Τελευταία Νέα
Διεθνή

Menon (Σιγκαπούρη): Κακό σημάδι για μια οικονομία, εάν τα NPLs δεν αυξάνονται στους δύσκολους καιρούς

Menon (Σιγκαπούρη): Κακό σημάδι για μια οικονομία, εάν τα NPLs δεν αυξάνονται στους δύσκολους καιρούς
Όταν τα NPLs δεν αυξάνονται είναι σημάδι ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν αρκετά για την επέκταση των επιχειρήσεων
Την άποψη ότι η μη άνοδος των NPLs σε δύσκολες οικονομικές περιόδους είναι κακό σημάδι για την οικονομία καθώς σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν αρκετά τις επιχειρήσεις, εξέφρασε ο κεντρικός τραπεζίτης της Σιγκαπούρης, Ravi Menon.
Πολλές τράπεζες στην Ασία είδαν την επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού σε ένα δύσκολο περιβάλλον μετά την κρίση, αλλά η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο αυτού του περιβάλλοντος, δήλωσε ο Menon.
«Οι τράπεζες ασχολούνται με τη διαμεσολάβηση των κινδύνων.
Όταν συμβαίνουν οι κίνδυνοι, όπως συμβαίνουν μερικές φορές όταν αυτοί που δανείζονται αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τα NPLs πρέπει να αυξηθούν», ανέφερε ο Menon.
«Αυτό μπορεί να είναι περίεργο να το λέει μια ρυθμιστική αρχή, αλλά αν τα NPLs δεν αυξάνονται καθόλου σε δύσκολους καιρούς, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πιθανότατα δεν δανείζουν αρκετά, δεν αναλαμβάνουν επαρκείς κινδύνους για την προώθηση της επέκτασης των επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα αυξανόμενα επίπεδα των επισφαλών δανείων, σε συνδυασμό με την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη και την παρατεταμένη χαλαρή νομισματική πολιτική, επηρέασαν επίσης τις αποδόσεις των ασιατικών τραπεζών, σημείωσε ο Menon.
Ωστόσο, οι τράπεζες της Ασίας είναι σε καλύτερη θέση ώστε να αναπτυχθούν σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές, εκ των οποίες μερικές έχουν αποσυρθεί από την περιοχή πουλώντας τις επιχειρηματικές τους μονάδες στην Ασία, επεσήμανε ο ίδιος.
Μάλιστα, τόνισε ότι η ανάπτυξη της Ασίας αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο στο 6% τα επόμενα πέντε χρόνια σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο 3,7%.
Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, επεσήμανε ότι πιο σημαντικό είναι οι τράπεζες να διαχειρίζονται αυτόν τον κίνδυνο «προληπτικά και συντηρητικά» με υψηλές προβλέψεις ώστε να μπορούν να καλύψουν αυτά τα δάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης