Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Aaa» της Γερμανίας - «Σταθερό» το outlook

Moody's: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Aaa» της Γερμανίας - «Σταθερό» το outlook
Ενδεχόμενη έξοδος της Γαλλίας ή/και της Ιταλίας από την ευρωζώνη, θα οδηγούσε σε υποβάθμιση όλων των χωρών-μελών της ευρωζώνης, ασκώντας ιδιαίτερη πίεση στην αξιολόγηση της Γερμανίας
Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γερμανίας στην κορυφαία βαθμίδα «Aaa» επιβεβαίωσε σήμερα Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service, αφήνοντας «σταθερή» την προοπτική επαναξιολόγησής της.
Όπως εξηγεί ο διεθνής οίκος, η Γερμανία δικαιούται να απολαμβάνει της καλύτερης δυνατής πιστοληπτικής αξιολόγησης για τους ακόλουθους κύριους λόγους:
- Διαθέτει πολύ μεγάλη οικονομική ισχύ, η οποία υποστηρίζεται από υγιή οικονομική ανάπτυξη, βιώσιμη βελτίωση της παραγωγικότητάς της και μέτρια αύξηση του εργατικού κόστους, τα οποία έχουν στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
- Η Γερμανία διαθέτει πολύ μεγάλη δημοσιονομική ισχύ, με τη σχέση δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ να προγραμματίζεται να μειωθεί σε 60% το 2020 και τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια να διασφαλίζουν την ομαλή εξυπηρέτηση του γερμανικού χρέους.
Ο οίκος Moody's αποδίδει την αξιολόγηση ««Aaa» στη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας σε ευρώ και σε συνάλλαγμα, ενώ η αντίστοιχη βραχυπρόθεσμη αξιολόγησή της αξιολογείται με «Prime-1».
Όπως επισημαίνει, η γερμανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με υγιή ρυθμό 1,9% το 2016, καταφέρνοντας να περιορίσει σε 4,1% την ανεργία της με «αιχμή του δόρατος» την υψηλή ιδιωτική κατανάλωση.
Ο Moody's αναμένει, ότι και το 2017 η ιδιωτική κατανάλωση στη Γερμανία θα εισφέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ανάπτυξης στη χώρα, ενώ θα αυξηθούν μεταξύ άλλων ο πληθωρισμός της.
Επιπλέον, ο διεθνής οίκος προβλέπει ήπια πτώση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Γερμανίας το 2017, λόγω της μικρής αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών της.
Η Γερμανία θα αντιμετώπιζε το φάσμα υποβάθμισης της πιστοληπτικής της αξιολόγησης σε περίπτωση που δεν κατάφερνε να αντιμετωπίσει το δημογραφικό της πρόβλημα αποτελεσματικά.
Επίσης, ενδεχόμενη έξοδος της Γαλλίας ή/και της Ιταλίας από την ευρωζώνη, θα οδηγούσε σε υποβάθμιση όλων των χωρών-μελών της ευρωζώνης, ασκώντας ιδιαίτερη πίεση στην αξιολόγηση της Γερμανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης