Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΥΤ: H Eldorado απειλεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα

ΝΥΤ: H Eldorado απειλεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Eldorado έχει αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα
Την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Eldorado Gold, με τον διευθύνοντα σύμβουλο George Burns να δίνει τελεσίγραφο έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2017 για την έκδοση των αναγκαίων αδειών αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμά η ελληνική κυβέρνηση δεν στηρίζει τις επενδύσεις μας, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns, στην έκτακτη συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση για αναστολή των επενδύσεων στην Ελλάδα, δηλώνοντας απογοητευμένος από τις εξελίξεις.
«Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία.
Η στρατηγική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την προσέλκυση επενδύσεων δεν υλοποιείται», τόνισε ο Burns.
«Εάν δεν λάβουμε τις σχετικές άδειες, αναστέλλονται οι δραστηριότητες.
Ωστόσο καθίσταται αδύναμη η επένδυση στην Ελλάδα, λόγω καθυστέρησης έκδοσης αδειών.
Δεν θα επενδυθούν περαιτέρω χρήματα στην Ελλάδα μετά τις 22 Σεπτεμβρίου», προειδοποίησε ο Burns.
Δήλωσε ωστόσο ανοιχτός στη διεξαγωγή παραγωγικών συζητήσεων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
«Η επένδυση της Eldorado Gold θεωρείται από άλλους ως η λυδία λίθος για άλλες επενδύσεις στη χώρα.
Οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν πρέπει να τελούν υπό πολιτική ομηρεία.
Κάναμε ότι μπορούμε για να αποδείξουμε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να συνυπάρχει με άλλες δράσεις», τόνισε ο CEO της Eldorado Gold.
«Καμία επιστολή μου προς τον πρωθυπουργό δεν απαντήθηκε.
Προσπάθησα να δημιουργήσω μια σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο Burns.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρία, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για εποικοδομητική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος.
Την έντονη αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη προκάλεσε η απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα.
«Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας.
Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει σε δήλωση του ο κ.Σταθάκης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Eldorado έχει αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα.
Τον Ιανουάριο του 2016, είχε απειλήσει να αναστείλει τις εργασίες της και να απολύσει 600 εργαζόμενους μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.
Οι εργασίες ξεκίνησαν μερικούς μήνες αργότερα.
Η εταιρεία ανέλαβε τα ορυχεία το 2012, πληρώνοντας περίπου 2 δισ. δολάρια.
Ο Burns δήλωσε ότι από τότε έχει επενδύσει ένα επιπλέον δισεκατομμύριο δολάρια στην Ελλάδα, αριθμός που θα διπλασιάστηκε αν η εταιρεία θα μπορούσε να αναπτύξει πλήρως τις εργασίες της στην Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που η  Ελλάδα αγωνίζεται να βγει από την χρόνια οικονομική κρίση θέλοντας να προσελκύσει επενδύσεις.
Για αλλεργία της Eldorado Gold στα συμπεφωνημένα έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την απόφαση της εταιρείας να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.
Ακόμη, παρατήρησε ότι πρόκειται για μια κίνηση εξαίρεσης σε αυτό που διαμορφώνεται ως εικόνα στον τομέα των επενδύσεων και ότι υπάρχει μια πολιτική διάσταση, καθώς το θέμα δεν προέκυψε το Σαββατοκύριακο.
Τα ορυχεία της Χαλκιδικής έχουν προκαλέσει διαμάχες εδώ και δεκαετίες, με τους προκατόχους της Eldorado Gold να αντιμετωπίζουν επίσης διαμαρτυρίες αναφέρουν οι New York Times.
Πολλοί στην τοπικλη κοινότητα αντιτίθενται σθεναρά στην ανάπτυξη των ορυχείων για περιβαλλοντικούς λόγους, λέγοντας ότι θα βλάψουν την τουριστική βιομηχανία της περιοχής, καταστρέφοντας τα δάση ενώ κινδυνεύουν να μολύνουν και τα υπόγεια ύδατα.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, είχε εκδώσει 18 αποφάσεις υπέρ του σε διάφορες διαφορές αδειοδότησης.
Ο Νίκος Παναγιέρλης, επικεφαλής της εργατικής ένωσης σε ένα από τα ορυχεία, χαρακτήρισε την κίνηση της εταιρείας ως «καταστροφή για εμάς», προσθέτοντας ότι οι εργάτες προσπαθούσαν να διοργανώσουν διαμαρτυρίες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης