Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Η παγκόσμια ζήτηση για το πετρέλαιο θα αυξηθεί σημαντικά το 2018

ΟΠΕΚ: Η παγκόσμια ζήτηση για το πετρέλαιο θα αυξηθεί σημαντικά το 2018
Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού, η αύξηση της ζήτησης έχει υπερβεί τις προσδοκίες πολλών αναλυτών
Επί τα βελτίω αναθεώρηση σε ότι αφορά την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2018 πραγματοποίησαν σήμερα (13/11) οι αναλυτές του ΟΠΕΚ, μέσω της μηνιαία έκθεσης του Οργανισμού, ενόψει της συνάντησης μεταξύ των κρατών-μελών αργότερα εντός του μήνα.
Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚ τόνισε ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο το 2018 θα αυξηθεί κατά περίπου 400 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 33,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ κατά 200 χιλ. αυξήθηκαν και οι σχετικές προβλέψεις για το τρέχον έτος.
Η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήτηση έχει υπερβεί τις προσδοκίες πολλών αναλυτών, συμβάλλοντας στην άντληση αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν κατά τη δημιουργία υπερπλεονάσματος πετρελαίου από τα τέλη του 2014.
Παρά το γεγονός ότι το καρτέλ αναμένεται να συναντηθεί στις 30 Νοεμβρίου ώστε να συζητήσει το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας μετά τον Μάρτιο του 2018, ακόμα αποτελεί ερωτηματικό το πώς μπορεί να επιστρέψει η παραγωγή στα παλιότερα επίπεδα, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλέσει κάποιο ξαφνικό σοκ επανατροφοδότησης της παγκόσμιας αγοράς.
Μάλιστα, το παραπάνω ζήτημα ενδέχεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του ΟΠΕΚ κατά τη διάρκεια της συνάντησης, καθώς η ζήτηση προς τον μαύρο χρυσό αυξάνεται σημαντικά.
Σε ότι αφορά τη ζήτηση απέναντι στο αργό πετρέλαιο του ΟΠΕΚ, αυτή αναμένεται να ανέλθει στα 34 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όγκος αυξημένος κατά 1,4 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με την ημερήσια παραγωγή του Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα η παραγωγή του ΟΠΕΚ ανήλθε στα 32,59 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καταγράφοντας μείωση κατά 150 χιλ. βαρέλια σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω του περιορισμού στις εξαγωγές Ιράκ και Νιγηρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης