Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορικό «ναι» από τον Kim Jong un για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου

tags :
Ιστορικό «ναι» από τον Kim Jong un για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου
Επιβεβαιώθηκε η επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στην Κίνα και η συνάντηση του με τον Xi Jinping
Υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου τάχθηκε ο επικεφαλής της Βόρειας Κορέας, Kim Jong un όπως αναφέρει το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το οποίο και επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Kim στην Κίνα (η πρώτη του στο εξωτερικό από όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του το 2011) και τη συνάντηση του με τον πρόεδρο Xi Jinping.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο Kim Jong un κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κίνας (η συνάντηση άρχισε την Κυριακή και ολοκληρώθηκε σήμερα) τάχθηκε υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και επιβεβαίωσε την προοπτική της συνόδου κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, δηλώνοντας «έτοιμος» για τις συνομιλίες τους.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα ο Kim υποστήριξε ότι «η πάγια θέση μας είναι ότι έχουμε δεσμευθεί υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με τις επιθυμίες του πρώην προέδρου Kim Il Sung και του πρώην γενικού γραμματέα Kim Jong Il», αναφερόμενος στους προκατόχους του - αντίστοιχα τον παππού του και τον πατέρα του.
«Η Β. Κορέα είναι πρόθυμη να μιλήσει με τις ΗΠΑ και να έχει μια συνάντηση κορυφής με τις ΗΠΑ.
Το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου μπορεί να λυθεί, εάν η Ν. Κορέα και οι ΗΠΑ ανταποκριθούν στις προσπάθειες μας με καλή θέληση, εάν δημιουργήσουν μια ειρηνική ατμόσφαιρα και μια σταθερότητα ενώ λαμβάνονται προοδευτικά και συντονισμένα μέτρα για την εδραίωση της ειρήνης» υποστήριξε ο Kim σύμφωνα με το Νέα Κίνα.
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό (έπρεπε να γίνει) στην κινεζική πρωτεύουσα.
Αυτό ήταν επίσημο καθήκον μου» υποστήριξε ο Kim όπως μετέδωσε το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το οποίο πάντως δεν μετέδωσε κάποια περαιτέρω πληροφορία για τις δεσμεύσεις του Kim για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου ή για την επικείμενη συνάντηση του με τον Trump, η οποία προσδιορίζεται για το Μάιο.
Σημειώνεται πως οι πληροφορίες από την Κίνα είναι και οι πρώτες που επίσημα επιβεβαιώνουν τη συνάντηση Kim – Trump, αν και δεν έχει οριστεί ούτε ακριβής ημερομηνία ούτε συγκεκριμένος τόπος για τη συνάντηση.
«Είχα καρποφόρες συνομιλίες με (τον κινέζο πρόεδρο) Xi Jinping για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων και μεταξύ των δύο χωρών, των καταστάσεων στο εσωτερικό των χωρών μας αντιστοίχως, τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο, και για άλλα θέματα», υποστήριξε ο Kim κατά τη διάρκεια του δείπνου που του παρατέθηκε, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping χαιρέτισε τη φιλία των δύο κρατών, η οποία σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας (1950-53).   
«Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή και τη μόνη σωστή επιλογή για τις δύο χώρες με βάση την ιστορία και την πραγματικότητα» υποστήριξε ο Xi Jinping, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Kim να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ, όπως μετέδωσε το KCNA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης