Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moscovici: Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα 88 προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση - Dombrovskis: Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

tags :
Moscovici: Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα 88 προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση - Dombrovskis: Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες της
Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας που συνδέονται με την αξιολόγηση ολοκληρώθηκαν, όπως επιβεβαίωσε ο Επίτροπος της ΕΕ, P. Moscovici.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα υλοποίησε τον κατάλογο των 88 προαπαιτουμένων, ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018.
Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες της, προκειμένου η οικονομία της να επανέλθει σε μια βιώσιμη τροχιά, χωρίς τις ανισορροπίες του παρελθόντος, πρόσθεσε ο Moscovici.
Μετά από οκτώ χρόνια θυσιών του Ελληνικού λαού ήρθε η ώρα η χώρα να επανέρθει στην κανονικότητα είπε ο κ Moscovici.
Οι θυσίες του Ελληνικού λαού θα επιτρέψουν να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Για τον κ. Moscovici δεν υπήρξε μέχρι σήμερα παρόμοιο προηγούμενο κύματος μεταρρυθμίσεων και αναφέρθηκε αναλυτικά στις 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις που έγιναν στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα και αφορούν τη σταθερότητα τον εκσυχρονισμό την κοινωνική ασφάλιση, τη φορολογία και άλλες.
Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis δήλωσε ότι είναι ύψιστης σημασίας η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.
Όπως ανέφερε, η σκληρή δουλειά συνεχίζεται για την ολοκλήρωση του προγράμματος, εξέλιξη που θα δώσει στην Ελλάδα ένα νέο ξεκίνημα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας.
Αυτό που θα επηρεάσει πραγματικά την πορεία της είναι η Ελλάδα να ακολουθήσει τη σωστή πολιτική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να ασκήσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, ανέφερε ο Dombrovskis.
Σήμερα ή αύριο αναμένεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη των θεσμών για τα προαπαιτούμενα ενώ πριν από το Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να συνεδριάσει το EuroWorkingGroup.

Αναλυτικότερα στη μαραθώνια σύνοδο του Eurogroup αυτής της Πέμπτης αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα εξής :  

1.  Στόχοι πλεονασμάτων από το 2023 - 2060. Οι διαπραγματεύσεις για το ακριβές ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 έως το 2060 θα προσλάβουν χαρακτήρα μπρα ντε φερ. Βασική επιδίωξης της Αθήνας είναι ο στόχος να έρθει  πιο κοντά στο 2% ή και ακριβώς πάνω στο 2% ώστε να υπάρξει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος μετά το 2023.

2. Κλείσιμο 4ης αξιολόγησης

3.  Μαξιλάρι ασφαλείας:  Στο Eurogroup αναμένεται να αποφασιστεί το ύψος της τελευταίας δόσης που θα είναι διπλή και θα φθάνει τα 18,5 δις. ευρώ συνολικά μαζί με το αρχικό ποσό διάθεσης των 12 δις. ( 12 δις + 6,5 δις.) και θα προστεθεί με τα υπόλοιπα κεφάλαια που υπάρχουν ήδη στο «μαξιλάρι». Με αυτό τον τρόπο το Eurogroup θα επιβραβεύει την Αθήνα για τον πρόοδο που έχει κάνει στις μεταρρυθμίσεις και στα προαπαιτούμενα μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης.  

4.  Πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας. Θα είναι αυστηρό θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 χρόνια. Θα γίνονται  4 εκθέσεις τον χρόνο για την Ελλάδα, ενώ κάθε 6 μήνες θα επικαιροποιείται η λίστα με τα κριτήρια που θα εξετάζονται από τους θεσμούς.

5.Μέτρα ελάφρυνσης χρέους: Το παζάρι για το χρέος έχει να κάνει με τον χρονικό ορίζοντα επιμήκυνσης των δανείων του δεύτερου μνημονίου. Το ΔΝΤ θέλει  15 χρόνια επιμήκυνση, η Γερμανία πιέζει για 5 χρόνια το πολύ και όλα πλέον συνηγορούν ότι τα μέτρα για το χρέος που θα εγκρίνει το Eurogroup θα είναι ιδιαίτερα «λάιτ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης