Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bild: Με παρότρυνση της Merkel, ο Rama «γεφυροποιός» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις διερευνητικές

Bild: Με παρότρυνση της Merkel, ο Rama «γεφυροποιός» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις διερευνητικές
Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας χαρακτηρίζει τον Rama «νικητή» ως προς το ρόλο του στην επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου
Σχετικά Άρθρα

Στη στήλη της Γερμανικής εφημερίδας Bild «Νικητής και Ηττημένος» την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021 γίνεται αναφορά στον Αλβανό Πρωθυπουργό Edi Rama, ο οποίος χαρακτηρίζεται «νικητής» όσον αφορά τις προσπάθειες του για τη σύγκληση στο τραπέζι του διαλόγου των ηγετών Τουρκίας και Ελλάδας.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «η Καγκελάριος Angela Merkel τον ενθάρρυνε προσωπικά!
Ο 56χρονος, Edi Rama, πρωθυπουργός της Αλβανίας, προσπαθεί να καθίσει γύρω από ένα κοινό τραπέζι διαλόγου τους αντιμαχόμενους ηγέτες της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Ο λόγος: Έχει να κάνει με τις διαμάχες για τα νησιά του Αιγαίου, η οποία έχει κλιμακωθεί πρόσφατα».
Το κλίμα που δημιουργεί η Bild έχει ενδιαφέρον καθώς φαίνεται πως μετά την αποτυχία της γερμανικής διαμεσολάβησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 -στη σκιά, μεταξύ άλλων, των τουρκικών προκλήσεων με το Oruc Reis στο Ανατολικό Αιγαίο- η Γερμανίδα καγκελάριος προωθεί μια νέα πρωτοβουλία με τον Edi Rama.
Καταλήγοντας το δημοσίευμα γράφει: «Rama ο γεφυροποιός».

Εμπλοκή από Cavusoglou

Να σημειωθεί ότι η πρώτη αναφορά στο ρόλο του Rama στο εξωτερικό και ειδικά στη Γερμανία και την εφημερίδα Bild, κάτι που επιβεβαιώνει το ρόλο του Rama στην έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου μέσω των διερευνητικών επαφών.
Και όλα αυτά, την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Melvut Cavusoglou, σε δηλώσεις του είχε υποστηρίξει, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ώστε να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.
Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενέπλεξε και τον Αλβανό πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «έγινε επίσης μια προσπάθεια από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama να συναντηθούμε εγώ και ο Νίκος Δένδιας στα Τίρανα».

Ελληνικό ΥΠΕΞ

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα δημοσιεύματα που έφεραν να έχει οριστικοποιηθεί συνάντηση Δένδια - Cavusoglu στην Αλβανία, με την παρέμβαση Rama στις !2 Ιανουαρίου.
«Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα.
Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Cavusoglu, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» σημείωσαν διπλωματικές πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης