Τελευταία Νέα
Διεθνή

JP Morgan: Η ανεργία στις ΗΠΑ θα φτάσει στο 20% το β’ εξάμηνο του 2020

JP Morgan: Η ανεργία στις ΗΠΑ θα φτάσει στο 20% το β’ εξάμηνο του 2020
«Η τελευταία εκτίμηση είναι πως η ανεργία στις ΗΠΑ θα φτάσει στο 20% το β’ εξάμηνο του 2021» υποστηρίζουν οι αναλυτές της JP Morgan
Ανεργία στο ύψος του 20% για τις ΗΠΑ προβλέπει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan για το 2020, καθώς, όπως επισημαίνει, αναμένεται να υπάρξει ντόμινο πτωχεύσεων.
Η τράπεζα την Τρίτη 14 Απριλίου ανακοίνωσε βουτιά στα κέρδη λόγω της απότομης πτώσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας υποχώρησε κατά -68% στα 2,87 δισ. δολ. (0,78 δολ. ανά μετοχή) έναντι 9,18 δισ. δολ. (2,65 δολ. ανά μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, τα κέρδη ανά μετοχή που ανακοίνωσε η JP Morgan αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κέρδη ύψους 1,84 δολ. ανά μετοχή.
Όσον αφορά τα έσοδα της τράπεζας, σημειώθηκε οριακή πτώση της τάξεως του -0,6% στα 29,67 δισ. δολ. έναντι 29,85 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2019, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών στα 29,53 δισ. δολ.
«Η τράπεζα εισήλθε σε αυτήν την κρίση από θέση ισχύος και διατηρεί καλή κεφαλαιοποίηση και υψηλή ρευστότητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Jamie Dimon, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, διευκρινίζοντας ότι «η JP Morgan είχε καλή απόδοση σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και μοναδικό περιβάλλον».
«Τα αποτελέσματα της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο ήταν εξαιρετικά καλά», τόνισε ο κ. Dimon, για να πρόσθεσε ότι «δεδομένης της πιθανότητας μίας αρκετά σοβαρής ύφεσης, ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί πιστωτικό αποθεματικό 6,8 δισ. δολ., γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα συνολικό πιστωτικό κόστος 8,3 δισ. δολ. για το τρίμηνο».
Ωστόσο, αυτά τα χειρότερα είναι μπροστά, επισημαίνουν οι αναλυτές της JP Morgan.
«Η τελευταία εκτίμηση είναι πως η ανεργία στις ΗΠΑ θα φτάσει στο 20% το β’ εξάμηνο του 2021, και όχι στο 10%, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.
Έπειτα θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας».
Αυτό σημαίνει πως η JP Morgan θα αντιμετωπίσει νέο κύμα αθετήσεων πληρωμών, προειδοποίησε η CFΟ της τράπεζας.
Η JPMorgan είναι η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, οπότε παρακολουθείται στενά από τους ανά τον κόσμο επενδυτές.
Στο μεταξύ, εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους για λόγους που συνδέονται με την πανδημία.
Η Fed του Saint Luis προέβλεψε απώλειες θέσεων εργασίας ύψους 47 εκατομμυρίων, που ισοδυναμούν με ποσοστό ανεργίας 32,1%.
Τα στοιχεία της JPMorgan περιλαμβάνουν την υπόθεση ότι η οικονομική ανάκαμψη, ενισχυμένη από μια πρωτοφανή σειρά προγραμμάτων τόνωσης, θα έρθει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης