Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Χλιαρή» αντίδραση State Department για τη Μονή της Χώρας: Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί την ιστορία της

«Χλιαρή» αντίδραση State Department για τη Μονή της Χώρας: Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί την ιστορία της
Το State Department είχε διατυπώσει την ίδια θέση τον Ιούλιο του 2020 όταν η Αγιά Σοφία είχε μετατραπεί σε τζαμί

Με τη πάγια αμερικανική θέση που καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει τη προσβασιμότητα στα μνημεία διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων που μετατρέπονται σε τζαμιά αντέδρασε το State Department στη μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου ανάφερε ότι αυτό πρέπει να γίνει με ένα τρόπο που θα σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία του μνημείου.
Όπως σημείωσε, «γνωρίζουμε ότι το Μουσείο της Χώρας, ένα μνημείο που βρίσκεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, άνοιξε ξανά ως τζαμί και σας παραπέμπουμε στην κυβέρνηση της Τουρκίας για περισσότερες λεπτομέρειες.
Ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα στις τοποθεσίες και τα κτίρια που φιλοξενούσαν διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, με τρόπο που σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία τους».
Υπενθυμίζεται ότι το State Department είχε διατυπώσει την ίδια θέση τον Ιούλιο του 2020 όταν η Αγιά Σοφία είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Μητσοτάκης: Αχρείαστη η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί - Θα θέσω το θέμα στον Erdogan

Εν τω μεταξύ, στην Άγκυρα θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan τη Δευτέρα 13/5 ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα του θέσει και το θέμα της μετατροπής σε τζαμί του ιστορικού μνημείου της Μονής της Χώρας.
Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Θέλω κατ΄ αρχάς να εκφράσω και δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά μου, διερμηνεύοντας πιστεύω, τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων για την παντελώς αχρείαστη μετατροπή ενός ιστορικού βυζαντινού τεμένους της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Είναι, πιστεύω, μια ενέργεια η οποία προσβάλλει την πλούσια ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και είναι ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως και θα θέσω στον Πρόεδρο Erdogan όταν τον συναντήσω», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Από κει και πέρα πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μία αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας, η οποία σε πολλά επίπεδα έχει δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα. Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες. Οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Παρά ταύτα θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει, τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα ανοιχτά και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε, να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί πάντα κλιμακώσεις στο πεδίο, όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης