Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 3 προκλήσεις του Draghi - Trump, Ιταλία και επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ΕΕ

Οι 3 προκλήσεις του Draghi - Trump, Ιταλία και επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ΕΕ
Οι 3 προκλήσεις θα καθυστερήσουν την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αντιμετωπίζει προσκλήσεις για αλλαγή της καθοδήγησης για την πολιτική του, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι προσπαθούν να εκτιμήσουν τυχόν αλλαγές στο συμβούλιο του Μαρτίου, την ώρα που κίνδυνος ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου επηρεάζει το κλίμα των επενδυτών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Mario Draghi έχει στα χέρια του τρεις αποδείξεις για να δικαιολογήσει την ορθότητα των επιλογών του όταν συναντιέται με τους διαμορφωτές πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτήν την εβδομάδα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου έθεσε το φάσμα ενός παγκοσμίου εμπορικού πολέμου, ενώ η ανοδική πορεία των λαϊκιστών στην Ιταλία θέτει ερωτηματικά πάνω στις πολιτικές προοπτικές για μια από τις μεγαλύτερες και πιο χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης οικονομίες.
Εν τω μεταξύ, η ανάκαμψη στο μπλοκ των 19 εθνών μπορεί να μειώσει την ταχύτητα.
Οι αρνητικές ειδήσεις πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Μαρτίου ενισχύει το επιχείρημα που επανέλαβε ο Πρόεδρος Draghi ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να είναι υπομονετικοί και επίμονοι στην παροχή κινήτρων.
"Παραμένουμε σε μια περίοδο που θα διαρκέσει για άλλους 12 μήνες ή εωσότου συμβεί κάποιο είδος σοκ, είτε είναι πολιτικό είτε οικονομικό, τότε η ΕΚΤ θα δει ότι σφάλλει για την επιφυλλακτικότητα της", δήλωσε ο Rupert Watson, επικεφαλής της Mercer στο Λονδίνο.
"Ο Draghi είναι πολύ σαφής ότι τα νομισματικά κίνητρα θα παραμείνουν μέχρις ότου δεν είναι απολύτως απαραίτητά".
Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ τον Ιανουάριο, οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και συγκεκριμένα την αύξηση του προστατευτισμού.
Οι επενδυτές βρίσκονται ήδη σε ανησυχία, ενώ το εύρος του Sentix για το κλίμα της ζώνης του ευρώ μειώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους.
Οι δείκτες για την οικονομική δραστηριότητα της περιφέρειας 19 χωρών έχουν επίσης αποδυναμωθεί.
Η παραγωγή και οι υπηρεσίες αυξήθηκαν βραδύτερα τον Φεβρουάριο και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων μειώθηκε.
"Αυτά τα νέα οικονομικά ερωτηματικά μειώνουν την πίεση στην ΕΚΤ στον τομέα της νομισματικής πολιτικής", δήλωσε ο Manfred Huebner, διευθύνων σύμβουλος της Sentix.

Μειώνοντας την υποστηρικτική πολιτική

Μια έρευνα του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι οι οικονομολόγοι δεν προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει την καθοδήγησή της για τη μελλοντική πολιτική αυτή την εβδομάδα, καθυστερώντας την προσαρμογή μέχρι τον Ιούνιο.
Έκτοτε, οι ιταλικές εκλογές δημιούργησαν ένα άλλο εμπόδιο.
Η ψηφοφορία έθεσε δύο αντιευρωπαϊκά κόμματα στη θέση να σχηματίσουν μια μελλοντική κυβέρνηση, με τον Matteo Salvini, τον ηγέτη της Lega, να προβλέπει ήδη τη διάλυση της ζώνης του ευρώ.
"Ο Draghi δεν βιάζεται να αλλάξει τίποτα", δήλωσε ο Nick Kounis, οικονομολόγος της ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ.
"Η πραγματοποίηση σημαντικών προσαρμογών στην επικοινωνία τους αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση και θα ήταν καλύτερα να περιμένουν έως ότου είναι έτοιμοι", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης