Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕSMA: Ακριβότερες έως και 40% οι επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια για τους μικροεπενδυτές στην ΕΕ

ΕSMA: Ακριβότερες έως και 40% οι επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια για τους μικροεπενδυτές στην ΕΕ

«Οι ιδιώτες επενδυτές πληρώνουν κατά μέσο όρο 40% μεγαλύτερο κόστος από τους θεσμικούς επενδυτές σε αυτές τις κατηγορίες των περιουσιακών στοιχείων», επισημαίνει η ESMA

Σχετικά Άρθρα

Iδιαιτέρα υψηλό για τους μικροεπενδυτές είναι κόστος της επένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια στην Ευρώπη εάν συγκριθεί με αυτό των θεσμικών επενδυτών, σύμφωνα με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας την εν λόγω αγορά μη ελκυστική για τους επενδυτές «μικρού βεληνεκούς», σύμφωνα με έκθεση την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021.
Σύμφωνα με την τρίτη ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), όσον αφορά το κόστος και την επίδοση των επενδυτικών προϊόντων για τους ιδιώτες επενδυτές, το κόστος για την τοποθέτησή τους σε αμοιβαία κεφάλαια φθάνει να είναι έως 40% υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό για τους θεσμικούς επενδυτές, το οποίο εντέλει επιβαρύνει και τις αποδόσεις των επενδύσεων.
«Οι ιδιώτες επενδυτές πληρώνουν κατά μέσο όρο 40% μεγαλύτερο κόστος από τους θεσμικούς επενδυτές, σε αυτές τις κατηγορίες των περιουσιακών στοιχείων», επισημαίνει η ESMA στην έκθεσή της, όπου όπως δεν γίνεται κάποια σύσταση για να αναληφθεί ρυθμιστική δράση.

Ενεργά funds

Βάσει της ίδιας έκθεσης οι τοποθετήσεις των ιδιωτών επενδυτών στους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (UCITS), funds τα οποία βρίσκονται υπό την εποπτεία της Ε.Ε. ανέρχονται στα 4,5 τρισ. ευρώ
Εν τω μεταξύ όπως επισημαίνει η ESMA, τα εν λόγω funds που είναι ενεργά επειδή τοποθετούνται σε περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές και ομόλογα και δεν παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες (παθητικά funds), έχουν μεγαλύτερες χρεώσεις ωστόσο υπο-αποδίδουν, σε σχέση με τα παθητικά funds.

Πράσινα funds

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μεταστροφή στα funds που χαρακτηρίζονται «πράσινα», καθώς έχουν συνδεθεί με κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG)
Σημειώνεται ότι η καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων από σχεδόν 1.600 «πράσινα» fnuds, στα τέλη του 2019 ανερχόταν στα 564 δισ. ευρώ.
«Σύμφωνα με τα γεγονότα, τα ενεργά ESG funds παρουσιάζουν χαμηλότερο κόστος από εκείνα που δεν λαμβάνουν υπόψη τους ESG παράγοντες, έτσι δεν ισχύει η άποψη ότι υπάρχει ένα συστηματικό «πράσινο ξέπλυμα» μέσω των ESG funds» τονίζει η ESMA στην έκθεσή της.

www,bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης