Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα αυτονόητα από την Κίνα… Καταδικάζει τις ΗΠΑ που ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα, αλλά δίνουν όπλα στο Ισραήλ

Τα αυτονόητα από την Κίνα… Καταδικάζει τις ΗΠΑ που ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα, αλλά δίνουν όπλα στο Ισραήλ
Η Κίνα βρίσκεται όλο και περισσότερο ως ηγέτης της ομάδας των εθνών που βρίσκονται σε αντίθεση με τη Δύση
Πρώτα ο πόλεμος στην Ουκρανία και τώρα η σύγκρουση στη Γάζα... Η Κίνα βρίσκεται όλο και περισσότερο ως ηγέτης της ομάδας των εθνών που βρίσκονται σε αντίθεση με τη Δύση.
Και το πώς θα χειριστεί αυτές τις κρίσεις είναι το ενδιαφέρον όλων.
Το Πεκίνο έχει επικρίνει τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην πυροδότηση και των δύο συγκρούσεων, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων και κεφαλαίων τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Ουκρανία.
Οι περισσότερες χώρες του Παγκόσμιου Νότου είναι προφανώς πιο συμπαθείς προς την παλαιστινιακή πλευρά όσον αφορά την κρίση στη Γάζα (που αποδεικνύεται από πρόσφατες ψηφοφορίες στον ΟΗΕ) και έχουν δείξει ότι είναι ανοιχτές στο εμπόριο με τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε μια νέα ανάλυση, το Bloomberg υπογράμμισε ότι η Γάζα είναι το νέο «σφήνα ζήτημα» που η Κίνα ελπίζει να χρησιμοποιήσει για να απομακρύνει περαιτέρω τον Παγκόσμιο Νότο από την πολιτική των ΗΠΑ και της Δύσης.
Άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα, ένας κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης πήρε τα μικρόφωνα στα Ηνωμένα Έθνη για να καταδικάσει τις ΗΠΑ ότι μπλοκάρουν ένα ψήφισμα που θα υποστήριζε την προσπάθεια των Παλαιστινίων για ένταξη, λέγοντας ότι «κατέστρεψε το όνειρο δεκαετιών του παλαιστινιακού λαού».
Η πλευρά του πρεσβευτή Fu Cong μπορεί να έμοιαζε με περισσότερη ρητορική κατά των ΗΠΑ.
Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί λένε ότι ταιριάζει σε ένα μοτίβο με μεγάλη σημασία - μια ολοένα και πιο ενεργή κινεζική προσπάθεια να στρέψει τη γνώμη στις αναπτυσσόμενες χώρες εναντίον των ΗΠΑ μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, χρησιμοποιώντας τον πόλεμο της Γάζας ως «σφήνα».
Στις αρχές αυτής της εβδομάδας ο Πρόεδρος Xi Jinping βρέθηκε στη Γαλλία όπου εξέδωσε μια σπάνια κοινή δήλωση με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
Η δήλωση προέτρεψε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Rafah.
Ο Macron και ο Xi επανέλαβαν περαιτέρω την έκκλησή τους για «μια αποφασιστική και αμετάκλητη επανέναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας» για την εφαρμογή «της λύσης των δύο κρατών με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και τη δημιουργία ενός βιώσιμου, ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στη βάση των γραμμών του 1967», σύμφωνα με την κοινή δήλωση.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσης τη δική του ξεχωριστή δήλωση, λέγοντας ότι «η Κίνα... καλεί έντονα το Ισραήλ να ανταποκριθεί στις συντριπτικές απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας, να σταματήσει να επιτίθεται στη Rafah και να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει μια πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα".

Οι χειρισμοί Biden

Το Πεκίνο έχει επίσης πραγματικά εντείνει τις καταγγελίες του για την «υποκρισία» της Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Biden εξοπλίζει το Ισραήλ, ενώ καταδικάζει δημόσια τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων των Παλαιστινίων αμάχων που ήταν το τελικό αποτέλεσμα της ανάπτυξης αυτών των όπλων πάνω από πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.
Το Bloomberg δημοσίευσε περαιτέρω την ακόλουθη δήλωση της κινεζικής πρεσβείας:
Ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, επέκρινε τις ΗΠΑ ότι μιλούν για «κατάπαυση του πυρός ενώ δίνουν όπλα» στη «μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία του 21ου αιώνα».
Η Κίνα έχει ξεκινήσει πρόσφατα τις δικές της προσπάθειες για τη μεσολάβηση στη σύγκρουση, δεδομένου ότι φιλοξένησε αξιωματούχους της Hamas και της Fatah στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα για σπάνιες συνομιλίες με στόχο την επίτευξη της παλαιστινιακής πολιτικής ενότητας.
Το Bloomberg επικαλέστηκε το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να πει ότι «οι Κινέζοι και οι Ρώσοι παράγοντες κεφαλαιοποιούν την αντιληπτή αντιδημοφιλία της δυτικής πολιτικής έναντι της Γάζας».
Και τελικά ο στόχος, λέει το Ινστιτούτο, είναι «να προωθηθεί η ιδέα μιας εναλλακτικής παγκόσμιας δομής εξουσίας με τους ίδιους στο τιμόνι».
Αλλά φυσικά, αυτό δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη ότι θα μπορούσε πιο απλά να είναι οι ενέργειες και οι πολιτικές των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην πραγματικότητα βαθιά αντιδημοφιλείς μεταξύ μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Linda Thomas-Greenfield επανέλαβε πρόσφατα αυτήν την προοπτική που βλέπει ρωσική και κινεζική επιρροή πίσω από κάθε γωνία.
«Ας είμαστε ειλικρινείς – παρ’ όλη τη φλογερή ρητορική, όλοι γνωρίζουμε ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν κάνουν τίποτα διπλωματικά για να προωθήσουν μια διαρκή ειρήνη», είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Μάρτιο.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ήταν η Κίνα που πέτυχε πρόσφατα την ιστορική προσέγγιση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, επομένως έχει τουλάχιστον ένα θετικό ιστορικό διαμεσολάβησης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής τελευταία.
Συγκρίνετε αυτό με τον ρόλο των ΗΠΑ τα τελευταία δέκα έως είκοσι χρόνια, και υπάρχουν ονόματα όπως: Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης