Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο χτύπημα Erdogan στο όραμα Ataturk... Μετά την Αγιά Σοφιά, απαγορεύει το αλκοόλ στους Τούρκους

Νέο χτύπημα Erdogan στο όραμα Ataturk... Μετά την Αγιά Σοφιά, απαγορεύει το αλκοόλ στους Τούρκους
Ο Erdogan προσπαθεί να αντιστρέψει την εκκοσμίκευση της χώρας
Η "επίθεση" του Recep Tayyip Erdogan στο όραμα του Ataturk να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στη Δύση φαίνεται δεν σταματά στην Αγία Σοφία...
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του Nikkei Asia, ο Erdogan κάνει συνεχώς κινήσεις να τοποθετήσει το Ισλάμ στην καρδιά της εθνικής πολιτικής του, φέρνοντας τη χώρα του προς τη Μέση Ανατολή και μακριά από τη Δύση.
Τελευταία, μάλιστα... επιχειρεί να περιορίσει τη χρήση αλκοόλ στην Τουρκία.

Lockdown και ποταπαγόρευση

Στις 29 Απριλίου, η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε σχεδόν τρεις εβδομάδες εθνικό lockdown με ταυτόχρονη απαγόρευση πωλήσεων αλκοόλ μέχρι το τέλος του Ραμαζανιού.
Ακόμα και σε παντοπωλεία που επιτρεπόταν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα τμήματα οινοπνευματωδών ποτών σφραγίστηκαν με ταινία που ειδοποιούσε τους πελάτες ότι η πώληση έκλεισε προσωρινά με κρατική εντολή.
Όπως αναφέρει η Nikkei, πολλοί άνθρωποι έσπευσαν να αγοράσουν ποτό πριν από το lockdown, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πωλήσεις.
Το lockdown έληξε στις 17 Μαΐου, αλλά η κυβέρνηση διατήρησε τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας το σαββατοκύριακο και την απαγόρευση οινοπνεύματος μέχρι το τέλος του μήνα.
Και σήμερα εξετάζεται η επέκταση της απαγόρευσης αλκοόλ, αυξάνοντας τη δυσαρέσκεια των πολιτών που επικρίνουν την κίνηση ως αδικαιολόγητη ανάμειξη στην ιδιωτική ζωή.

Μακροχρόνια η "επίθεση" στο αλκοόλ

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2002, το Ισλαμικό κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προσπάθησε να περιορίσει τη χρήση αλκοόλ.
Η κυβέρνηση έχει αυξήσει τους σχετικούς φόρους με την πάροδο των ετών και το 2013 εξέδωσε νόμο που απαγορεύει τις διαφημίσεις και τις πωλήσεις αλκοόλ στα καταστήματα οινοπνευματωδών ποτών μετά τις 10 μ.μ.
Απαγορεύει επίσης στους κατασκευαστές και πωλητές αλκοόλ να χορηγούν αθλητικές εκδηλώσεις.
Και αυτά είναι μόνο τα ορατά μέτρα.
Αν και περισσότερα από 150.000 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ, πωλούν αλκοόλ στην Τουρκία, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο να αποκτήσει κάποιος άδεια για άνοιγμα νέων καταστημάτων για την πώληση οινοπνευματωδών ποτών, δήλωσε ο Ozgur Aybas, επικεφαλής μιας ένωσης αλκοολούχων ποτών που αντιτίθεται στους κυβερνητικούς περιορισμούς.
Σε ορισμένες συντηρητικές περιοχές, οι τοπικές αρχές απορρίπτουν τις αιτήσεις καταστημάτων, λέγοντας ότι το αλκοόλ είναι αμαρτία.
Ο Erdogan είναι ένας ευσεβής μουσουλμάνος γνωστός για την αντίθεσή του στο αλκοόλ.
"Ο πρόεδρος μπορεί να προσπαθεί να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα μέρος όπως το Ντουμπάι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο επιτρέπει την κατανάλωση αλκοόλ μόνο σε μη μουσουλμάνους αλλοδαπούς", δήλωσε ο Aybas.

Κουλτούρα κατανάλωσης

Αν και η Τουρκία είναι μια χώρα στην πλειοψηφία της Μουσουλμάνων, έχει μια πλούσια κουλτούρα κατανάλωσης αλκοόλ και παράγει μια μεγάλη ποικιλία αλκοολούχων ποτών, όπως μπύρα, κρασί και ρακί.
Το ποτό έγινε νόμιμο αμέσως μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1923.
Ο Mustafa Kemal Ataturk, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας και ένας σκληρός πότης, βοήθησε μάλιστα στην ίδρυση κρατικού οινοποιείου.
Ο Ataturk - που θεωρούσε την ισλαμική πολιτική και την κοινωνία ως το κύριο εμπόδιο - εργάστηκε για τη δυτικοποίηση με έμφαση στον διαχωρισμό του κράτους και της θρησκείας.
Ενώ ορισμένοι βλέπουν την Τουρκία ως χώρα της Μέσης Ανατολής, διεθνείς οργανισμοί και δυτικά μέσα ενημέρωσης την θεωρούν συχνά μέρος της Ευρώπης.
Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ορίστηκε υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ το 1999.
Ωστόσο, ο Erdogan προσπαθεί να αντιστρέψει την εκκοσμίκευση της χώρας.
Πέρυσι, η κυβέρνηση του μετέτρεψε την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που έχει λατρευτεί από τον Ατατούρκ το 1934, σε τζαμί, και τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωσε την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια διεθνή συμφωνία με σκοπό την προστασία των γυναικών από τη βία.

Οι στόχοι του Erdogan

Η τρέχουσα κίνηση αυστηρότερων κανονισμών για το αλκοόλ είναι μέρος της προσπάθειας του Erdogan να προωθήσει το Ισλάμ και τις παραδοσιακές αξίες στη χώρα του.
Όταν εισήχθη ο αυστηρότερος νόμος το 2013, ο Erdogan επέκρινε σιωπηρά τον Ataturk και τον παλιό σύμμαχό του Ismet Inonu λέγοντας: «Δεδομένου ότι τηρείται ένας νόμος των δύο μεθυσμένων, γιατί πρέπει να απορριφθεί από την πλευρά σας ένας νόμος που διατάσσεται από τη θρησκεία;»
Ο Erdogan προσπαθεί να προσελκύσει τους συντηρητικούς της χώρας, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αλλά συχνά αισθάνονται παραμελημένοι από τις κοσμικές ελίτ, οι οποίες δεν επέτρεπαν καν στις γυναίκες να φορούν μαντίλα στο κοινό μερικές φορές.
Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, μόνο περίπου το 20% των Τούρκων πίνουν αλκοόλ τακτικά, ενώ το κρατικό Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο - το οποίο είναι περισσότερο προσωπική προπαγάνδα του Erdogan - ανέφερε ότι πάνω από το 70% των μικρών ηλικιών δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ αλκοόλ.
Ωστόσο, οι άνθρωποι φαίνονται κουρασμένοι από την κίνηση της κυβέρνησης να περιορίσει την ελευθερία τους να επιλέγουν το αγαπημένο τους ποτό.
Σε μια πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η Istanbul Economics Research, το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί την πρόσφατη απαγόρευση οινοπνεύματος ως ακατάλληλη, ενώ το 44% εξέφρασε την υποστήριξή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης