Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα στη Wall Street, σε επίπεδα ρεκόρ ο Dow Jones - Β. Κορέα και macro στο επίκεντρο

Οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα στη Wall Street, σε επίπεδα ρεκόρ ο Dow Jones - Β. Κορέα και macro στο επίκεντρο
Σε τροχιά να καταγράψουν ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη οι τρεις δείκτες
Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα άνοιξε σήμερα (15/9/2017) η Wall Street, με τις νέες γεωπολιτικές ανησυχίες γύρω από τη Βόρεια Κορέα και ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ να ασκούν πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές, αν και οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones industrial average ενισχυόταν κατά 0,14%, στις 22.234,41 μονάδες, ανερχόμενος στο νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 22.252 μονάδων, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 0,06% και κινείτο στις 2.493,88 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,07% χαμηλότερα, στις 6.424,38 μονάδες.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα νέο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς πάνω από την Ιαπωνία, προκαλώντας άμεσα την αντίδραση των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, προκειμένου να λάβει αποφάσεις.
Ο βαλλιστικός πύραυλος ξεπέρασε την επικράτεια της βόρειας Ιαπωνίας πριν προσγειωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανατολικά της χώρας, με τη Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) να αναφέρει ότι δεν αποτέλεσε απειλή για τη Βόρεια Αμερική, ενώ η Διοίκηση του Ειρηνικού των ΗΠΑ προσδιόρισε ότι δεν υπήρξε απειλή ούτε για τη νήσο Γκουάμ.



«Αυτές οι συνεχιζόμενες προκλήσεις απλώς εμβαθύνουν τη διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, καλώντας όλα τα έθνη να λάβουν νέα μέτρα κατά του καθεστώτος του Kim Jong Un.
Από την πλευρά του, ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Shinzo Abe, τόνισε ότι η Βόρειος Κορέα είναι απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae In, επεσήμανε ότι η νέα εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει είναι η περαιτέρω διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Βόρειας Κορέας.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, απογοήτευση προκάλεσαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αναπάντεχη πτώση 0,2% τον Αύγουστο του 2017, εξαιτίας της αρνητικής επίδρασης του τυφώνα Harvey, κυρίως στις πωλήσεις αυτοκινήτων, ενώ υποβαθμίστηκε στο 0,3% η αύξηση του Ιουλίου, από 0,6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι οι λιανικές πωλήσεις θα σημείωναν άνοδο της τάξης του 0,1%.
Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,9% τον Αύγουστο, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για αύξηση 0,1%, με την αποδυνάμωση να αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο πλήγμα από τον τυφώνα Harvey.
Μάλιστα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που σημειώνεται από τον Μάιο του 2019.
Χθες (14/9), τα ισχυρά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, που έδειξαν άνοδό του στο 1,9% τον Αύγουστο, ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μια νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Η Fed αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, με τους αναλυτές να μην αναμένουν αύξηση των επιτοκίων.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει ότι ξεκινά να συρρικνώνει τον ισολογισμό της, ύψους 4,5 τρισ. δολ.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, μεικτές τάσεις εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω των γεωπολιτικών ανησυχιών.
Περί τις 16:45, το αργό υποχωρούσε κατά 0,3% στα 49,7 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το Brent κινείτο κατά 0,5% υψηλότερα, στα 55,7 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης