Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ψηφιακές υποδομές και καινοτομία για επανεκκίνηση της οικονομίας από το σοκ της πανδημίας

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ψηφιακές υποδομές και καινοτομία για επανεκκίνηση της οικονομίας από το σοκ της πανδημίας
Στην έκθεση του WEF περιλαμβάνεται κατάλογος 11  τομέων που θα οδηγήσουν στην επανάκαμψη της οικονομίας και επισημαίνονται οι παράγοντες που βοήθησαν τις χώρες να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά την πανδημία.
Επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, εκπαίδευση, έρευνα και ανάπτυξη είναι το σύνθημα για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το σοκ των συνεπειών της πανδημίας.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) συνέταξε μια λίστα 11 τομέων για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020.
Η έκθεση αυτή, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το 1979, εξετάζει τα προβλήματα που αποκαλύφθηκαν ή έγιναν εντονότερα από την υγειονομική κρίση, σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, ενώ αναλύει επίσης τους παράγοντες που βοήθησαν τις χώρες να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά την πανδημία.

Χωρίς κατάταξη

Για την έκδοση αυτή, οι συντάκτες της μελέτης που εκδόθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, γνωστό ως το Φόρουμ του Νταβός, αποφάσισαν να αναστείλουν την κατάταξη που συνήθως αναφέρει χώρες που βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.
Με τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών στη συλλογή των στατιστικών στοιχείων, ορισμένα δεδομένα ήταν ανεπαρκή για την πραγματοποίηση αυτής της κατάταξης, εξήγησε η Saadia Zahidi, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σε τηλεδιάσκεψη που διενεργήθηκε.

Ομάδα 37 χωρών

«Δεν μπορούσαμε να δώσουμε μια γενική εικόνα της εξέλιξης το 2020», υπογράμμισε η ίδια.
Οι συντάκτες της μελέτης προτίμησαν έτσι να επικεντρωθούν σε μια πιο περιορισμένη ομάδα 37 χωρών, που εξετάζονται με βάση 11 τομείς για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της ανάπτυξης.
«Χώρες με ανεπτυγμένες ψηφιακές οικονομίες και ικανότητες, ισχυρά δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας και εμπειρία στη διαχείριση της επιδημίας έχουν διαχειριστεί καλύτερα τον αντίκτυπο της πανδημίας στις οικονομίες και στους πολίτες τους», σύμφωνα με τη μελέτη.

Δίκτυα οικονομικής ασφάλειας

Χώρες με ανεπτυγμένες ψηφιακές δυνατότητες ήταν σε καλύτερη θέση για να συνεχίσουν να κρατούν σε λειτουργία την οικονομία όταν ένα μέρος των πολιτών τους στράφηκε προς την τηλεργασία, με την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ελβετία, την Εσθονία και τις ΗΠΑ να λαμβάνουν την καλύτερη βαθμολογία από αυτή την άποψη.
Οι χώρες που έχουν ισχυρά δίχτυα οικονομικής ασφάλειας όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία, ήταν σε θέση να στηρίξουν τους πολίτες που δεν μπορούσαν να εργαστούν.
Χώρες με ισχυρά χρηματοπιστωτικά συστήματα, όπως η Φινλανδία, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή ακόμα και η Σιγκαπούρη κατάφεραν να χορηγήσουν γρήγορα πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αποφύγουν κύμα πτωχεύσεων.
Μεταξύ των 11 αυτών τομέων, οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν τις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, στις ψηφιακές υποδομές ή ακόμα στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων προκειμένου να καλυφθεί το κενό με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες παρά την ανεργία, πασχίζουν να βρουν ανθρώπους με τα κατάλληλα προσόντα.

H βαθμολογία της Ελλάδας στην υιοθέτηση καινοτόμων οικονομικών πολιτικών
Image

Ποσοστό πληθυσμού που διαθέτει ψηφιακές δεξιότητας και % εργασιακών θέσεων που κινδυνεύουν από την αυτοματοποίηση
Image
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης