Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Σε χαμηλά 2 ετών υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Νοέμβριο 2018 - Στις 51,8 μονάδες ο δείκτης PMI

Ιαπωνία: Σε χαμηλά 2 ετών υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Νοέμβριο 2018 - Στις 51,8 μονάδες ο δείκτης PMI
Οι νέες παραγγελίες του ιαπωνικού μεταποιητικού κλάδου συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2016
Με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων δύο ετών επεκτάθηκε ο μεταποιητικός κλάδος στην Ιαπωνία για τον Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (26/11) στοιχεία της Markit, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,8 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ αποτελεί σημαντική πτώση από τις 52,9 μονάδες που είχαν σημειωθεί τον Οκτώβριο και οι οποίες είχαν αποτελέσει υψηλό έξι μηνών.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης παραέμεινε πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση, για 27ο συνεχόμενο μήνα.
«Η υποκείμενη τάσει φαίνεται να έχει ροπή προς τα κάτω», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Joe Hayes, ο οποίος προσθέτει ότι «πράγματι, η πτώση των νέων παραγγελιών αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη, καθώς η χαλάρωση στη δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε συνδυασμό με ένα αδύναμο εγχώριο σκηνικό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω ζημίες της ζήτησης για το τέταρτο τρίμηνο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης που αφορά την αισιοδοξία των εταιρειών για τους επόμενους μήνες υποχώρησε για έκτη συνεχόμενη φορά, ενώ ο δείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2016, και συγκεκριμένα στις 49,6 μονάδες, έναντι 52,6 μονάδων τον Οκτώβριο.
Σε ότι αφορά τις νέες παραγγελίες από το εξωτερικό, καταγράφηκε επίσης πτώση, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 50,8 μονάδες, έναντι 51,1 μονάδων προηγουμένως.
Ενώ η οικονομία της Ιαπωνίας αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης και οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επισκιάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης