Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία προειδοποιεί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ: Δεν θα δεχθούμε την έντονη στρατιωτική παρουσία σας στην Αρκτική

Η Ρωσία προειδοποιεί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ: Δεν θα δεχθούμε την έντονη στρατιωτική παρουσία σας στην  Αρκτική
Οι ΗΠΑ εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στη στρατιωτική συνεργασία με τη Νορβηγία στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την αντιμετώπιση της Ρωσίας στην Αρκτική
Σχετικά Άρθρα

Η Μόσχα εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τη στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Αρκτική, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov την Πέμπτη (20/5).
«Ανησυχούμε για το τι συμβαίνει κοντά στα σύνορά μας με τη Νορβηγία», δήλωσε ο Lavrov στο Συμβούλιο των χωρών της Αρκτικής στην Ισλανδία.
Οι ΗΠΑ εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στη στρατιωτική συνεργασία με τη Νορβηγία στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την αντιμετώπιση της Ρωσίας στην Αρκτική.
Το 2021 οι ΗΠΑ ανέπτυξαν βομβαρδιστικά μεγάλων αποστάσεων για πρώτη φορά στη Νορβηγία.

Η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση

Το 2022 η Νορβηγία θα φιλοξενήσει δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές ασκήσεις που θα περιλαμβάνουν περίπου 40.000 στρατιωτικούς.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Νορβηγίας θα είναι η «μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση εντός του Αρκτικού Κύκλου στη Νορβηγία από τη δεκαετία του 1980».
Το Συμβούλιο των χωρών της Αρκτικής δεν ασχολείται επί του παρόντος με στρατιωτικά ζητήματα, κάτι που ο Lavrov είπε ότι πρέπει να αλλάξει.
«Είναι σημαντικό να επεκτείνουμε τις θετικές σχέσεις που έχουμε στο Συμβούλιο Αρκτικής για να συμπεριλάβουμε και τη στρατιωτική σφαίρα», πρόσθεσε.

map_arcitc.png
Blinken: Παράνομες ρωσικές διεκδικήσεις

Την Τρίτη (18/5), ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken κατηγόρησε τη Ρωσία για παράνομες διεκδικήσεις στην Αρκτική, στις οποίες, όπως είπε, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν.
Ο Blinken προειδοποίησε επίσης για την αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή, αλλά είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να στρατιωτικοποιήσουν την Αρκτική.
Την Τετάρτη, (19/5) ο Blinken συναντήθηκε με τον Lavrov στο περιθώριο της συνεδρίασης του Αρκτικού Συμβουλίου, σηματοδοτώντας την πρώτη προσωπική συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων επί κυβέρνησης Biden.
Και ενώ ένταση χαρακτηρίζει εκ νέου τις σχέσεις Ουάσινγκτον – Μόσχας με την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Joe Biden, ο Lavrov ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος και χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Blinken ως «εποικοδομητική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης