Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ν. Αφρική: Αναζωπύρωση των πολιτικών ανταγωνισμών προκαλεί στη χώρα ο κορωνοϊός

Ν. Αφρική: Αναζωπύρωση των πολιτικών ανταγωνισμών προκαλεί στη χώρα ο κορωνοϊός
Η μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού έχει αναζωπυρώσει τα πολιτικά πάθη και τους ανταγωνισμούς μεταξύ κομμάτων στη Νότια Αφρική,
Η μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού έχει αναζωπυρώσει τα πολιτικά πάθη και τους ανταγωνισμούς μεταξύ κομμάτων στη Νότια Αφρική, όπου το κυβερνών κόμμα Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) εγκαλεί την αντιπολίτευση πως είναι «συνεργός» στη διάδοση της νόσου Covid-19 στα νότια της χώρας.
Η επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου (νοτιοανατολικά), που διοικείται από το ANC, επικρίνει την επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου (νότια), στην κεφαλή της οποίας είναι το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας (DA), διότι επέτρεψε σκόπιμα την είσοδο σε ανθρώπους στην επικράτειά της κατά παράβαση των αυστηρών κανόνων περιορισμού των μετακινήσεων που ισχύουν στη χώρα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι δύο αυτές παραμεθόριες περιοχές συγκεντρώνουν πάνω από το 80% των κρουσμάτων Covid-19 στη Νότια Αφρική, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 11.000 κρούσματα κορωνοϊού.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση του Δυτικού Ακρωτηρίου και οι αγρότες στην περιοχή Σέρες σαμποτάρουν σκόπιμα όλες τις προσπάθειες για τη ελαχιστοποίηση της μετάδοσης του ιού στο Ανατολικό Ακρωτήριο», τόνισε ο τοπικός γραμματέας του ANC στο AFP στην επαρχία Λουλάμα Νγκουκαϊτόμπι.
«Αυτό επιβεβαιώνεται από τον αριθμό των μίνι λεωφορείων που μεταφέρουν ανθρώπους από το Δυτικό Ακρωτήριο στην επαρχία μας χωρίς άδεια», κατήγγειλε ο ίδιος, κατηγορώντας τις αρχές της γειτονικής επαρχίας ότι είναι «συνεργοί στην εξάπλωση του ιού».
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το κόμμα του σκοπεύει να παραπέμψει το θέμα στη δικαιοσύνη.
Ο πρωθυπουργός του Δυτικού Ακρωτηρίου Α. Wouide απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.
«Είναι εξοργιστικό το ότι το ANC διατυπώνει τέτοιες εικασίες», τόνισε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμώντας πως είναι «τρέλα να πολιτικοποιείται ο ιός».
«Έχουμε συμφωνία με την κυβέρνηση του Ανατολικού Ακρωτηρίου για τη μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ των δύο επαρχιών, ειδικά για κηδείες. Πρέπει να δείχνουμε ανθρωπιά, οι πολίτες πρέπει να επιτρέπεται να μετακινούνται, αλλά με οργανωμένο τρόπο», πρόσθεσε.
Ένας αριθμός μεταξύ «30.000 και 40.000 αγροτών» από το Ανατολικό Ακρωτήριο εργάζονται στο Δυτικό Ακρωτήριο και «θεωρούνται εργαζόμενοι ζωτικής σημασίας. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να επιστρέφουν σπίτι τους», είπε ο Wouide.
Τα δύο κόμματα «προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικά οφέλη» εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, επισημαίνει η Van Ash, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο Nelson Mandela στο Πορτ Ελίζαμπεθ (νοτιοανατολικά).
«Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τις πολιτικές διαμάχες, αλλά για την υγεία τους. Είναι ατυχές το γεγονός ότι (τα κόμματα) έχουν πέσει τόσο χαμηλά», εκτιμά η ίδια στις δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Στην εξουσία από τη λήξη του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική το 1994, το ANC κέρδισε ξανά τις γενικές εκλογές το 2019 από το DA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης