Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις αγορές, σαρώνει Ευρώπη και ΗΠΑ το β’ κύμα κορωνοϊού - Πτώση -1% ο S&P 500, ο DAX στο -1,24%

Πιέσεις στις αγορές, σαρώνει Ευρώπη και ΗΠΑ το β’ κύμα κορωνοϊού - Πτώση -1% ο S&P 500, ο DAX στο -1,24%
Στο κόκκινο οι αγορές σαρώνει Ευρώπη και ΗΠΑ το β’ κύμα κορωνοϊού
Υπό πίεση κινήθηκαν σήμερα 12/11 τα κυριότερα χρηματιστήρια, με την ανησυχία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που σαρώνει Ευρώπη και ΗΠΑ, να επιστρέφει.
Οι δείκτες υποχώρησαν από τα υψηλά οκτώ μηνών, με την ανησυχία για την ανάκαμψη να επισκιάζει τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα του γ΄τριμήνου 2020.
Η περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας εν μέσω των διαδοχικών ρεκόρ στα νέα κρούσματα και τις νοσηλείες πυροδοτεί ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Η αρχική αισιοδοξία για ένα εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 που οδήγησε σε ξέφρενο ράλι τις αγορές στην αρχή της εβδομάδας έχει πλέον εξανεμιστεί καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν σταδιακά τις προκλήσεις που δημιουργεί η μαζική παραγωγή και διανομή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τις δυσκολίες για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία κατά τους επόμενους μήνες υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, χωρίς να αποκλείει παράλληλα έναν νέο γύρω δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη το δυσμενές σενάριο της Fed για την οικονομία.
Ο κ. Powell χαιρέτισε τα πρόσφατα ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊου, αλλά υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα παραμένει.
Μιλώντας σε Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο ανώτατος τραπεζικός αξιωματούχος εκτίμησε ότι είναι νωρίς για να αποτυπωθεί ο ακριβής οικονομικός αντίκτυπος του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ κάλεσε για ακόμη μία φορά τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να εντείνουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο κ. Powell σημείωσε επίσης ότι η ανταπόκριση του αμερικανικού Κογκρέσου στην κρίση ήταν άμεση και ταχύτερη από ποτέ.
Τέλος, έκανε λόγο για «ταχεία» ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα «άνιση» και «ημιτελή».
Στο μέτωπο της πανδημίας παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που προκάλεσε παγκοσμίως η ανακοίνωση της Pfizer/Biontech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού αλλά και μια σειρά ελπιδοφόρων μηνυμάτων και για τα εμβόλια άλλων εταιρειών, η επιδημία εξακολουθεί να σαρώνει σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου η έξαρση των κρουσμάτων είναι τέτοια που ασκεί μια άνευ προηγουμένου πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας, τα οποία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.
Στις ΗΠΑ η επιδημία φαίνεται πως ξεφεύγει καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από την έναρξη της επιδημίας - περισσότερες από 144.000 μολύνσεις – ενώ αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε και στον αριθμό των νοσηλευομένων που έχουν ξεπεράσει τους 65.000.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων) να καλεί τους Ευρωπαίους να τηρήσουν σχολαστικά τα ατομικά μέτρα αυτοπροστασίας καθώς όλοι οι δείκτες σχετικά με την επιδημία κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.
Ήδη η Ιταλία κινείται στην κατεύθυνση του γενικού lockdown, κάτι που έχει συμβεί σε Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο, Ελλάδα, κοκ, ενώ εντύπωση προκαλούν οι εικόνες αφενός από τη Νάπολη όπου ιδιωτικά αυτοκίνητα βρίσκονται παρκαρισμένα έξω τις εισόδους νοσοκομείων έτσι ώστε ασθενείς να λάβουν οξυγόνο μέσα από τα παράθυρα των οχημάτων τους και αφετέρου με τη μεταφορά ασθενών από τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο προς τη Γερμανία όπου υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.
Ανησυχητικά όμως είναι τα νέα είναι και από την Ινδία, όπου καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων στο Νέο Δελχί με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για το γ’ κύμα της επιδημίας και να εκφράζουν τους φόβους για έξαρση κρουσμάτων μετά από μια μεγάλη ινδουιστική γιορτή που είναι προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο.
Αντιθέτως, η επιδημία παραμένει υπό έλεγχο στην Κίνα, καθώς καθημερινά αναφέρονται ελάχιστα κρούσματα ενώ και ο αριθμός των νεκρών είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -1,08% στις 29.080 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -1% στις 3.537 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,65% στις 11.709 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 25,31 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε πτώση -1,24% στις 13.052 μονάδες
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στα επίπεδα των 709 χιλ. υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σε μια νέα ένδειξη ότι η αγορά εργασίας βελτιώνεται σταδιακά.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις έφτασαν τις 709.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Νοεμβρίου, από 757.000 την προηγούμενη εβδομάδα.
Αυτό σηματοδότησε την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης, αν και οι παραμένουν πάνω από το ρεκόρ πριν από την πανδημία των 695.000 το 1982.
Εκτός από τη μείωση του εβδομαδιαίου ρυθμού, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις σημείωσαν και πάλι σημαντική πτώση, στα 6,79 εκατομμύρια, μείωση κατά 436.000 σε σχέση με μια εβδομάδα πριν.
Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες τον Οκτώβριο του 2020, μετά από τέσσερις μήνες ανόδου.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον περασμένο μήνα αφού είχε αυξηθεί κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,1%.
Στους 12 μήνες ως τον Οκτώβριο, ο δείκτης κινήθηκε 1,2% υψηλότερα. Τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 1,4%.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διολισθήσει στο 1,3%.
Αμετάβλητος παρέμεινε σε μηνιαία βάση και ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο.
Σε ετήσια βάση ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 1,6%. Τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 1,7%.

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες κατέγραψαν οι αγορές στην Ευρώπη ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.  
Στο επίκεντρο των επενδυτών παραμένει ο κορωνοϊός.
Η αισιοδοξία που επικρατεί χάρη στη πρόοδο που σημειώνεται στην εξέλιξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού μετριάζεται από την άσχημη επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται πως Ρjizer και ΒioNTech ανακοίνωσαν πως το εμβόλιο που κατασκευάζουν είναι κατά 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid - 19, όπως έδειξε η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών.  
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας απρόσμενη πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγωτης μεγάλης πτώσης στην παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,4% σε σχέση με τον Αύγουστο και 6,8% σε ετήσια βάση.
Οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,7% σε μηνιαία βάση και μείωση 5,8% σε ετήσια βάση.
Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς από 12,5% τον Μάιο υποχώρησε στο 9,5% τον Ιούνιο, στο 5,3% τον Ιούλιο και στο 0,6% τον Αύγουστο, για να μειωθεί τον Σεπτέμβριο.
Η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως τηλεοράσεων και πλυντηρίων, ήταν ο ισχυρότερος μοχλός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής τους προηγούμενους μήνες, αλλά μειώθηκε 5,3% τον Σεπτέμβριο, ενώ και η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε 1% τον ίδιο μήνα.
Οι άλλες συνιστώσες αυξήθηκαν, ιδιαίτερα η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως ρούχων, κατά 2,1%.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις της βιομηχανικής παραγωγής σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ενώ πολλές χώρες - μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία - κατέγραψαν αυξήσεις. Σε ετήσια βάση, η μόνη χώρα με αυξημένη παραγωγή ήταν η Πορτογαλία, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχε η Ιρλανδία (13,6%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία με μειώσεις μεγαλύτερες από το 6%.
Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε το ΑΕΠ της Βρετανίας στο γ΄τρίμηνο του 2020, μετά την χαλάρωση του πρώτου lockdown.
Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό - ρεκόρ 15,5%, όπως αναφέρει το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 78%.
Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,1% έναντι του Αυγούστου, με ρυθμό βραδύτερο των εκτιμήσεων.
Η οικονομία παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα έναντι του Φεβρουαρίου, πριν το χτύπημα της πανδημίας.
Η ανάκαμψη στο γ΄τρίμηνο δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τη βουτιά σχεδόν κατά 20% το δεύτερο τρίμηνο, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου κατά την οποία η χώρα μπήκε για πρώτη φορά σε καραντίνα.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η RWE ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν τα κέρδη της στο εννεάμηνο του έτους και επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις και την προγραμματισμένη αύξηση του μερίσματτος για το σύνολο της χρήσης.
Η γερμανική ενεργειακή εταιρεία δήλωσε πως τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισ. Ευρώ από τα 1,97 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν στα 1,15 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 891 εκατ. ευρώ προηγουμένως.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 762 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης 2020, συμπεριλαμβάνοντας τα EBITDA μεταξύ 2,7-3 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων μεταξύ 1,2-1,5 δισ. ευρώ.

Νευρικότητα στην Ασία

Νευρικότητα επικράτησε στις αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή των λεπτομερειών για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,68%, στις 25.520,88 μονάδες, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από την 4η Ιουνίου 1991.
Αντίθετα, ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε με πτώση -0,16%, στις 1.726,23 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωσε πτώση -0,2% στις 26.169 μονάδες.
Ο δείκτης Asia Dow υποχώρησε -0,3% στις 3.551 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -1,47% στις 3.224 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε πτώση -0,9% στις 39.390 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης