Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τα 5 σενάρια για το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών - Ποιο θα προκαλέσει σοκ

Bloomberg: Τα 5 σενάρια για το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών - Ποιο θα προκαλέσει σοκ
Απογοητευτικό αποτέλεσμα για τη May εάν οι Συντηρητικοί αποκτήσουν πλειοψηφία μικρότερη των 100 εδρών
Τα πέντε σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, που πραγματοποιούνται σήμερα (86/2017), παρουσιάζει το Bloomberg, εκτιμώντας και τις επιπτώσεις που θα έχει και το καθένα στην αγορά.
Πιο αναλυτικά:

1. Πλειοψηφία των Συντηρητικών κατά 100 και πλέον έδρες

Αν ο στόχος της Theresa May ήταν να αποκτήσει μια «απρόσβλητη» θέση, τότε σε αυτό το σενάριο η αποστολή της θα έχει ολοκληρωθεί.
Αυτού του είδους η πλειοψηφία θα στείλει ένα σήμα σταθερότητας και θα ενισχύσει τη στερλίνα.
Η May θα μπορέσει να προχωρήσει τη δική της εκδοχή για το Brexit, γνωρίζοντας ότι η κοινοβουλευτική ομάδα των «Τory» θα της είναι απολύτως πιστή.
Η ίδια έχει δηλώσει ότι προτίθεται να απομακρυνθεί από μια «κακή» συμφωνία και ότι προτεραιότητά της είναι ο έλεγχος της μετανάστευσης.
Ωστόσο μια ενισχυμένη πλειοψηφία της δίνει το περιθώριο να κάνει παραχωρήσεις και σε τομείς πως τα χρήματα για να κερδίσει μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit και μια μεταβατική περίοδο.



2. Πλειοψηφία των Συντηρητικών κατά 50 και πλέον έδρες

Αυτό είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για την ομάδα της May και την καθιστά ευάλωτη σε αμφισβήτηση της ηγεσίας της κατά τη διάρκεια των δυο πολύπλοκων ετών με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.
Όσον αφορά στο σχέδιο της για το Brexit θα βρεθεί υπό το έλεος της «σκληρής γραμμής» περιορίζοντας τις δυνατότητες της για συμβιβασμούς, όσον αφορά στις εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ ή μια μεταβατική περίοδο.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενδέχεται να αντιληφθούν την αδυναμία της και να τη χρησιμοποιήσουν εναντίον της.



3. Πλειοψηφία των Συντηρητικών κατά 10 έδρες ή λιγότερο

Εάν το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών θα φέρει τη May σε πιο δύσκολη θέση από ό,τι ήταν πριν, τότε οι μέρες της στην εξουσία θα είναι μετρημένες, ενώ θα σημειωθεί sell-off στη στερλίνα.
Θα χρειάζεται ακόμα τη στήριξη των βουλευτών που ήταν υπέρ του Brexit, μειώνοντας την πιθανότητα να εξομαλύνει την έξοδο μέσω κάποιου παζαριού με την ΕΕ.
Με την αξιοπιστία της να έχει κατακρημνιστεί στο εσωτερικό της χώρας της, οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την εγχώρια στάση της, γνωρίζοντας ότι μπορούν να πάρουν περισσότερα από όσα επιθυμούν ή ότι πιθανώς θα αντιμετωπίσουν σύντομα έναν διαφορετικό αντίπαλο.



4. Καμία πλειοψηφία

Αυτό το σενάριο αφήνει την πόρτα ανοιχτή για πιθανές συμμαχίες κομμάτων, ώστε να συγκεντρώσουν έδρες για να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση των Συντηρητικών - ο «συνασπισμός του χάους» όπως έχει προειδοποιήσει η May τους ψηφοφόρους.
Όσον αφορά στο Brexit, αυτό το σενάριο πιθανότατα θα σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα όπως έχει προγραμματιστεί, καθώς η πολιτική τάξης της χώρας θα έχει εμπλακεί σε κρίση με τις δυο πλευρές να προσπαθούν να σχηματίσουν ένα συνασπισμό.
«Θα υπάρξει κατάρρευση», υπογραμμίζει ο Αndrew Russell, καθηγητής στο University of Manchester ενώ εκτιμά ότι «θα σημαίνει τη διενέργεια νέων εκλογών εντός μηνών και ότι η στρατηγική για το Brexit θα καταρρεύσει».
Οι πιθανότητες ενός soft Brexit αυξάνονται καθώς η May δεν θα μπορεί να ηγηθεί των Συντηρητικών σε νέα εκλογική διαδικασία και ο Jeremy Corbyn ενδέχεται να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ή και τους Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και τους Ουαλούς εθνικιστές.



5. Πλειοψηφία των Εργατικών

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σοκ που θα άλλαζε ριζικά την κατεύθυνση του Brexit.
Ο Corbyn έχει δηλώσει ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αν και αποφεύγει να είναι ιδιαίτερα σαφής.
Οι συνομιλίες πιθανότατα θα μετατεθούν.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να πειστούν να καθυστερήσουν την αποχώρηση από το Μάρτιο του 2019, προκειμένου να δώσουν στον Corbyn χρόνο να εκπονήσει εναλλακτικό σχέδιο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης