Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κολομβία: Νέες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – ανταρτών του ELN με στόχο την κατάπαυση του πυρός

Κολομβία: Νέες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – ανταρτών του ELN με στόχο την κατάπαυση του πυρός
Οι συνομιλίες γίνονται στην Κούβα
Έναν ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων με απώτερο στόχο την κατάπαυση του πυρός και την εδραίωση της ειρήνης έχουν στην Κούβα εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Κολομβίας και των ανταρτών του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).
«Μακάρι να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια κατάπαυση του πυρός, μακάρι να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια συμφωνία-πλαίσιο που θα μπορέσουμε να αφήσουμε στην επόμενη κυβέρνηση» υποστήριξε ο πρόεδρος της Κολομβίας, J.M. Santos.
Σημειώνεται πως ο Santos αποχωρεί από την προεδρία τον ερχόμενο Αύγουστο και πλέον στόχος είναι οι εκλογές να διεξαχθούν σε κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης επισημαίνουν πως θα παραμείνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν και παραδέχονται πως υπάρχουν «δυσκολίες» στην εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης που συνήφθη στα τέλη του 2016 ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).
Ο πρόεδρος της Κολομβίας, που έλαβε Νόμπελ Ειρήνης το 2016, αφού διαπραγματεύθηκε την ιστορική συμφωνία ειρήνης με τη FARC, ελπίζει να υπογραφτεί μια παρόμοια συμφωνία με τον ELN «το συντομότερο δυνατόν», αλλά αναγνωρίζει πως αυτό δεν θα κατορθωθεί πριν από το τέλος της θητείας του.
Σκοπός του Santos είναι να υπάρξει «πλήρης ειρήνη» στην Κολομβία, η οποία σπαράσσεται από μια εμφύλια σύρραξη που διαρκεί από το 1964, ανάμεσα σε οργανώσεις ανταρτών της άκρας αριστεράς, ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, τον στρατό, τα σώματα ασφαλείας και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο απολογισμός είναι τραγικός καθώς οι νεκροί εκτιμώνται σε 260.000 νεκρούς, οι εξαφανισμένοι σε 60.00 ενώ 7,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης