Τελευταία Νέα
Διεθνή

McCafferty (Bank of England): Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε την επόμενη αύξηση των επιτοκίων

McCafferty (Bank of England): Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε την επόμενη αύξηση των επιτοκίων
Ο αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας εκιτμά ότι η αύξηση των μισθών στη Μ. Βρετανία θα αποδειχθεί μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις
Τη θέση ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν πρέπει να καθυστερήσει την επόμενη αύξηση των επιτοκίων, εξέφρασε ο αξιωματούχος της τράπεζας, Ian McCafferty, επικαλούμενος την ενδεχόμενη αύξηση των μισθών, καθώς και την πρόσφατη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Reuters, ο McCafferty τόνισε ότι μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού για το μεγαλύτερο διάστημα της προηγούμενης δεκαετίας, η αύξηση των μισθών ενδέχεται να αποδειχθεί ισχυρότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των περισσότερων συναδέλφων του, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόσθετε πιέσεις στον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται πάνω από τον στόχο της BoE.
«Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε στο ζήτημα της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής», τόνισε ο McCafferty, ο οποίος αποτέλεσε ένα από τα δύο μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της BoE που ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, εκτιμώντας ότι η Μεγάλη Βρετανία ήταν πιο επιρρεπής στον πληθωρισμός σε σύγκριση με τον παρελθόν.
Κατά τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, η BoE δήλωσε ότι θα χρειαστεί να υπάρξει ταχύτερη και μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων απ' ότι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, με τους επενδυτές να προβλέπουν ότι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο.
Αν και ο McCafferty δεν είναι σίγουρος εάν θα ψηφίσει ξανά υπέρ της αύξησης των επιτοκίων μέχρι τη συνεδρίαση του Μαΐου, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ή εξελίξεις αναφορικά με το Brexit που να τον κάνουν να πιστεύει ότι έκανε λάθος να ταχθεί υπέρ της αύξησης επιτοκίων τον Μάρτιο.
Η χαμηλή ανεργία, οι ελλείψεις δεξιοτήτων και οι ενδείξεις ότι οι εργοδότερς προσφεύγουν σε υψηλότερες μισθολογικές προσφορές ώστε να προσελκύσουν προσωπικό από αντίπαλες επιχειρήσεις αναμένεται να δημιουργήσουν επίσης πληθωριστικές πιέσεις.
«Δεν είναι ότι οι μισθοί ξαφνικά εκτοξεύονται, αλλά ότι υπάρχει μία μέτρια άνοδος», τόνισε ο McCafferty, προσθέτοντας ότι η πτώση στην αξία της στερλίνας δε θα εξασθενίσει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν.
«Αν και η BoE είχε κάνει λάθος στο παρελθόν για την άνοδο των μισθών, οι έρευνες της αγοράς εργασίας έχουν δείξει μέχρι στγιμής φέτος ότι η πρόσφατη ανάκαμψη του ρυθμούς αύξησης των αποδοχών θα είναι πιο βιώσιμη αυτή τη φορά», καταλήγει ο αξιωματούχος της Bank of England.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης