Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg για κυπριακό: Ο κόσμος της αστάθειας ενθαρρύνει τους ηγέτες να τερματίσουν μια σύγκρουση 42 ετών

tags :
Bloomberg για κυπριακό: Ο κόσμος της αστάθειας ενθαρρύνει τους ηγέτες να τερματίσουν μια σύγκρουση 42 ετών
Στις 9 Ιανουαρίου του 2017 έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος της Γενεύης
Στο κυπριακό και στις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αναφέρεται το Bloomberg σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο κόσμος της αστάθειας ενθαρρύνει τους ηγέτες να τερματίσουν μια σύγκρουση 42 ετών».
Όπως αναφέρεται καθώς οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού συνεχίζονται, η προοπτική επανένωσης της Κύπρου που έχει διχοτομηθεί από το 1974, αποτελεί μια υπόσχεση για την επαναφορά ενός σπάνιου κομματιού σταθερότητας σε ένα ταραχώδη κόσμο.
To Bloomberg αναφέρεται και στη Σύνοδο της Γενεύης, όπου θα συμμετέχει και ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αλλά και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Αγγλίας.
«Ό,τι θα συμβεί στη συνέχεια θα αντηχήσει σε όλη την Ευρώπη και θα συμβάλει στο να δοθεί ο τόνος για το 2017 έπειτα από ένα χρόνο όπου τα τμήματα της Ηπείρου έχουν απογυμνωθεί.
Η επιτυχία ή η αποτυχία ουσιαστικά μπορεί να συνοδευτεί από τα δικαιώματα ιδιοκτησίας σε μερικά χωριά και πόλεις σε ένα νησί που είναι λιγότερο από το μισό μέγεθος του New Jersey, αν και υπήρξε μία από τις πιο δύσκολες διπλωματικές προκλήσεις του κόσμου» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν υπήρξε καμία έλλειψη πολιτικής επενδύσεων στην αναζήτηση μιας λύσης.
«Ενώ θα μπορούσε δυνητικά να θεωρηθεί ως μια σπάνια επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής για τον Erdogan, θα είναι τουλάχιστον μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May και των εγχώριων μαχών για το Brexit.
Θα ήταν επίσης ένα πραξικόπημα για τη διακυβέρνηση του Barack Obama πριν o Donald Trump αναλάβει τον Λευκό Οίκο».



Οι ηγέτες λένε ότι μια συμφωνία δεν ήταν ποτέ πιο κοντά, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια.
Αυτό που βοηθά είναι η προοπτική η Κύπρος -ένας μέλος της ΕΕ- να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο που θα δώσει στην Τουρκία και στην Ευρώπη πρόσβαση σε κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο.
Όσον αφορά στην ασφάλεια, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και η επανένωση της Κύπρου θα συμβάλει στην ενίσχυση της οργάνωσης στην περιοχή, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να επεκτείνει την επιρροή της μέσω της υποστήριξης του προέδρου της Συρίας Bashar al-Assad.
Η Ρωσία και η Τουρκία ανακοίνωσαν στις 29 Δεκεμβρίου ανακωχή σε 6ετή πόλεμο στη χώρα.
Η Τουρκία είναι επίσης αντιμέτωπη με έναν αυξανόμενο αριθμό των επιθέσεων από Κούρδους μαχητές και ισλαμιστές εξτρεμιστές, με πιο πρόσφατο περιστατικό την επίθεση σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
«Η επανένωση της Κύπρου θα βελτιώσει τη σταθερότητα στην κατά τα άλλα ασταθή ανατολική Μεσόγειο και θα διευκολύνει τις εξελίξεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλά και τις εξαγωγές προς την Ευρώπη μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, αναλυτής της Eurasia Group.
«Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, το νέφος μπορεί να περιπλέξει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και να ενισχύσει την πρόσβασή της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο» επισημαίνει ο ίδιος.

Το στάτους της ασφάλειας

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα σημαντικό εμπόδιο για την επανένωση της Κύπρος είναι το ζήτημα του ποιος έχει την ευθύνη για την προστασία των διαφόρων οντοτήτων στο νέο ομοσπονδιακό κράτος.
Το νησί έχει τρεις λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις ασφαλείας: Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, από την οποία η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960 και η οποία εξακολουθεί να έχει στρατιωτικές βάσεις στο νησί.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει το στάτους, και οι ελληνόφωνοι Κύπριοι λένε ότι δεν θα χρειάζονται εγγυήτριες δυνάμεις σε μια ενωμένη Κύπρο που είναι μέλος της ΕΕ.
Η Τουρκία, η οποία διατηρεί περίπου 35.000 στρατιώτες στο νησί, έχει ως στόχο να διατηρήσει το καθεστώς του εγγυητή του για την προστασία των Τουρκοκυπρίων.
«Αν υπάρξει μια λύση στην Κύπρο, θα πρέπει να είναι μια λύση που θα βασίζεται σε μια δίκαιη διοίκηση, η εκ περιτροπής προεδρία σύμφωνα με την οποία τα δικαιώματα και των δύο ανθρώπων και των περιουσιών είναι σεβαστά και η οποία εξασφαλίζει ενεργή εγγύηση της Τουρκίας» δήλωσε στις 16 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Binali Yildirim.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης