτοχος.
Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την τράπεζα.
Τα παραπάνω συμπίπτουν και με την έγκριση σχεδίου 20 δισ. ευρώ από την ιταλική Βουλή σήμερα 21 Δεκεμβρίου 2016, στο πλαίσιο στήριξης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ενέκριναν το αίτημα αύξησης του δανεισμού του ιταλικού δημοσίου κατά 20 δισ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται να διοχετευτεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, και κυρίως στη Monte dei Paschi, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία εφόσον δεν καταφέρει να αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους 5 δισ. ευρώ, θα υπαχθεί σε πακέτο βοήθειας.
Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι τα 20 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη και άλλων τραπεζών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας του συστήματος.

«Στεγνώνει» από ρευστότητα σε 4 μήνες η Monte dei Paschi

Νωρίτερα από τα παραπάνω, η τράπεζα προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστότητα σε 4 μήνες, κάτι που πυροδότησε μία ισχυρή πτώση -8% στα 17 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να καταγράφει απώλειες -19%.
Επίσης η διαπραγμάτευση ανεστάλη για τρίτη φορά στη σημερινή συνεδρίαση.
H τράπεζα εκτιμά ότι θα δαπανήσει ρευστότητα ύψους 11 δισ. ευρώ ταχύτερα από τις εκτιμήσεις, όπως τονίζεται σε επικαιροποιημένο έγγραφο.
Η καθαρή θέση της Monte dei Paschi, η οποία διαμορφώνεται στα 10,6 δισ. ευρώ, αναμένεται να γίνει αρνητική μετά από 4 μήνες και όχι μετά από 11, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της ιταλικής τράπεζας.
Ειδικότερα, αναμένεται αρνητική καθαρή θέση 15 εκατ. ευρώ μετά από 4 μήνες, η οποία θα επιδεινωθεί στα 740 εκατ. ευρώ μετά από 11 μήνες.

Στο ιστορικό χαμηλό των 15 ευρώ υποχώρησε η μετοχή

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, η μετοχή (διαπραγματεύεται από το 1999) υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 15 ευρώ (-19%).
Μετά την υποχώρηση, η μετοχή ανέκαμψε ωστόσο αισθητά.
Να σημειωθεί πως από την αρχή του έτους η μετοχή της Monte dei Paschi έχει χάσει το 86% της αξίας της, συρρικνώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας κατά 505 εκατ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή, περί τις 17:50 και μετά την είδηση για το επικείμενο bail-in, βρίσκεται στο -9,28% και τα 16,82 ευρώ.



Όπως μετέδιδε χθες το bankingnews.gr, περίπου 500 εκατ. ευρώ είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (20/12) η προβληματική τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής μη μετατρέψιμων ομολόγων μειωμένης εξασφάλισής της, με μετοχές της.
Ως γνωστόν, η Monte dei Paschi τελεί πλέον υπό εξαιρετικά ασφυκτική προθεσμία διάσωσής της με ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς αντιμετωπίζει καταληκτική προθεσμία διάσωσης το τέλος του 2016 σε 11 ημέρες, όπως αποφάσισε η ΕΚΤ.
Η ανταλλαγή χρέους με μετοχές της Monte dei Paschi πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης εκτάκτου σχεδίου διάσωσής της με τρόπο ώστε να μην υποστούν ζημιές οι καταθέτες και επενδυτές της.
Η ανταλλαγή ομολόγων για μετοχές της τραπέζης ενεργοποιήθηκε εκ νέου την Παρασκευή 17/12, περιλαμβάνοντας ομολογιούχους λιανικής που διακρατούν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης έκδοσης της τραπέζης συνολικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ, καθώς και αυτούς που διακρατούν ένα υβριδικό χρηματο-οικονομικό εργαλείο της τραπέζης γνωστού ως Fresh 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης