Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Bank: Πώς η δημιουργία του ευρώ ευνόησε μόνο τη γερμανική οικονομία – Το παράδειγμα της Ιταλίας

Deutsche Bank: Πώς η δημιουργία του ευρώ ευνόησε μόνο τη γερμανική οικονομία – Το παράδειγμα της Ιταλίας
Η μόνη οικονομία που έχει ωφεληθεί από το ευρώ είναι η γερμανική, καθώς λειτουργεί σε ένα προστατευμένο περιβάλλον
Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας και η διαμάχη που έχει ξεσπάσει αναφορικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη, αποτελεί μία πολύ καλή αφορμή για να θυμηθεί κάποιος για ποιον ακριβώς λόγο δημιουργήθηκε το ευρώ.
Η πιο σύντομη απάντηση είναι: για να ευνοηθεί η γερμανική οικονομία.
Όπως υποδεικνύει το γράφημα που ακολουθεί – στο οποίο καταγράφεται η πορεία των 12 εθνικών νομισμάτων της Ευρωζώνης έναντι του γερμανικού μάρκου από τη δεκαετία του 1950 έως και την εισαγωγή του ευρώ το 1999 – εκτός από ορισμένες μικρές περιόδους όλα τα εθνικά νομίσματα υποτιμούνταν έναντι του γερμανικού.
Με απλά λόγια και εάν δεν είχε δημιουργηθεί το ευρώ η συνεχιζόμενη ανατίμηση του μάρκου θα οδηγούσε τη γερμανική οικονομία σε κρίση.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/DEM%20relative%20value%201.jpg?itok=8qlCguEQ

Παράλληλα, στον παρακάτω πίνακα, καταγράφεται η πορεία του μάρκου με το δολάριο ΗΠΑ και τη βρετανική στερλίνα από το 1971 (όταν σταμάτησε να ισχύει το σύστημα Bretton Woods) έως και το 1999.
Όπως μπορεί να παρατηρήσει κάποιος η ιταλική λίρα ήταν αυτή που εμφάνισε τη μεγαλύτερη υποχώρηση έναντι του μάρκου.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/DEM%20relative%20value%202.jpg?itok=kuHUdeuG

Με την εισαγωγή του ευρώ και τη χρήση του από όλα τα κράτη της Ευρωζώνης, ο πρώτος κερδισμένος ήταν η γερμανική βιομηχανία, η οποία είδε τις εξαγωγές της να διογκώνονται.
Την ίδια ώρα οικονομίες όπως η Ιταλία αναγκάστηκαν να δεχθούν μία πολιτική που δεν τις ωφελούσε ούτε στο ελάχιστο, προκειμένου να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους που είχαν τεθεί μέσω των συμφωνιών της Ευρωζώνης.
Ίσως λοιπόν να έχει απόλυτο δίκιο ο Jim Reid της Deutsche Bank, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να έχει προβλήματα, καθώς είναι η χώρα –μεταξύ της ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών- που έχει τα χειρότερα δημογραφικά στοιχεία.
Ο πληθυσμός της εκτιμάται ότι θα αρχίσει να μειώνεται από το 2050, ενώ ο αριθμός των πολιτών ικανών για εργασία (από 15 έως 64 ετών) στο ίδιο διάστημα θα υποχωρήσει κατά 24%.
Ίσως είναι απόλυτα κατανοητό γιατί οι Ιταλοί μοιάζουν εξαιρετικά θυμωμένοι με το ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης