Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυστικές Υπηρεσίες ΗΠΑ για δολοφονία Khashoggi: Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας «ενέκρινε» την εκτέλεση

Μυστικές Υπηρεσίες ΗΠΑ για δολοφονία Khashoggi: Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας «ενέκρινε» την εκτέλεση

Ο Mohammed Bin Salman φέρεται πως ενέκρινε την επιχείρηση σε βάρος του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Σχετικά Άρθρα

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman «επικύρωσε» τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, το 2018, εκτιμούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman επικύρωσε την επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi», αναφέρεται σε αυτό το τετρασέλιδο έγγραφο που δημοσιοποίησε το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών.
«Ο πρίγκιπας διάδοχος θεωρούσε τον Khashoggi απειλή για το βασίλειο και γενικότερα στήριζε την προσφυγή σε βίαια μέτρα, εφόσον χρειαζόταν, για να φιμωθούν οι αντιφρονούντες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου και του Khashoggi», προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι από το 2017 ο πρίγκιπας διάδοχος είχε «τον απόλυτο έλεγχο» των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας του βασιλείου, κάτι που «καθιστά άκρως απίθανη την υπόθεση οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι να εκτέλεσαν μια τέτοια επιχείρηση χωρίς το πράσινο φως» εκ μέρους του.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποθέτουν εξάλλου ότι εκείνη την εποχή ο Mohammed Bin Salman είχε καλλιεργήσει ένα τέτοιο κλίμα που οι συνεργάτες του δεν τολμούσαν να αμφισβητήσουν τις εντολές που δέχονταν «γιατί φοβούνταν ότι θα απολυθούν ή θα συλληφθούν».

Απειλή ο Khashoggi για το βασίλειο

Ο Khashoggi, που διέμενε στις ΗΠΑ και συνεργαζόταν ως αρθρογράφος με την εφημερίδα Washington Post, γράφοντας επικριτικά κείμενα για την πολιτική που εφάρμοζε ο πρίγκιπας διάδοχος, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από μια ομάδα προσώπων που συνδέονταν με τον Mohammed Bin Salman.
Το Ριάντ αρνείται κάθε ανάμιξη του πρίγκιπα διαδόχου σε αυτήν την υπόθεση.
Αποχαρακτηρίζοντας την έκθεση, η κυβέρνηση του Joe Biden ανέτρεψε την πολιτική του τέως προέδρου Donald Trump, ο οποίος αρνήθηκε να την δημοσιοποιήσει, παραβλέποντας έναν νόμο του 2019. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει τη βούληση των ΗΠΑ να αντιπαρατεθούν με το Ριάντ σε μια σειρά ζητημάτων, από τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι τον πόλεμο στην Υεμένη.
Εξάλλου, η νέα Διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών Avril Hanes είχε δεσμευτεί ότι θα τηρούσε τον νόμο του 2019, που απαιτούσε από το γραφείο της να δώσει στη δημοσιότητα μέσα σε διάστημα 30 ημερών την αποχαρακτηρισμένη έκθεση.
Ωστόσο, η Ουάσινγκτον προσπάθησε να μαλακώσει το πλήγμα, καθώς χθες ο Biden μίλησε στο τηλέφωνο με τον 85χρονο πατέρα του πρίγκιπα, τον βασιλιά Salman και, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές, επαναβεβαίωσαν τη συμμαχία των χωρών τους και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν.

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Σαουδική Αραβία

Η αμερικανική κυβέρνηση πάντως εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει συμβάσεις για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και να περιορίσει τις μελλοντικές μόνο σε «αμυντικά» οπλικά συστήματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, αφού διασφαλίσει ότι η Σαουδική Αραβία θα έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί το έδαφός της.
Ο 59χρονος Κασόγκι πήγε στις 2 Οκτωβρίου 2018 στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη για να παραλάβει ένα έγγραφο που χρειαζόταν για να παντρευτεί την Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του.
Μια ομάδα Σαουδαράβων αξιωματούχων που συνδέονταν με τον πρίγκιπα διάδοχο τον σκότωσε και τον διαμέλισε.
Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.
Αρχικά, το Ριάντ έδωσε αντικρουόμενες εκδοχές για την εξαφάνισή του, όμως τελικά παραδέχτηκε ότι σκοτώθηκε σε μια επιχείρηση για τη σύλληψή του που «δεν πήγε καλά». Συνελήφθησαν 21 πρόσωπα, ενώ απολύθηκαν πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο υπαρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών Ahmand Ashiri και ένας βοηθός του πρίγκιπα διαδόχου, ο Saud al Kahtani.
Τον Ιανουάριο του 2019 έντεκα άνθρωποι δικάστηκαν, κεκλεισμένων των θυρών.
Οι πέντε από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά οι ποινές τους μετατράπηκαν σε 20ετή κάθειρξη, αφού τους συγχώρεσε η οικογένεια του Khashoggi.
Τρεις άλλοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.
Ο Ashiri δικάστηκε αλλά απαλλάχθηκε «λόγω έλλειψης αποδείξεων» ενώ στον Kahtani δεν ασκήθηκε καμία δίωξη.

 

kassoggi_1.jpg




kassoggi_2.jpg





kassoggi_3.jpg


kassoggi_4.jpg



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης