Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες κατηγορίες κατά της Ρωσίας, αυτή τη φορά για παρέμβαση στο δημοψήφισμα της Καταλονίας

Νέες κατηγορίες κατά της Ρωσίας, αυτή τη φορά για παρέμβαση στο δημοψήφισμα της Καταλονίας
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε τέτοια παρέμβαση και κατηγορεί τη Δύση ότι έχει επιδοθεί σε μία εκστρατεία, για να δυσφημίσει τη Ρωσία
Αντιμέτωπη με νέες κατηγορίες βρίσκεται η Ρωσία, καθώς η Ισπανία, πιστεύει ότι ρωσικές ομάδες χρησιμοποίησαν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, για να προωθήσουν το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Ισπανίας τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017.
Οι υπουργοί άμυνας και εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσαν πως έχουν στοιχεία ότι οι ρωσικές κρατικές και ιδιωτικές ομάδες, καθώς και ομάδες από τη Βενεζουέλα, χρησιμοποίησαν το Twitter, το Facebook και άλλες ιστοσελίδες του Διαδικτύου, για να προβάλουν μαζικά την υπόθεση της απόσχισης της Καταλονίας, καθώς και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη για το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου 2017.
Οι αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας έχουν αρνηθεί ότι η ρωσική παρέμβαση τους βοήθησε στην ψηφοφορία.
"Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα είναι ότι μεγάλο μέρος αυτού του περιεχομένου, προέρχεται από ρωσικό έδαφος", δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Maria Dolores de Cospedal σχετικά με τη ρωσική υποστήριξη στο διαδίκτυο.
"Πρόκειται για ομάδες, κρατικές και ιδιωτικές, που προσπαθούν να επηρεάσουν την κατάσταση και να δημιουργήσουν αστάθεια στην Ευρώπη", δήλωσε σε δημοσιογράφους, σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς αν η Μαδρίτη ήταν σίγουρη για τις κατηγορίες, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Alfonso Dastis, επίσης κατά τη συνάντηση, δήλωσε:
"Ναι, έχουμε αποδείξεις".
Ο Dastis είπε ότι η Ισπανία έχει εντοπίσει ψεύτικους λογαριασμούς στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, οι μισοί από τους οποίους εντοπίστηκαν στη Ρωσία και άλλα ένα 30% στη Βενεζουέλα, που δημιουργήθηκαν για να ενισχύσουν τη θέση της Καταλονίας με την εκ νέου δημοσίευση μηνυμάτων και θέσεων.
Ο Ramon Tremosa, ευρωβουλευτής του κόμματος PDeCat του καταλανού ηγέτη Carles Puigdemont, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η ρωσική παρέμβαση δεν είχε παίξει κανένα ρόλο στο δημοψήφισμα.
"Εκείνοι που λένε ότι η Ρωσία βοήθησε την Καταλονία, είναι εκείνοι που βοήθησαν τον ρωσικό στόλο τα τελευταία χρόνια, παρά το μποϊκοτάζ της ΕΕ", δήλωσε ο Tremosa, αναφερόμενος στις ισπανικές αναφορές των ΜΜΕ, ότι η Ισπανία επιτρέπει στα ρωσικά πολεμικά πλοία να ανεφοδιάζονται στα λιμάνια της.
Όσοι ψήφισαν στο δημοψήφισμα επέλεξαν συντριπτικά την ανεξαρτησία.
Αλλά η προσέλευση ήταν μόλις 43%, καθώς οι Καταλανοί που προτιμούν να παραμείνουν στην Ισπανία απείχαν από την ψηφοφορία.
Η αυτονομιστική ψηφοφορία έπληξε την Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, στη χειρότερη συνταγματική της κρίση από την επιστροφή της στη δημοκρατία στη δεκαετία του 1970.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε τέτοια παρέμβαση και κατηγορεί τη Δύση ότι έχει επιδοθεί σε μία εκστρατεία, για να δυσφημίσει τη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η Μόσχα συμμετέχει σε μια σκόπιμα διφορούμενη στρατηγική πολέμου και παραπληροφόρησης, προκειμένου να διχάσει τη Δύση και να την ενότητά της, λόγω των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την προσάρτησή της στην Κριμαία το 2014.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν τον Ιανουάριο 2017, στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές στις ΗΠΑ προκειμένου να βοηθήσει τον πρόεδρο Donald Trump, να νικήσει την αντίπαλο Hillary Clinton μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο οποίος παρακολούθησε τη συνάντηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες της Ισπανίας, αλλά ο ανώτατος διοικητής της συμμαχίας είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η ρωσική παρέμβαση ήταν ανησυχητική.
Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ κ. Curtis Scaparotti δήλωσε ότι " η ρωσική κακοήθης επιρροή ", προσπαθούσε να επηρεάσει τις εκλογές και άλλες αποφάσεις στη Δύση, χαρακτηρίζοντάς την ως " εκστρατεία αποσταθεροποίησης ", αν και δεν ασχολήθηκε άμεσα με το δημοψήφισμα στη Καταλονία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης