Διεθνή

Άνθρακες ο θησαυρός για το mRNA εμβόλιο της CureVac, αλαλούμ με AstraZeneca - Τρόμος για την ινδική παράλλαξη

Άνθρακες ο θησαυρός για το mRNA εμβόλιο της CureVac, αλαλούμ με AstraZeneca - Τρόμος για την ινδική παράλλαξη

Διπλασιασμός των κρουσμάτων κάθε 11 ημέρες λόγω της ινδικής παράλλαξης στην Αγγλία

Σχετικά Άρθρα

Απογοήτευση προκάλεσε η ανακοίνωση της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας CureVac ότι το mRNA εμβόλιο της είναι κατά μόλις 47% αποτελεσματικό κατά της covid, εξέλιξη δυσοίωνη μια και πολλές χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος είχαν ποντάρει στο εν λόγω σκεύασμα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους.
Το εν λόγω εμβόλιο ήταν πολλά υποσχόμενο - όπως είχε φανεί στις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους - και τα ευρήματα αυτά προβλημάτισαν τους επιστήμονες, οι οποίοι απέδωσαν τη δυσοίωνη αυτή εξέλιξη και στις νέες παραλλάξεις του ιού.
Οι παραλλάξεις αποτελούν την κύρια ανησυχία των επιστημόνων και των κυβερνήσεων, οι οποίες δίνουν μάχη για την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αγγλία καταγράφεται διπλασιασμός των κρουσμάτων κάθε 11 ημέρες λόγω της κυριαρχίας της ινδικής παράλλαξης (αποτελεί πλέον το 90% όλων των νέων κρουσμάτων), η οποία πλήττει κυρίως τους νέους και τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Παρόλο αυτά ο υφυπουργός Οικονομικών της Μ.Βρετανίας, Jesse Norman άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί για όσους Βρετανούς πολίτες έχουν εμβολιαστεί.
Πέρα από την Αγγλία όμως, ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στη Ρωσία αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, όπως στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, τη στιγμή που διατηρείται στα ύψη η κριτική κατά των κρατών εκείνων που εναντιώνονται στην άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Αλαλούμ με AstraZeneca

Την ίδια στιγμή πάντως αλαλούμ καταγράφεται και με τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Συγκεκριμένα, η κυβέρηση της Αυστραλίας αναμένεται να συστήσει σήμερα να εμβολιάζονται μόνο οι άνω των 60 ετων με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς η χορήγηση του έχει συνδεθεί με 60 περιπτώσεις θρομβώσεων και με δύο θανάτους.
Εκτιμάται πως έχουν χορηγηθεί περίπου 3,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.
Με αυτόν τον τρόπο η Αυστραλία ακολουθεί το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία έχουν περιορίσει την χρήση του εμβολίου σε άτομα άνω των 50 ετών.
Εν τω μεταξύ, στη Λομβαρδία άρχισαν από σήμερα οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια των Pfizer ή Moderna για όσους πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.
Tην ίδια στιγμή, σε αντίθεση με τη χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει την είσοδο και την έξοδο από την περιοχή της Λισαβόνας τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο η αύξηση των κρουσμάτων Covid να επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 177.196.344 και οι νεκροί 3.835.994
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.504.862 κρούσματα και 600.833 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 29.700.313 και τρίτη σε νεκρούς με 381.903
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 493.693 και τρίτη σε κρούσματα με 17.628.588
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.811.456
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.354.153 και έκτη η Ρωσία με 5.203.117
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.616.616
fsad.JPG
Πυρά κατά της Γερμανίας για τη μη άρση της πατέντας

Πυρά κατά της Γερμανίας και άλλων κυβερνήσεων που εναντιώνονται στην άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων για την COVID-19 εξαπολύει ο επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), ο οποίος υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο
«Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας προσκόπτουν την ταχύτερη διανομή και παραγωγή εμβολίων», τόνισε ο Achim Steiner, υποστηρίζοντας πως αν και εγείρονται πάντα ανησυχίες για ιδέες όπως αυτή, «το γεγονός πως υπάρχει κίνδυνος δεν είναι λόγος να μην αναληφθεί δράση αμέσως τώρα».
«Η προσωρινή άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων είναι ένα από τα πολλά μέτρα που πρέπει να εξεταστούν ώστε να μειωθεί η χαοτική ανισότητα στη διανομή και στη χορήγηση εμβολίων για την COVID-19» ανέφερε ο επικεφαλής του UNDP.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα δέχονταν να αρθεί προσωρινά η προστασία των πατεντών αυτών, προοπτική στην οποία αντιτίθενται σφόδρα Γερμανία και Μ. Βρετανία.

Πορτογαλία: Απαγορεύτηκε η είσοδος-έξοδος στη Λισαβόνα λόγω αύξησης των κρουσμάτων

Σε αντίθεση με τη χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει την είσοδο και την έξοδο από την περιοχή της Λισαβόνας τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο η αύξηση των κρουσμάτων Covid να επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα.
"Πρόκειται για ένα επιπλέον μέτρο, που δεν είχε προβλεφθεί, όμως η κυβέρνηση το έλαβε για να περιορίσει την αύξηση του δείκτη επίπτωσης στο εσωτερικό της μητροπολιτικής περιοχής της Λισαβόνας", δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα.
Συγκεκριμένα, και μέχρι νεωτέρας, οι μη απαραίτητες μετακινήσεις από και προς την πρωτεύουσα και τα προάστιά της θα απαγορεύονται από την Παρασκευή το βράδι έως τη Δευτέρα το πρωί, είπε, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου.
Η Πορτογαλία κατέγραψε μία ημέρα πριν 1.350 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε διάστημα 24 ωρών, ο μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Σήμερα, η Γενική Διεύθυνση Υγείας ανέφερε επιπλέον 1.233 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων περισσότερες από 800 στην περιοχή της Λισαβόνας και την κοιλάδα του Τάγου.
"Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί", παραδέχθηκε η Βιέιρα ντα Σίλβα εξηγώντας πως η κυβέρνηση αναμένει ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση, ιδίως σε ό,τι αφορά τον ρόλο της παραλλαγής Δέλτα.

Μ. Βρετανία: Σενάρια για διεθνή ταξίδια για τους εμβολιασμένους 

Αν και η ινδική παράλλαξη έχει γίνει η κυρίαρχη στη Μ. Βρετανία, διπλασιάζοντας τα κρούσματα κάθε 11 ημέρες, η κυβέρνηση Johnson εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τα διεθνή ταξίδια στους εμβολιασμένους πολίτες.
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών, Jesse Norman είπε ότι «η Βρετανία εξετάζει όλες τις επιλογές για ενδεχόμενη χαλάρωση των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19, περιλαμβανομένου του να επιτραπεί σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων να μεταβαίνουν στο εξωτερικό».
«Προσπαθούμε να κινηθούμε προσεκτικά και σταδιακά προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι δεν θα απέκλεια τίποτε σ' αυτό το σημείο.
Ωστόσο, ξέρετε, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο ιός δεν είναι κάτι που ελέγχουμε και είδαμε αυτή τη νέα παραλλαγή Δέλτα και γι' αυτό δεν θα ήταν συνετό να δώσουμε απόλυτη ελευθερία ή να κάνουμε κάποια κατηγορηματική δήλωση τώρα» υποστήριξε ο Norman.
967867896856856785.JPG
Απογοήτευση για το mRNA εμβόλιο της CureVac – Στο 47% η αποτελεσματικότητα του

Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του mRNA εμβολίου της γερμανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας CureVac, καθώς τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν πως είχε αποτελεσματικότητα μόλις 47%, από τις χαμηλότερες που έχουν αναφερθεί έως σήμερα όσον αφορά τα εμβόλια κατά της covid.
Σύμφωνα με το Reuters, η δοκιμή HERALD φάσης 2b/3, που έγινε σε περίπου 40.000 εθελοντές σε δέκα χώρες της Νότιας Αμερικής και Ευρώπης, θα συνεχιστεί, καθώς σταδιακά εμφανίζονται νέα περιστατικά Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων.
Η τελική ανάλυση της αποτελεσματικότητας αναμένεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες.
Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac υποστήριξε πως η εταιρεία σχεδιάζει ακόμα να καταθέσει αίτηση για έγκριση του εμβολίου της.
Η εταιρεία αρχικά προτίθεται να ζητήσει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει με την CureVac να αγοράσει 405 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, εφόσον αυτό εγκριθεί.
Τώρα είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτή η παραγγελία θα προχωρήσει.
Ανεξάρτητοι ειδικοί θεωρούν δύσκολο το μέλλον του εμβολίου, καθώς ακόμη κι αν η αποτελεσματικότητα τελικά ανακοινωθεί πως είναι κάπως μεγαλύτερη, δύσκολα θα φθάσει στο επίπεδο άλλων εμβολίων.
Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα εμβόλια mRNA των Moderna και Pfizer/BioNTech έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 95%.

Διατηρείται σε απλό ψυγείο

Τα νέα, όπως ήταν αναμενόμενο, απογοήτευσαν όσους είχαν ελπίσει ότι η CureVac θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με σύγχρονης τεχνολογίας εμβόλια τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, καθώς το δικό της εμβόλιο διατηρείται σε απλό ψυγείο για μήνες, ενώ είναι και πιο φθηνό.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της CureVac ανακοινώθηκαν αφότου η εταιρεία είχε στα χέρια της στοιχεία για 135 εθελοντές που αρρώστησαν με Covid-19.
Μια ανεξάρτητη επιτροπή συνέκρινε τον αριθμό των ασθενών που είχαν εμβολιαστεί με εκείνους που είχαν κάνει πλασίμπο εμβόλιο και προέκυψε η αποτελεσματικότητα 47% έναντι της νόσησης (ελαφριάς ή βαριάς).
Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχουν θέσει το 50% ως ελάχιστο όριο της αποδεκτής αποτελεσματικότητας για τα εμβόλια Covid-19 εν μέσω πανδημίας, ενώ επιθυμητό θεωρείται τουλάχιστον το 70%.

Φταίνε οι παραλλάξεις;

Η χαμηλή αποτελεσματικότητα εξέπληξε τους επιστήμονες, δεδομένου ότι το εμβόλιο CureVac είναι mRNA και επιπλέον είχε παρουσιάσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στα πειράματα με ζώα και στις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.
Ο επικεφαλής της CureVac απέδωσε το χαμηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας στο μεγάλο αριθμό νέων παραλλαγών του κορωνοϊού στις χώρες όπου δοκιμάστηκε το εμβόλιο.
Από τις 124 περιπτώσεις Covid-19 στην κλινική δοκιμή, που εξετάστηκαν γενετικά, μόνο μία οφειλόταν στο αρχικό «κινεζικό» στέλεχος.
Το 21% των δειγμάτων που αναλύθηκαν, προερχόταν από τη νέα πιο μεταδοτική παραλλαγή Λάμδα που εμφανίστηκε στο Περού κάτι που για τους επιστήμονες της CureVac πρέπει να αποτελέσει «καμπανάκι κινδύνου» για την απειλή που συνιστούν οι νέες παραλλαγές, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων γενικότερα.
756745674674747.JPG
Κίνα: Η έρευνα για την προέλευση της covid πρέπει να γίνει στις ΗΠΑ

Τη θέση πως προτεραιότητα στην επόμενη φάση των επιστημονικών ερευνών για την προέλευση της covid πρέπει να είναι οι ΗΠΑ διατύπωσε κορυφαίος Κινέζος επιδημιολόγος, επικαλούμενος έρευνα που δείχνει πως ο ιός κυκλοφορούσε σε αμερικανικό έδαφος από τις αρχές του Δεκεμβρίου του 2019.
Η μελέτη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), αναφέρει ότι τουλάχιστον 7 άτομα σε πέντε Πολιτείες των ΗΠΑ μολύνθηκαν από τον ιό, αρκετές εβδομάδες πριν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν και επισήμως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Οι έρευνες και οι υποθέσεις

Μέχρι στιγμής, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ούτε για την προέλευση του ιού, ούτε για το πότε ξέσπασε ακριβώς ούτε με ποιον τρόπο αυτός μεταδόθηκε στον άνθρωπο.
Μελέτη του ΠΟΥ και της Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο , θεωρεί ως πιο πιθανό σενάριο ότι ο ιός ξέσπασε από μια αγορά τροφίμων στην Wuhan την Κίνας, με τον ιό να περνά στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες μέσω ενός τρίτου ξενιστή, ενός άλλου είδους.
Ωστόσο, το Πεκίνο έχει υποστηρίξει πως ο ιός εισήχθη στην χώρα από το εξωτερικό μέσω καταψυγμένων τροφίμων, τη στιγμή που έχει φουντώσει παγκοσμίως η συζήτηση για το σενάριο ο ιός να αποτελεί απόρροια διαρροής από εργαστήριο.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος Biden έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ να του δώσουν το τελικό πόρισμα και εκτίμηση τους για το εάν ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο ή για το εάν έχει διαρρεύσει από εργαστήριο και συγκεκριμένα από το εργαστήριο ιολογίας της Wuhan, την πόλη όπου και καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2019.

Η προσοχή στις ΗΠΑ

Ο κορυφαίος Κινέζος επιδημιολόγος Zeng Guang σε δηλώσεις του στην κινεζική εφημερίδα Global Times υπογράμμισε ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στις ΗΠΑ, οι οποίες, όπως είπε, καθυστέρησαν να ελέγξουν τους ανθρώπους στα πρώτα στάδια της επιδημίας.
Μάλιστα ο Guang είπε πως οι ΗΠΑ είναι και η έδρα για τα περισσότερα βιολογικά εργαστήρια.
«Όλα τα θέματα σχετικά με τα βιολογικά όπλα πρέπει να υπόκεινται σε λεπτομερή θέματα» υποστήριξε ο Guang.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη αμερικάνικη μελέτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian είπε πως γίνεται τώρα προφανώς πως το ξέσπασμα της επιδημίας φαίνεται να είχε «πολλαπλές προελεύσεις», τονίζοντας ότι και άλλες χώρες πρέπει να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ προκειμένου να βρεθεί η προέλευση του ιού.
Σημειώνεται πως έχει δημοσιευθεί και έκθεση που αναφέρει πως ο ιός κυκλοφορούσε στην Ευρώπη ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019.

867855656856856568.JPG
Έξαρση κρουσμάτων στη Ρωσία, ανησυχία σε Ιταλία, Πορτογαλία

Ανησυχία προκαλεί στη Ρωσία η έξαρση κρουσμάτων με τις αρχές της Μόσχας να επισημαίνουν πως θα καταστήσουν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 υποχρεωτικό για το 60% των εργαζομένων στον τομέα υπηρεσιών, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στη ρωσική πρωτεύουσα.
Ο δήμαρχος της Μόσχας δήλωσε ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην πόλη εξελίσσεται με δραματικό τρόπο και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι λόγω της Covid-19.
Ανησυχία όμως υπάρχει και στην Ιταλία, με την κυβέρνηση Draghi να προσανατολίζεται προς την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού.
Αν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται κανονικά να λήξει στις 31 Ιουλίου, δεν αποκλείεται η ιταλική κυβέρνηση να τη διατηρήσει ίσως και έως τα τέλη του 2021, έτσι ώστε να συνεχιστεί πιο εύκολα η όλη διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών μέχρι το φθινόπωρο και να ελεγχθεί η πορεία των μολύνσεων (και να ληφθούν τυχόν νέα προσωρινά μέτρα πρόληψης) μετά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.
Αύξηση όμως κρουσμάτων καταγράφεται και στην Πορτογαλία, η οποία ανέφερε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από τα τέλη Φεβρουαρίου
Η αύξηση των μολύνσεων καταγράφεται λιγότερο από έναν μήνα αφότου η Πορτογαλία άνοιξε για τους επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, έχοντας αρχίσει να χαλαρώνει τους αυστηρούς περιορισμούς στα μέσα Μαρτίου. 

Η Δανία θα εμβολιάσει εφήβους 12 με 15 ετών ενόψει του χειμώνα

Η Δανία θα χορηγήσει εμβόλια κατά της COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 12 με 15 ετών μετά τον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού για να ενισχύσει την συλλογική ανοσία ενάντια στον ιό ενόψει του χειμώνα, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.
Αρχικά η Δανία θα χορηγήσει μόνο το σκεύασμα της Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών καθώς είναι το μοναδικό εμβόλιο που έχει εγκρίνει η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ για χρήση σε εφήβους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρχή Υγείας της Δανίας.
Στο τέλος Μαΐου, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ έδωσε το πράσινο φως στο εμβόλιο κατά της COVID-19 της BioNTech για χρήση σε παιδιά ακόμη και 12 ετών, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφασή της για χρήση του εμβολίου της Moderna σε εφήβους κάποια στιγμή εντός του επόμενου μήνα.
«Η επέκταση των εμβολιασμών σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ακόμη μεγαλύτερη ανοσία στον πληθυσμό και επομένως να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της πανδημίας στη Δανία», δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής Υγείας της Δανίας.
Ο εμβολιασμός των εφήβων θα ξεκινήσει αφού θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως και οι τελευταίοι ενήλικες, στα μέσα Σεπτεμβρίου, είπε κατά την ενημέρωση του Τύπου ο ίδιος.
«Χρειαζόμαστε την συλλογική ανοσία, ειδικά πριν από την χειμερινή περίοδο», πρόσθεσε. 

Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιαπωνία - Αισιοδοξία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Την Κυριακή θα αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στο Τόκιο και σε άλλες περιφέρειες της Ιαπωνίας λόγω της επιδημίας covid-19, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Yoshihide Suga ένα μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην ιαπωνική πρωτεύουσα.
Στο Τόκιο και σε άλλες περιφέρειες της Ιαπωνίας επιβλήθηκε στα τέλη Απριλίου κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο της οποίας μπαρ και εστιατόρια έκλειναν νωρίς το βράδυ και δεν τους επιτρεπόταν να σερβίρουν αλκοόλ.
Κάποιοι από τους περιορισμούς θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ως τις 11 Ιουλίου, κυρίως σε ό,τι αφορά τη λειτουργία μπαρ και εστιατορίων τα οποία θα μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ ως τις 19:00 και θα πρέπει να κλείνουν στις 20:00.
Με τη χαλάρωση των μέτρων θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι η διεξαγωγή πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων με θεατές, όμως στο 50% της χωρητικότητας κάθε χώρου και με ανώτατο όριο τους 10.000 ανθρώπους.
Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει από χθες Τετάρτη ότι οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου, θα βασιστούν σε αυτά τα κριτήρια για να επιτρέψουν την παρουσία αποκλειστικά ντόπιων θεατών στα διάφορα αγωνίσματα.
Ήδη από τον Μάρτιο είχε ανακοινωθεί ότι απαγορεύεται η παρουσία θεατών από το εξωτερικό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης