Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Βαθιά διχασμένο το Κίνημα των 5 Αστέρων για τη στήριξη Draghi – Αναβάλλει το δημοψήφισμα

Ιταλία: Βαθιά διχασμένο το Κίνημα των 5 Αστέρων για τη στήριξη Draghi – Αναβάλλει το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του (M5S) Vito Crimi το εσωκομματικό δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Draghi

Σχετικά Άρθρα

Το Κίνημα των 5 Αστέρων (Μ5S) στην Ιταλία εμφανίζεται ιδιαίτερα διχασμένο όσον αφορά τη στήριξη του Mario Draghi για το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών καθώς το αντισυστημικό κίνημα κινδυνεύει να βρεθεί στα πρόθυρα μεγάλης ρήξης και να καθυστερήσει τη συμφωνία για τη συγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021.

Οι συμμαχίες

Οι ηγέτες του κόμματος που συναντήθηκαν με τον Draghi το Σάββατο (6/2) και την Τρίτη (9/2) εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τις προοπτικές συγκρότησης νέας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διπλή υγειονομική και οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.
Καθώς αρκετά κόμματα έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, όπως η Lega, το κόμμα Forza Italia και το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Draghi δεν χρειάζεται τις ψήφους για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο νομοθετικά σώματα, το κοινοβούλιο και τη Γερουσία.
Ωστόσο, το Μ5S διαθέτει αυτήν τη στιγμή τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών και η απουσία του θα υπονόμευε τις προσπάθειες για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Απλοϊκό»

Ως συνήθως για μια τόσο μεγάλη απόφαση, το M5S αναμενόταν να πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή ψηφοφορία μεταξύ των μελών για να λάβει την τελική απόφαση όσον αφορά τη στηριξη της κυβέρνησης.
Ωστόσο, η ηγεσία έπρεπε να αναβάλει την ψηφοφορία που είχε οριστεί για την Τετάρτη (10/2) μετά από τις έντονες εσωκομματικές διαμαρτυρίες/
«Το να πεις ναι ή  όχι στον Draghi θα ήταν πολύ απλοϊκό
Πρέπει να ψηφίσουμε για ένα πρόγραμμα», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Vito Crimi στην εφημερίδα Corriere della Sera σε συνέντευξή του την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.
Δεν κατέστη αμέσως σαφές εάν το Μ5S αναμένει από τον Draghi να αποκαλύψει πλήρως τον κυβερνητικό του σχεδιασμό προκειμένου να αποσπάσει τη συναίνεσή του.


Σφοδρές αντιδράσεις

Σύμφωνα με αναρτήσεις στο blog του κόμματος ότι πολλά μέλη εκφράζουν την ανησυχία τους για την προοπτική να συνδεθούν πολιτικά με έναν τεχνοκράτη πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρά τις εκκλήσεις του ιδρυτή του κινήματος, Beppe Grillo, να εγκρίνουν την εν λόγω πολιτική πρωτοβουλία.
Οι εκκλήσεις του Grillo εξόργισαν αρκετούς οπαδούς και περίπου 1.000 συμμετείχαν σε μια θυελλώδη κλήση Zoom την Τρίτη (9/2) για να καταγγείλουν τον Draghi, σύμφωνα με πηγές του κόμματος
Οι πηγές στο Μ5S αναφέρουν, επίσης, ότι ένας μεγάλος αριθμός από τους 92 γερουσιαστές του δεν επιθυμεί να υποστηρίξει τον Draghi και μπορεί να επαναστατήσει θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική ενότητα του κινήματος.

«Περιττοί»

Μια πηγή ανέφερε ότι οι νομοθέτες ήταν δυσαρεστημένοι με την ιδέα να ενταχθούν σε μια άλλη κυβέρνηση που περιλάμβανε τη δεξιά Lega.
Ανησυχούν επίσης ότι η φωνή τους θα χαθεί σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.
«Θα είμαστε περιττοί.
Θα είναι σε θέση να κυβερνήσουν χωρίς εμάς» δήλωσε χαρακτηριστικά βουλευτής του κόμματος.

Το πρόγραμμα

Έτεροςνομοθέτης, σημείωσε ότι αν επρόκειτο να υποστηρίξουν τον Draghi, θα χρειαζόταν δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι θα παριελάμβανε μια σειρά θεμάτων στο πρόγραμμά του, όπως πράσινες πολιτικές, πρωτοβουλίες στήριξης εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από τη πανδημόα, περικοπές φόρου και τη διατήρηση του κρατικού ελέγχου στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους.
Ο Draghi θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Matarella έως την Παρασκευή (12/2) προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει επαρκή υποστήριξη στα δύο νομοθετικά σώματα της Ιταλίας καθώς και να καταθέσει κατάλογο των μελών του υπουργικού συμβούλιου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης