Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φλέγεται η Μέση Ανατολή, αυξάνονται οι νεκροί - Ισραηλινό «σφυροκόπημα» της Γάζας - Ρουκέτες από Χαμάς

Φλέγεται η  Μέση Ανατολή, αυξάνονται οι νεκροί - Ισραηλινό «σφυροκόπημα» της Γάζας - Ρουκέτες από Χαμάς

Συνέρχεται την Κυριακή 16/5 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Ταξιδιωτική Οδηγία από το State Department

Σχετικά Άρθρα

Με ένα σφυροκόπημα από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και νέο μπαράζ ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, συνεχίζονται για 6η ημέρα οι εχθροπραξίες στο Ισραήλ και τη Γάζα.
Τα θύματα μέρα με την μέρα αυξάνονται, χωρίς καμία πλευρά να δείχνει διάθεση για αποκλιμάκωση.
Χωρίς έλεος το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας.
Πρόκειται για το ισχυρότερο σφυροκόπημα της περιοχής τόσο από την Ισραηλινή αεροπορία όσο και από τανκς και πυροβολικό,ενώ ενώ αμερικανοί και άραβες διπλωμάτες αναζητούν τρόπο να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Ρουκέτα της Hamas προκάλεσε πυρκαγιά στην Ασντότ

Ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τους μαχητές των Ταξιαρχιών Εζ αντ Ντιν Αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της ισλαμιστικής οργάνωσης Hamas (Χαμάς), που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, έπληξε το Σάββατο 15/5 την ισραηλινή πόλη Ασντότ, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Όπως ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, εκτόξευσε ρουκέτες κατά των ισραηλινών πόλεων Μπερσέβα και Ασντότ, σε αντίποινα για το πολύνεκρο πλήγμα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι, στην πόλη της Γάζας.
«Ομοβροντίες ρουκετών εκτοξεύονται ασταμάτητα από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ. Απόψε μια ρουκέτα έπληξε την πόλη Ασντότ – δείτε μόνοι σας τη ζημιά. Αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο», σημείωσε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτηση στο Twitter, μεταφορτώνοντας βίντεο στο οποίο εικονίζεται η πυρκαγιά.
Η πυρκαγιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Jerusalem Post, εκδηλώθηκε σε εργοστάσιο στην περιοχή του λιμανιού και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.


Νεκροί σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι στη Λωρίδα της Γάζας

Σκοτώθηκαν δέκα μέλη μιας οικογένειας Παλαιστινίων το πρωί του Σαββάτου 15/5 σε αεροπορικό πλήγμα του ισραηλινού στρατού στο δυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης.
Τα θύματα, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά και δύο γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους την ώρα που βρίσκονταν σε τριώροφη κατοικία στον καταυλισμό προσφύγων αλ Σάτι.

Πέντε ισραηλινά πλήγματα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας ότι εξαπέλυσε τουλάχιστον πέντε πλήγματα εναντίον της Γάζας, ανάμεσα στα οποία και ένα από τα στρατηγεία του Ταουφίκ Αμπού Νάιμ, διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας της Χαμάς, αλλά και "πολλά σημεία εκτόξευσης ρουκετών" στο βόρειο και νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και και κτίρια "της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού" της Χαμάς.

Ο απολογισμός – Τα θύματα και οι τραυματίες

Ήδη, σύμφωνα με τον απολογισμό των παλαιστινιακών αρχών την Παρασκευή 14/5, έχουν σκοτωθεί 126 άνθρωποι, εκ των οποίων 31 παιδιά, ενώ 950 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τη Δευτέρα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.
Πάνω από 2.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 560.

Αυξάνονται τα θύματα

Tουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια από τις πολλές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ανέφεραν Παλαιστίνιοι τραυματιοφορείς.
Σύμφωνα με κατοίκους, σκάφη του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού άνοιξαν πυρ με τα πυροβόλα τους, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές εάν έπληξαν τον παλαιστινιακό θύλακα.
Ακόμη, το παλαιστινιακό υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων ανέφερε πως ισραηλινά αεροσκάφη κατέστρεψαν τέμενος, με εκπρόσωπο του ισραλινού στρατού να σημειώνει ότι οι πληροφορίες για το συμβάν αυτό ακόμη εξετάζονται.
israel1_2.JPG

israel2_1.JPG

Εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς

Σε τουλάχιστον δύο μεγάλα αστικά κέντρα του νότιου Ισραήλ ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας.
Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για νέες εκτοξεύσεις ρουκετών.
Οι νεκροί αυξάνονται, με παλαιστινιακές πηγές να κάνουν λόγο για 11 θανάτους στις 14/5 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.
Ήδη, από την αρχή της εβδομάδας τουλάχιστον 128 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους 31 παιδιά, ενώ τουλάχιστον 950 άλλοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους.
Στην πλευρά του Ισραήλ, μεταξύ των 8 νεκρών είναι ένας στρατιώτης που σκοτώθηκε από αντιαρματικό πύραυλο στα σύνορα με τον θύλακα και έξι άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
israel4.JPG

Το Ισραήλ

Το Ισραήλ πλήττει υπόγειες στοές, εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών και κατασκευής ή αποθήκευσης όπλων, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες.
Οι πολίτες στο κεντρικό και το νότιο Ισραήλ, από τις μικρές κοινότητες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας ως τη μητρόπολη Τελ Αβίβ και τη Μπερσέβα, μαθαίνουν να ζουν με τις σειρήνες της αεράμυνας, τις προειδοποιήσεις στα κινητά τους να σπεύσουν σε καταφύγια,ενώ τα ραδιοφωνικά και τα τηλεοπτικά δίκτυα διακόπτουν την κανονική ροή των προγραμμάτων τους.
Η σύρραξη ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας αποτέλεσε έναυσμα για το ξέσπασμα ταραχών σε πόλεις με μεικτό, ισραηλιτικό και αραβικό πληθυσμό, στο Ισραήλ.
Επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε συναγωγές, έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις στους δρόμους, συχνά με την εμπλοκή ισραηλινών ακροδεξιών, ενώ ήδη, ο πρόεδρος Reuven Rivlin προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου εμφυλίου πολέμου.
Στο μεταξύ, η Αίγυπτος συνεχίζει τις προσπάθειες να επιτευχθεί εκεχειρία.
«Μεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη εντείνουν τις επαφές τους με όλα τα μέρη για να αποκατασταθεί η ηρεμία αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ακόμη», ανέφερε παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σύγκρουση στο Ισραήλ

Εκτάκτως συνέρχεται την ερχόμενη Κυριακή 16/5 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εξετάσει τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις με τις συγκρούσεις στο Ισραήλ.
Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και θα γίνει δημόσια μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Αρχικά ήταν προγραμματισμένο η συνεδρίαση να γίνει σήμερα, κατόπιν αιτήματος από την Τυνησία, τη Νορβηγία και την Κίνα.
Οι ΗΠΑ αντιπρότειναν να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και τελικά αποδέχθηκαν το ΣΑ να συνεδριάσει την Κυριακή.
Ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών , η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου J. Biden έστειλε στις 14/5 τον Hady Amr , βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για το Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές Υποθέσεις, στην περιοχή.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ εξήγησε ότι σκοπός της αποστολής του αμερικανολιβανέζου διπλωμάτη είναι να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να επανέλθει «διαρκής ηρεμία» στην περιοχή.

Τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ Αιγύπτου και Τυνησίας 

Την ανάγκη τερματισμού της ισραηλινής βίας στην Παλαιστίνη υπογράμμισαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου S. Shoukry και ο Τυνήσιος ομόλογός του, Othman Jerandi , στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.
Ο S. Shoukry εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις μεγάλες προσπάθειες του Τυνήσιου ΥΠΕΞ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου η χώρα του παρουσίασε τη στάση του Αραβικού Συνδέσμου την περασμένη Τρίτη.
Οι δύο υπουργοί συντόνισαν την προετοιμασία τους για τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας την Κυριακή 15/5 , για να συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός και η διάσωση ζωών αμάχων εν μέσω κλιμάκωσης της βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

State Department: Οδηγία στους Αμερικάνους για αποφυγή ταξιδιών στο Ισραήλ

Οδηγία στους Αμερικάνους να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ λόγω της ένοπλης σύρραξης και των ταραχών των τελευταίων ημερών εξέδωσε το State Department.
Το επίπεδο της προειδοποίησης στους ταξιδιώτες, το οποίο είχε μειωθεί τις αμέσως προηγούμενες εβδομάδες χάρη στη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης, ειδικότερα την πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της COVID-19 στο εβραϊκό κράτος, επανήλθε στην τρίτη βαθμίδα της τετράβαθμης κλίμακας του State Department.
«Αποφύγετε να πάτε στο Ισραήλ λόγω της ένοπλης σύρραξης και των ταραχών» αναφέρεται στην οδηγία, η οποία προειδοποιεί τους Αμερικανούς να μην πάνε στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας «της τρομοκρατίας, των ταραχών και της ένοπλης σύρραξης», ούτε στη Δυτική Όχθη λόγω των υγειονομικών μέτρων.
Στην περίπτωση των Παλαιστινιακών Εδαφών, η προειδοποίηση βρίσκεται στην τέταρτη, την υψηλότερη βαθμίδα της κλίμακας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης