Τελευταία Νέα
Διεθνή

Letta (πρώην πρωθυπουργός Ιταλίας): Είναι απαραίτητο για την Ευρώπη η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια

tags :
Letta (πρώην πρωθυπουργός Ιταλίας): Είναι απαραίτητο για την Ευρώπη η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια
Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες, η Ελλάδα όλη κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες
Την θέση ότι είναι απαραίτητο για την Ευρώπη η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, En. Letta, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να βγει από την κρίση.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας τόνισε ότι η Ευρώπη στην περίπτωση της Ελλάδας έκανε σφάλματα, πολλές από τις βοήθειες έφθασαν σε λάθος χρόνο άργησαν, ενώ εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τον σχηματισμό του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

Ακολουθεί η συνέντευξη του En. Letta στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Κύριε πρόεδρε, ευχαριστούμε που μιλάτε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ως πρωθυπουργός της Ιταλίας και τώρα μέλος διεθνών οικονομικών οργανισμών έχετε παρακολουθήσει την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ποια είναι η θέση σας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας;

Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες, η Ελλάδα όλη κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες. Η Ευρώπη στην περίπτωση της Ελλάδας έκανε σφάλματα, πολλές από τις βοήθειες έφθασαν σε λάθος χρόνο, δηλ. άργησαν. Εγώ πιστεύω πως σε τελική ανάλυση θα πρέπει όλοι μας, από κοινού, να καταβάλουμε μία προσπάθεια έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η κοπιώδης, πονεμένη, διαδρομή της Ελλάδας θα αποτελέσει ουσιαστικά μία επιτυχή πορεία. Κι αυτή η επιτυχία είναι απαραίτητη για όλους μας και για τούτο θεωρώ πως είναι απαραίτητο, ιδίως δε για την ιδέα της μελλοντικής Ευρώπης, να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα. Όπως φυσικά και όλες οι χώρες της νότιας Ευρώπης. Γιατί έχουμε ανάγκη από μία Ευρώπη που θα στηρίζεται περισσότερο στις αξίες της αλληλεγγύης, που θα δείχνει μία μεγαλύτερη προσοχή στην κοινωνία, κι όχι απλώς στους αριθμούς, ούτε στα οικονομικά ψηφία. Θα πρέπει σε αυτήν την Ευρώπη να προέχουν οι άνθρωποι και όταν μιλώ για ανθρώπους αναφέρομαι ιδιαίτερα στο θέμα της μετανάστευσης, στο οποίο η Ιταλία κι η Ελλάδα έχουν αφεθεί μόνες τους από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης για να χειρισθούν ένα δραματικό ζήτημα.

Η μεγάλη είδηση της ημέρας υπήρξε ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία. Ποια θα είναι κατά τη γνώμη σας η σημαντικότερη συνέπεια για την Ευρώπη απ' αυτό το γεγονός;
Εγώ θεωρώ πως ήταν μία πραγματικά θαυμάσια είδηση. Το να έχουμε έναν Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία, μία νέα κυβέρνηση με πιο φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα από εκείνο που ακολουθούσε ως σήμερα, για εμένα προσωπικά αποτελεί μία ιδιαίτερη εξέλιξη, πολύ σημαντική, διότι πιστεύω πως θα βοηθήσει αφάνταστα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και τρέφω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι αυτή η νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση θα αποδειχθεί πολύ σημαντική ακόμη και για την συνολική αλλαγή γραμμής στην Ευρώπη και για καλύτερα αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα.
 
Εσείς πιστεύετε πως το 2018 θα αποδειχθεί ένα έτος καμπής για την οικονομία και την Ευρώπη στο σύνολό της;
Ελπίζω πως ναι. Είναι ένα έτος που προοιωνίζει τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης, ένα έτος που θα δώσουμε τη μάχη κατά των ανισοτήτων και με καλλίτερα αποτελέσματα, όσον αφορά την ωφέλεια των λίγων εις βάρος των πολλών που είχαμε στο παρελθόν κι εν γένει ελπίζω πως το τρέχον έτος όσον αφορά τη μετανάστευση θα γίνει δυνατό να βρεθούν λύσεις, γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης