Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μea culpa» από την JP Morgan για European Super League: Πήραμε το μάθημά μας

«Μea culpa» από την JP Morgan για European Super League: Πήραμε το μάθημά μας
Συγγνώμη ζήτησε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan για τη European Super League
Σχετικά Άρθρα

Συγγνώμη ζήτησε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan για την ανάμειξη στην αποστασία των «12» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Η JP Morgan, που ήταν διατεθειμένη να υποστηρίξει το εγχείρημα των Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Μίλαν, Ίντερ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ με 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ, ηττήθηκε κατά κράτος.
Η συμφωνία χρηματοδότησης χρέους της θα είχε διάρκεια πάνω από 23 χρόνια και θα τύγχανε εξασφάλισης έναντι μελλοντικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Οι τραπεζίτες της JPMorgan εργάζονταν πάνω στο έργο για αρκετά χρόνια.
Εκπρόσωπος της αμερικανικής τράπεζας σχολίασε πως «εκτιμήσαμε λάθος το πώς θα υποδεχόταν αυτήν την συμφωνία η ποδοσφαιρική κοινότητα και το πόσο θα επηρέαζε τους φίλους του ποδοσφαίρου στο μέλλον.
Πήραμε το μάθημά μας».
Η νέα διοργάνωση θα ανέτρεπε την τάξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Ο Florentino Pérez, πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, ένας από τους δύο μεγαλύτερους συλλόγους της Ισπανίας, ήταν ο αρχιτέκτονας του Super League.
Μάλιστα, πάνω σε αυτή είχε εναποθέσει τις ελπίδες του να βοηθήσει την ομάδα να ανακάμψει από το έλλειμμα των 400 εκατομμυρίων ευρώ που παρουσίασε τις δύο τελευταίες σεζόν.
Η JPMorgan έχει επίσης στενούς δεσμούς με άλλα ιδρυτικά μέλη της Super League, συμπεριλαμβανομένης της Manchester United.

Πώς η αποτυχία της European Super League ναρκοθέτησε την ευρωπαϊκή επέκταση

Το να χρηματοδοτήσεις μια επανάσταση ανέκαθεν ως εγχείρημα εγκυμονούσε κινδύνους.
Δυστυχώς, για τον τραπεζικό κολοσσό JP Morgan, που επιχείρησε με 4,8 δισεκ. δολ. να χρηματοδοτήσει τη νέα ευρωπαϊκή Super League, αυτός ο κίνδυνος έγινε πραγματικότητα.
Και αντίκτυπος ήταν εκκωφαντικός.
Το σχέδιο ήταν να δημιουργηθεί ένας νέος θεσμός που θα εγγυόταν παιχνίδια και έσοδα για τους συμμετέχοντες συλλόγους τα επόμενα χρόνια και θα εξασφάλιζε τη διείσδυσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σε μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων.
Το μέγεθος της προτεινόμενης χρηματοδότησης σήμαινε ότι η τράπεζα θα έπαιρνε εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες.
Αντ’ αυτού, πλέον, το έργο φαίνεται καταδικασμένο, αφού οι περισσότερες ομάδες αποσύρθηκαν, εξαιτίας αντιδράσεων τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τους οπαδούς.
«Μάλλον, το business plan δεν ήταν καλά μελετημένο, δεν έλαβε υπόψη τους οπαδούς» δηλώνει ο Steve Greenfield, καθηγητής αθλητικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Westminster.
Και παρότι η κατάρρευση της συμφωνίας δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα μια τράπεζα που παρουσίασε κέρδη 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το α’ τρίμηνο, το λάθος βήμα έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή.
Η JP Morgan, υπό την επωνυμία Chase, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ψηφιακή τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην πρώτη φορά που επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε ό,τι αφορά τη λιανική πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης