Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Powell επιδιώκει να θέσει τη σφραγίδα του στη Fed, ανοίγοντας τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων

O Powell επιδιώκει να θέσει τη σφραγίδα του στη Fed, ανοίγοντας τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων
Ο πρόεδρος της Fed επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων που θα είναι μεγαλύτερος του αναμενομένου
Τη δική του σφραγίδα στα πεπραγμένα της Federal Reserve (Fed) θέλει να θέσει ο Jerome Powell, βασιζόμενος περισσότερο στην ανάλυση των δεδομένων και λιγότερο στα μοντέλα και τις θεωρητικές αξίες, που έχουν διαμορφώσει την πορεία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τελευταία χρόνια.
Με αυτόν τον οδηγό, μπορεί να θέσει τις βάσεις για έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων που θα είναι μεγαλύτερος του αναμενομένου, καθώς η συζήτηση εντείνεται μεταξύ των διαμορφωτών της πολιτικής στη Fed ποιο επίπεδο κόστος δανεισμού είναι καταλληλότερο σε μία οικονομία, που βρίσκεται σε «πλήρη υγεία», όπως παρατηρεί το Reuters.  
Επιπροσθέτως, οι πλήρως ενθαρρυντικές επιπτώσεις των φορολογικών περικοπών του Αμερικανού προέδρου Donald Trump και των αυξημένων δημοσίων δαπανών ενδέχεται να μην έχουν παρουσιαστεί ακόμα.
Από την άλλη πλευρά πάντως, η αβεβαιότητα και οι συνέπειες των εμπορικών αντιπαραθέσεων διεθνώς θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Fed σε ένα βίαιο τερματισμού του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.
Αυτές οι ανησυχίες είναι «άγνωστο πεδίο» για τη Fed, σύμφωνα με την οποία οι προκάτοχοι του Powell έπρεπε να επικεντρωθούν κυρίως σε ένα μόνο είδος κινδύνου: υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό και υποανάπτυξη.
Τώρα, με την ανεργία στο 3,9% - κάτω από αυτό που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν βιώσιμο - και τον πληθωρισμό κοντά στο 2% στόχο της Fed, το οικονομικό έδαφος φαίνεται λιγότερο εύθραυστο.
Σε κεντρική του ομιλία στο ετήσιο συμπόσιο της Fed του Kansas City εδώ την Παρασκευή (24/8) ο Powell έθεσε μια προσέγγιση που θεωρεί κατάλληλη σε αυτό το νέο «έδαφος».
Βασίζεται στη χρήση της κρίσης για την εξισορρόπηση των κινδύνων και προειδοποίησε ότι δεν θα στηριχτεί σε υπερεκτιμημένες μεταβλητές όπως το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης