Τελευταία Νέα
Διεθνή

Der Tagesspiegel: Πέφτει η αυλαία του Schäuble από το Eurogroup - Μνημειώδεις οι διαμάχες του με τον Βαρουφάκη

Der Tagesspiegel: Πέφτει η αυλαία του Schäuble από το Eurogroup - Μνημειώδεις οι διαμάχες του με τον Βαρουφάκη
Όταν ανέλαβε τη θέση του γερμανού υπουργού Οικονομικών το 2009, ο Schäuble δεν γνώριζε πόσο έντονα θα ασχολούνταν με τα δημοσιονομικά, το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας κατά τα επόμενα χρόνια
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού (9/10) Eurogroup στο οποίο παίρνει μέρος για τελευταία φορά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών  Wolfgang Schäuble, ο οποίος ήταν παρών τα τελευταία οχτώ χρόνια, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.
Όταν ανέλαβε τη θέση του γερμανού υπουργού Οικονομικών το 2009, ο Schäuble δεν γνώριζε πόσο έντονα θα ασχολούνταν με τα δημοσιονομικά, το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας κατά τα επόμενα οκτώ χρόνια.
Και όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός, κήρυξε την κατάρρευση της χώρας του το 2010, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις πολλές ανατροπές στο ελληνικό έπος.
Για τον Schäuble, ο οποίος είχε υποβληθεί σε μια εγχείρηση στις αρχές του 2010 και, στη συνέχεια, έπρεπε να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές της υγείας του, οι πολιτικές αναταραχές ήρθαν σε πολύ άσχημο χρονικό διάστημα.
Στη μέση των συζητήσεων σχετικά με το σύστημα διάσωσης για τα κράτη της ζώνης του ευρώ που αντιμετώπιζαν πρόβλημα, έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο στις Βρυξέλλες τον Μάιο του 2010.
Στη συνέχεια εκπροσωπήθηκε τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Thomas de Maizière (CDU) κατά τις διαπραγματεύσεις τους Eurogroup.
Όταν το ελληνικό δράμα έφτασε στο αποκορύφωμά του πέντε χρόνια αργότερα το καλοκαίρι του 2015, ήταν o Schäuble, που έσπρωξε σκοπίμως το πολιτικό παιχνίδι για το μέλλον της Ελλάδας στην κορυφή της ατζέντας.
Εκείνη την εποχή, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος διαμόρφωνε ήδη την πολιτική της Ευρωζώνης στη δεύτερη θητεία του, έφερε προσωρινά στο προσκήνιο το grexit.
Τελικά η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν στην υπογραφή ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Ο Βαρουφάκης έπρεπε να φύγει - ο Schäuble έμεινε

Οι θρύλοι κάνουν λόγο για την έντονη διαμάχη, την οποία είχε ο Schäuble με τον τότε Έλληνα συνάδελφο γραφείου Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο Βαρουφάκης παραπονέθηκε σε συνέντευξή του ότι δεν είχε ποτέ την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης επειδή ήταν «μέλος μιας ριζοσπαστικής αριστεράς κυβέρνησης».
Τον Ιούλιο του 2015, όμως, ο Βαρουφάκης έχασε την εμπιστοσύνη του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Το παιχνίδι του Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών είχε λήξει.
Με το Tweet "Minister no more" έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες κρίσης της ευρωζώνης είχε αναζωογονηθεί ξανά.
Στη συνάντηση που πραγματοποιείται σήμερα (9/10) στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συζητούν για την κατάσταση στην Πορτογαλία, ο Schäuble δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ότι "η πολιτική μας για τη σταθεροποίηση του ευρώ ήταν επιτυχημένη".
Αυτό, πρόσθεσε ο 75χρονος πολιτικός, "είναι ένα πολύ καλό συμπέρασμα από μια οκταετή περίοδο, στην οποία δεν μπορώ εύκολα να πω αντίο".
Ακόμη και αν ο Schäuble δεν θα συμμετέχει πλέον στις συνεδριάσεις του Eurogroup, προσπάθησε για άλλη μια φορά να προβεί σε συμβιβασμό πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.
O ESM πρόκειται να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Ένα τέτοιο Ταμείο, δήλωσε το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, θα μπορούσε επίσης να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας του Ευρώ.
Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστο για την Κομισιόν, η οποία επί του παρόντος είναι υπεύθυνη για αυτό.
"Οι εργασίες συνεχίζονται", δήλωσε η Schäuble λακωνικά μπροστά στο μόνιμο καθήκον της δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου για το ευρώ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης