Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Σύνοδος Κορυφής υπό την πίεση επιτάχυνσης της προμήθειας των δόσεων και των εμβολιασμών

ΕΕ: Σύνοδος Κορυφής υπό την πίεση επιτάχυνσης της προμήθειας των δόσεων και των εμβολιασμών

Υπό πίεση βρίσκονται οι ηγέτες της ΕΕ καθώς χώρες όπως η Βρετανία αναπτύσσουν με ταχύτητα τα προγράμματα εμβολιασμών – Στην ατζέντα της Συνόδου και το διαβατήριο εμβολιασμού

Σχετικά Άρθρα
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν μέσω τηλεδιάσκεψης Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 (ξεκινά στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος) προκειμένου να προσπαθήσουν να επιταχύνουν τη αδειοδότηση, την παραγωγή και τη διάθεση των δόσεων των εμβολίων κατά του Covid-19 ευρισκόμενοι υπό τεράστια πίεση καθώς πρώτον τα προγράμματα εμβολιασμών δεν προχωρούν με τους προβλεπόμενους ρυθμούς, δεύτερον τους φόβους από την ταχεία εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού Covid-19 η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει έναν νέο τρίτο κύμα της πανδημίας αλλά και τρίτον τις διαφωνίες ως προς τους μονομερείς περιορισμούς ως προς τις μετακινήσεις που έχουν υιοθετήσει ορισμένες χώρες, αρχής γενομένης από τη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Politico και των Financial Times τα οποία επικαλούνται τα προκαταρτικά συμπέράσματα της Συνόδου.

Η ατζέντα

Καθώς χώρες όπως οι Βρετανία ή το Ισραήλ έχουν προχωρήσει με ιδιαίτερη ταχύτητα στους εμβολιασμούς, όπου σύμφωνα με τον Guardian οι εμβολιασμού πλησιάζουν το 30% του πληθυσμού για την πρώτη χώρα, οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται υπό πίεση να παραχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά την ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Ισόρροπη προσέγγιση

Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάσουν επίσης πώς να επιτύχουν τη σωστή εξισορρόπηση μεταξύ των περιορισμών προκειμένου να σταματήσουν την αύξηση των κρουσμάτων και να διατηρήσουν τα σύνορα ανοιχτά για μια ομαλή ροή αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ενιαία αγορά.
«Η πίεση σε όλους είναι τώρα μέγιστη», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ πριν από την τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών, τδήλωση ην οποία επικαλείται το Reuters.
«Αυτός ο ιός δεν περιορίζεται από τα σύνορα.
Θέλεί συντονισμένη δράση για να βγούμε από την κρίση», σημειώνει ο ίδιος.

Διαφοροποιήσεις

Παρόλο που τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων μειώνονται, αφενός καταγράφεται μια σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών – μελών (εμφανίζονται μειωμένα σε 20 κράτη) υπάρχουν ανησυχίες την εξάπλωση κυρίως της βρετανικής μετάλλαξης του στελέχους του ιού – καθώς όπως δήλωσε η καγκελάριος Merkel στις 23 Φεβρουαρίου είναι δυνατόν να υπάρξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Υστέρηση

Η Κομισιόν και τα οι ηγεσίες των κρατών – μελών της ΕΕ δέχτηκαν πυρά το τελευταίο διάστημα για λανθασμένες κινήσεις πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων και για τα προγράμματα εμβολιασμών που έχουν μείνει πολύ πίσω σε σχέση με το Ισραήλ, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα προβλήματα στον εφοδιασμό των δόσεων των εμβολίων που παρεμπόδισαν την έναρξη και την εξέλιξη των προγραμμάτων εμβολιασμού θα αρθούν σύντομα, αλλά τα κράτη - μέλη θέλουν διαβεβαιώσεις ότι η παράδοση των δόσεων θα εξομαλυνθεί και ότι νέα εμβόλια μπορούν να παραχθούν σε συντομότερους ρυθμούς προκειμένουν να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα από τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη.

Επιστολή των 5

«Πρέπει επειγόντως να διαμορφώσουμε στρατηγικά τις δυνατότητες παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη», ανέφεραν οι ηγέτες πέντε χωρών της ΕΕ σε κοινή επιστολή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
«Η προσέγγιση πρέπει να αντικατοπτρίζει ότι δεν μπορούμε να χάσουμε αυτήν τη μάχη» επισήμαναν αφήνοντας αιχμές για τις μονομερείς αποφάσεις ορισμένων κρατών όσον αφορά τους περιορισμούς στη διασυνοριακή διακίνηση.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται συμφωνήσουν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους για την προώθηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού καθώς τις οικονομίες των χώρών του Νότου (με προεξάρχουσες την Ελλάδα και την Ισπανία) να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις του τουρισμού την επόμενη σεζόν.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες - όπως η Γαλλία και η Γερμανία - εμφανίζονται επιφυλακτικές καθώς θα ήταν δυνατόν να καταστούν de facto υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί γεγονός που δημιουργεί μείζονα προβλήματα προβλήματα στο πεδίο της σφαίρας της ατομικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης