Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vlieghe (ΒοΕ): Τα αρνητικά επιτόκια θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας

Vlieghe (ΒοΕ): Τα αρνητικά επιτόκια θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας
Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού της στο 0,1% την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 - Τι προτείνει ο Vlieghe για το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων 
Η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) ενδέχεται να χρειαστεί να ενισχύσει τα νομισματικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος, ώστε να επιτευχθεί πλήρης ανάκαμψη, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής Gertjan Vlieghe στο Bloomberg την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020.
Ο Vlieghe επισήμανε ότι δεν βλέπει τον κίνδυνο τα αρνητικά επιτόκια να καταστούν αντιπαραγωγικά για την οικονομία.

Ισχυρά μέτρα

Ωστόσο, αξιωματούχοι της BoE εκφράζουν την αμφιβολίες και εξ αυτού δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα στα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνάντησης της επιτροπής της BoE την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020, όταν η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού της στο 0,1%.
«Από την στιγμή που θέλουμε να λάβουμε ισχυρά μέτρα τόνωσης της οικονομίας, τότε η μείωση των επιτοκίων που μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτά να περάσουν σε αρνητικό έδαφος είναι προφανώς πολύ μικρή», δήλωσε ο Vlieghe στο Bloomberg.
«Ο κίνδυνος αυτά να καταστούν αντιπαραγωγικά είναι χαμηλός, και επομένως εάν βρεθούμε σε συνθήκες όπου χρειαζόμαστε περισσότερα νομισματικά μέτρα, αυτός θα ήταν ένας κίνδυνος που είμαι πρόθυμος να αναλάβω».

 Αγορά περιουσιακών στοιχείων

Ο Vlieghe δήλωσε ότι η πανδημία έχει πλήξει τις επενδύσεις και την απασχόληση και το Brexit - «είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι» - μπορεί να σημαίνει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη συντομότερη των προσδοκιών.
Εφόσον οι αγορές λειτουργούν χωρίς αναταράξεις αλλά η ζήτηση είναι αρκετά αδύναμη για να δικαιολογήσει τη λήψη περισσότερων μέτρων νομισματικής τόνωσης, θα χρειαζόταν ένας συνδυασμός διεύρυνσης της αγοράς περιουσιακών στοιχείων και πιθανώς χαμηλότερων επιτοκίων εκ μέρους της ΒοΕ, κατέληξε.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης