Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Nέα κέντρα κράτησης και απελάσεις μεταναστών εν όψει στην Ιταλία

Reuters: Nέα κέντρα κράτησης και απελάσεις μεταναστών εν όψει στην Ιταλία
Σκληραίνει τη στάση της η Ιταλία λόγω της αυξανόμενης μεταναστευτικής πίεσης και του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Βερολίνο
Η Ιταλία προσανατολίζεται να απελάσει μετανάστες που δεν έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται στην επικράτειά της και για αυτό τον λόγο θα ανοίξει νέα κέντρα κράτησης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας Franco Gabrielli έστειλε μία ντιρεκτίβα δύο σελίδων σε τμήματα σε όλη τη χώρα την Παρασκευή 30/12, δίνοντας εντολή να ενταθούν οι προσπάθειες για την ταυτοποίηση και την απέλαση μεταναστών, μία εβδομάδα μετά το επεισόδιο με τον φερόμενο δράστη της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου Anis Amri, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στο Μιλάνο.
Η ντιρεκτίβα, την οποία διαθέτει το Reuters, ανέφερε ότι η αστυνομία θα αναλάβει έκτακτη δράση πριν η αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση προκαλέσει αστάθεια και απειλές, έτσι ώστε να ελέγξει και να απομακρύνει τους παράνομους αλλοδαπούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών Marco Minniti σχεδιάζει να ανοίξει αρκετά νέα κέντρα κράτησης, όπου θα μένουν οι μετανάστες που πρόκειται να απελαθούν.
Η σκληρότερη στάση στο μεταναστευτικό, στην οποία αναφέρθηκαν πολλές ιταλικές εφημερίδες του Σαββάτου 31/12, είναι η πρώτη πολιτική αλλαγή από την κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Paolo Gentiloni και έρχεται μετά από μία χρονιά ρεκόρ στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών με βάρκες από τη Μεσόγειο.
Έρχεται επίσης λιγότερο από ένα μήνα μετά την επίθεση στο Βερολίνο, όπου σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία Ιταλίδα.
Ο Τυνήσιος Amri είχε έρθει με βάρκα στην Ιταλία το 2011, αργότερα έγιναν προσπάθειες για να απελαθεί, αλλά χωρίς επιτυχία.
Στη συνέχεια απελευθερώθηκε από ένα κέντρο κράτησης και διατάχθηκε να επιστρέψει στην Τυνησία το 2015.
Ο προκάτοχος του Gentiloni, Matteo Renzi είναι σύμφωνος με τη δημιουργία νέων hotspots, έτσι ώστε να ταυτοποιούνται οι μετανάστες που καταφθάνουν, αλλά αρνήθηκε να χτιστούν μεγάλα κέντρα κράτησης για όσους δεν δικαιούνται ασύλου.
Μόνο τέσσερα κέντρα κράτησης για ανθρώπους που πρόκειται να απελαθούν, λειτουργούν αυτή τη στιγμή και διαθέτουν 360 κρεβάτια.
To υπουργείο Εσωτερικών θέλει να ανοίξει άλλα 16, με περίπου 1.000 περισσότερα spots.
Ακόμα κι έτσι θα επαρκούσαν για ένα ποσοστό μόνο των μεταναστών χωρίς άδεια, οι οποίοι ζουν στην Ιταλία.
Με πάνω από 27 χιλιάδες εντολές για απέλαση που έχουν εκδοθεί στην Ιταλία, λιγότερα από 5.000 άτομα απελάθηκαν τελικά σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel κάλεσε επίσης για περισσότερες προσπάθειες, προκειμένου να απελαύνονται αυτοί που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου, ωστόσο, η διαδικασία είναι αργή και ακριβή και προϋποθέτει διμερείς συμφωνίες με τις χώρες από όπου προέρχονται οι μετανάστες.
Η Ιταλία έκανε πρόσφατα διμερείς συμφωνίες με ελάχιστες αφρικανικές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης